Autor Wątek: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.  (Przeczytany 463885 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #180 dnia: 14 Grudzień 2014, 14:06:26 »
Podaję mój skromny przepis na kawę z kawiarki.
1. Mielimy kawę, nieco grubiej niż do espresso - nie ma siły, do rodzaju przemiału trzeba dojść metodą prób i błędów: jeśli kawa z komina leje się blado i szybkim strumieniem to mielimy drobniej, natomiast jeśli kawa długo nie chce się lać, tudzież od razu zaczyna bulgotać i prychać - mielimy grubiej.
Celowo nie poruszam tu zagadnienia ilości kawy, który to czynnik zawsze omijam, bo zawsze mielę tyle, że po wsypaniu do sitka, postukaniu weń by przemiał się wyrównał oraz wyrównaniu szpatułką powierzchni mam idealną ilość kawy.
2. Świeżo zagotowaną filtrowaną wodę wlewam do dolnego zbiornika, który już stoi na gazie na średnim ogniu. Chodzi o to, by maksymalnie skrócić czas do ekstrakcji. Umieszczam sitko z kawą na miejscu i korzystając z ręcznika zakręcam kawiarkę.
3. Stoję nad otwartą kawiarką i kontroluję sytuację. Po ok. minucie zaczyna się ekstrakcja. Obserwacja strumienia jest istotna dla ew. korekcji przemiału. Gęsty, smolisty, ale bez wczesnego bulgotania to to, do czego dążymy. Gdy widzę, że otrzymałem już pożądaną ilość kawy przerywam ekstrakcję wkładając dolną część kawiarki pod zimną wodę.

I Viola...
...będzie bardzo chwalić taką kawkę :)
I to jest słuszna koncepcja, zatem nie będę powielał własnymi słowami, tylko napiszę jeszcze czego z kawiarką nie robić.


Otóż:
  • Nie należy kupować kawiarki w rozmiarze na zapas chcąc w niej parzyć na jedną osobę. To nie zadziała. Sitko musi być pełne kawy. Dobieramy rozmiar kawiarki do potrzeb, nie ilość kawy. Ilość kawy w sitku dobieramy do perfekcji parzenia.
    • Do powyższego dochodzi sprawa reduktorów. Można dzięki takiemu reduktorowi zmniejszyć pojemność sitka o połowę.
    • Porcja na jedną osobę z kawiarki, to nie kubek kawy, a maleńka filiżanka. Najczęściej przyjmowałem <50ml/osobę. Trzeba pamiętać, że to jednak kawa w kategorii mała mocna, do picia na pełne kubki są inne metody lub sposoby.
  • Wody w dolnym zbiorniczku nigdy powyżej zaworu bezpieczeństwa.
  • Nie pozostawiamy kawiarki na ogniu, nie gotujemy kawy w górnym zbiorniczku gdy już się zaparzy (słyszałem i o takich pomysłach) -- trzeba pilnować ekstrakcji, przynajmniej do czasu wyczucia wszystkich parametrów.
    • Najlepiej przerwać ekstrakcję jeszcze przed gwałtownym wypływem bulgoczącej żółtej wody. Nic dobrego z tego nie będzie.
    • Przerwać można przed czasem -- odstawiając na bok -- lub z refleksem -- natychmiastowo chłodząc dolną część kawiarki (pod wodę, do wody, na zimną, mokrą szmatkę, na parapet, co kto woli).

Gdyby ktoś nie mógł opanować swojej płytki elektrycznej, polecam wersję z kąpielą wodną -- kawiarka nie rozgrzewa się aż tak, ekstrakcja jest płynniejsza i bardziej przewidywalna. Na gazie łatwiej operować zmianą ilości ciepła.
« Ostatnia zmiana: 14 Grudzień 2014, 14:10:25 wysłana przez donkiszot »

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #181 dnia: 14 Grudzień 2014, 14:06:48 »
Nie wiem tylko czy taka aluminiowa kawiarka Bianetti będzie zdrowa. Chyba ze stali była by lepsza, co sądzicie?

Bialetti będzie... chyba z niej dobra kawa. Ja mam taką małą no name na dwie filiżanki a raczej miałem bo poszła do kosza.
PS
Ja jeszcze dodam, że stosując reduktor o połowę ja również o połowę wlewam mniej wody do dolnego pojemnika. Zrobiłem test i bardziej smakowała mi kawa po redukcji wody.
« Ostatnia zmiana: 14 Grudzień 2014, 14:12:48 wysłana przez manfred »

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #182 dnia: 14 Grudzień 2014, 17:45:29 »
Nie należy kupować kawiarki w rozmiarze na zapas chcąc w niej parzyć na jedną osobę. To nie zadziała. Sitko musi być pełne kawy. Dobieramy rozmiar kawiarki do potrzeb, nie ilość kawy. Ilość kawy w sitku dobieramy do perfekcji parzenia.
Do powyższego dochodzi sprawa reduktorów. Można dzięki takiemu reduktorowi zmniejszyć pojemność sitka o połowę.
Dodam, że reduktor (typu Frabosk) nie tylko zmniejsza pojemność sitka, ale przez to, że w "trybie redukcyjnym" rurka zasysająca wodę znajduje się w wyższym położeniu - nabiera mniej wody. Dzięki temu proporcje mniej więcej są zachowane reduktor potrafi z powodzeniem zastąpić mniejszą kawiarkę.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #183 dnia: 14 Grudzień 2014, 17:57:48 »
ale przez to, że w "trybie redukcyjnym" rurka zasysająca wodę znajduje się w wyższym położeniu - nabiera mniej wody

Mam ten reduktor ale niczym nie różni się od oryginalnego ma takie same gabaryty i długości.

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #184 dnia: 14 Grudzień 2014, 18:19:59 »
ale przez to, że w "trybie redukcyjnym" rurka zasysająca wodę znajduje się w wyższym położeniu - nabiera mniej wody

Mam ten reduktor ale niczym nie różni się od oryginalnego ma takie same gabaryty i długości.


Nie ma czegoś takiego jak "oryginalny reduktor", bialetti z tego co wiem takowych nie produkuje.
Reduktor Frabosk (jesteś pewien, że ten masz?) w pozycji "mniej kawy", przez to że denko sitka znajduje się wyżej, do góry idzie też dzyndzel zasysający wodę:

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #185 dnia: 14 Grudzień 2014, 18:27:05 »
Mój błąd nieopacznie porównałem sitko w pozycji 1:1. Reduktor kontra oryginalne sitko które jest w bialettim. Chyba tylko Frabosk produkuje te reduktory przynajmniej jest made in Italia. A gdzie to robią ciul wie.
« Ostatnia zmiana: 14 Grudzień 2014, 18:29:23 wysłana przez manfred »

Offline tomazo1974

  • Wiadomości: 174
  • Ekspres: Rocket Giotto, Bialetti Venus
  • Młynek: Wega 5.8 Instant (alias Compak K3 Touch), Porlex Mini
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #186 dnia: 15 Grudzień 2014, 12:45:42 »
Jako, że zarówno aero jak i drip to jednak nie moja kawowa bajka dziś zamówiłem Bialetti Venus pod indukcję. Z tego co czytam w tym wątku jednak bez drugiego młynka się nie obędzie skoro przemiał po espresso jest za drobny. Ech, i kolejny strzał w budżet, no ale trudno, się chciało dodatkowy sprzęt to się ma ;)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #187 dnia: 15 Grudzień 2014, 13:04:49 »
Drugi młynek to "nice to have" a nie "must"

Przecież K3 ma szybką regulację i co ważniejsze "z pamięcią". Niemniej wygodniej jest bez kręcenia ;)
LMWDP #469

Offline tomazo1974

  • Wiadomości: 174
  • Ekspres: Rocket Giotto, Bialetti Venus
  • Młynek: Wega 5.8 Instant (alias Compak K3 Touch), Porlex Mini
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #188 dnia: 15 Grudzień 2014, 15:18:19 »
Drogi Doktorze, co rozumiesz poprzez "z pamięcią"? Co do szybkości regulacji to u mnie akurat idzie to bardzo opornie- zastanawiam się czy to jest kwestia nasmarowania gwintu.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #189 dnia: 15 Grudzień 2014, 15:26:51 »
U mnie obraca się lekko i bez oporów - mże w gwincie faktycznie jest warstwa ubitego pyłu z kawy.

A z pamięcią - ja mam naklejki/paski na górze - wskazują punkt 0, średnie miejsce gdzie jest przemiał pod espresso, drip. Więc jak przestawię grubość to powrót mam w to samo miejsce.
W sumie podobnie jest w Faemie, którą chcę sprzedać - z tym że tam jest tarcza z numerkami :)
LMWDP #469

Offline tomazo1974

  • Wiadomości: 174
  • Ekspres: Rocket Giotto, Bialetti Venus
  • Młynek: Wega 5.8 Instant (alias Compak K3 Touch), Porlex Mini
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #190 dnia: 15 Grudzień 2014, 15:30:27 »
Hmmm, od samego początku chodził dość ciężko, mam wrażenie, że po ostatnim czyszczeniu jest jeszcze gorzej (sic!). Muszę się temu przyjrzeć. Ale to inny temat, więc nie kontynuuję go już pod tym wątkiem.

Offline skarbimirek

  • Wiadomości: 77
  • Ekspres: chemx, AP, drip, kawiarka
  • Młynek: Graef cm 800
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #191 dnia: 16 Grudzień 2014, 20:40:24 »
A ja mam takie o to pytanie .
Czy oryginalna kawiarka Bialetti Moka Express jest dostępna tylko w wersji aluminiowej?

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #192 dnia: 16 Grudzień 2014, 20:44:30 »
Nie spotkałem się z innymi materiałami niż aluminium.

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #193 dnia: 16 Grudzień 2014, 20:48:10 »
Ta jest kanciasta czyli alu, choć jak sklep pomerda w nazwach to wyjdzie coś takiego
http://www.pannen.nl/moka-express-venus-6-kops

ps. a w czym to przeszkadza? ;) przejściówka i voila - dla mnie kanciaste = ładniejsze

Offline skarbimirek

  • Wiadomości: 77
  • Ekspres: chemx, AP, drip, kawiarka
  • Młynek: Graef cm 800
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #194 dnia: 16 Grudzień 2014, 21:23:00 »
Pytam ponieważ dzisiaj w centrum handlowym znalazłem kawiarkę Bialetti Moka Express na 3 fil. za 170 zł  :o
Czyli taką samą jaką posiadam i którą kupiłem za 85 zł .

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi