Autor Wątek: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.  (Przeczytany 463735 razy)

Offline Ufol Mężczyzna

  • Wiadomości: 19
    • BOINC@Poland - Największa Polska drużyna BOINC
  • Ekspres: kawiarka Tadar
  • Młynek: Wytłoczono na nim cafe, ale producenta nie zapamiętałem.
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #390 dnia: 08 Maj 2015, 12:28:54 »
Wiem, że istnieją kawiarze myjący swoje kawiarki wyłącznie wodą. Ja się do tego grona nie zaliczam. Skoro stop jest faktycznie stalą nierdzewną, to czemu nie myć w zmywarce, lub ręcznie płynem? Nie po każdym użyciu oczywiście, nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Prawdziwa cnota krytyk się nie boi a autentyczna nierdzewka nie lęka się nawet zmywarki. Tak z innej beczki, czy istnieją znaczące różnice w gęstości sitek pomiędzy różnymi markami?

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #391 dnia: 08 Maj 2015, 12:45:53 »
Bo kawiarka to nie tylko stal, masz też gumę i plastik
ale każdy robi jak uważa.

Offline kawag

  • Wiadomości: 14
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #392 dnia: 10 Maj 2015, 06:50:49 »
Mam jeszcze pytanie odnośnie reduktorów. We wspomnianej przeze mnie wcześniej kawiarce GAT Carmen (zarówno 4 jak i 6) jest wbudowany reduktor, który pozwala przyrządzić dwukrotnie mniejszą porcję kawy.
Jak w praktyce wygląda sprawa z tymi reduktorami? Zakładam, że nalewam również dwa razy mniej wody. Natomiast czy jakość przyrządzonego naparu odbiega od tego przygotowywanego bez reduktora?

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #393 dnia: 10 Maj 2015, 07:05:02 »
A możesz się cofnąć o poczytać wszystko jest opisane w tym wątku.

Offline Ufol Mężczyzna

  • Wiadomości: 19
    • BOINC@Poland - Największa Polska drużyna BOINC
  • Ekspres: kawiarka Tadar
  • Młynek: Wytłoczono na nim cafe, ale producenta nie zapamiętałem.
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #394 dnia: 12 Maj 2015, 17:56:10 »
Czy mógłby ktoś w paru zdaniach opisać gadżet pt. reduktor? Jak to ustrojstwo właściwie działa? Przeczytałem wątek i zrozumiałem z lektury, iż istnieją dwa rodzaje, tzn. redukujące ilość wsypywanej kawy, lub zarówno masę wody, jak i zmielonych nasion. Czy rozumuję poprawnie? Poruszam tę kwestię, ponieważ zazwyczaj dostępne są jedynie ilustracje a opisów brak.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #395 dnia: 12 Maj 2015, 19:39:44 »
Działa banalnie: umożliwia zmniejszenie objętości kawy w kawiarce. Jest to tylko dodatkowe sitko utrzymujące kawę "w ryzach"... Bez reduktora mniejsza ilość kawy "rozmyje się" w napierającej wodzie i nie wytworzy stosownego oporu. Efektem będzie zbyt krótki czas zaparzania i podekstrakcja. Ilość wody można regulować, nalewając ją do kawiarki :).

Offline Ufol Mężczyzna

  • Wiadomości: 19
    • BOINC@Poland - Największa Polska drużyna BOINC
  • Ekspres: kawiarka Tadar
  • Młynek: Wytłoczono na nim cafe, ale producenta nie zapamiętałem.
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #396 dnia: 12 Maj 2015, 20:15:23 »
Dzięki za objaśnienie. Skoro już zahaczamy o szczegóły techniczne, zapytam jeszcze o filtry do aeropressu. Czy na rynku są dostępne w różnych wielkościach, czy tylko jednego rodzaju? Mieszkam na prowincji, dlatego nigdy dotychczas z tym wynalazkiem się nie zetknąłem. Stąd moja niewiedza.

Offline rolcyng Mężczyzna

  • Wiadomości: 119
  • Ekspres: Hario V60, FP, Phin
  • Młynek: Zassenhaus Record
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #397 dnia: 12 Maj 2015, 20:45:27 »
Rozmiar filtrów jest tylko jeden.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #398 dnia: 16 Lipiec 2015, 06:52:31 »
Jak kawa najbardziej nadaję się do kawiarki? Próbuję z kawami dedykowanymi pod drip ale mi napar nie smakuje strasznie cierpki i bardzo blisko mu do certyfikatu "14 cytryn"

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #399 dnia: 16 Lipiec 2015, 08:07:55 »
Spróbuj z jakąś brazylią, kolor bliższy espresso niż dripa.
Ariadna też sobie w kawiarce poradzi.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #400 dnia: 16 Lipiec 2015, 08:09:53 »
Generalnie chyba część sklepów/palarni podaje przeznaczenie ziaren - ot choćby świeżopalona ;-)

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #401 dnia: 16 Lipiec 2015, 08:23:30 »


napar nie smakuje strasznie cierpki i bardzo blisko mu do certyfikatu "14 cytryn"
Właśnie dlatego moja moka kurzy się w czeluściach szafy.

Offline malkos Mężczyzna

    • Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1312
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #402 dnia: 16 Lipiec 2015, 11:37:01 »
Jak kawa najbardziej nadaję się do kawiarki? Próbuję z kawami dedykowanymi pod drip ale mi napar nie smakuje strasznie cierpki i bardzo blisko mu do certyfikatu "14 cytryn"

Ja generalnie staram się unikać jednorodnych w kawiarce, no chyba że ktoś namiętnie lubi cytryny, albo ma jednorodną wypaloną ciemniej. Dobrze powinny się sprawdzić standardy kolumbijskie, czy brazylijskie, ale ja zawsze polecam na początek mieszanki, bo te kawy ludzie gdzieś smakowo kojarzą.
Właściciel sklepu http://swiezopalona.pl

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #403 dnia: 17 Lipiec 2015, 10:29:10 »
A czy taki Wasz Mujeres się nada?

Offline malkos Mężczyzna

    • Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1312
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #404 dnia: 17 Lipiec 2015, 11:27:07 »
 :ok:
Właściciel sklepu http://swiezopalona.pl

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi