Autor Wątek: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.  (Przeczytany 463832 razy)

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #165 dnia: 06 Grudzień 2014, 10:37:18 »
Musze się zgodzić z WS, kawiarka to zacne zastępstwo ciśnieniowego espresso.
Oczywiście, nie każdemu musi smakować, tak jak nie każdemu musi wyjść odpowiedni napar.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #166 dnia: 06 Grudzień 2014, 10:47:45 »
Bo kawiarkę jak ekspres - trzeba opanować.
Nie raz kawiarka zaskoczyła mnie bardzo smacznym strzałem.
AP jest inny. Nie gorszy i nie lepszy. Też walczyłem żeby coś dobrego z niego uzyskiwać.
Tylko phin wybaczał wszystko.
LMWDP #469

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #167 dnia: 06 Grudzień 2014, 11:35:56 »


Amerykanie wzięli się za mokę. Będzie z tego wielki biznes. Moka jest cool. Aeropress to plastik i tyle.

https://bluebottlecoffee.com/moka-pot
« Ostatnia zmiana: 06 Grudzień 2014, 11:46:18 wysłana przez Antonio »

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #168 dnia: 06 Grudzień 2014, 12:15:57 »
Moim zdaniem kawa z kawiarki jest najbliższa espresso, o może poza piętnaście minutowym phinem.
Tylko jeśli ewidentnie nie trafiłem z przemiałem, albo wielkością ognia. Wtedy kawa z kawiarki do zlewu.

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #169 dnia: 13 Grudzień 2014, 16:44:00 »
Podaję mój skromny przepis na kawę z kawiarki.
1. Mielimy kawę, nieco grubiej niż do espresso - nie ma siły, do rodzaju przemiału trzeba dojść metodą prób i błędów: jeśli kawa z komina leje się blado i szybkim strumieniem to mielimy drobniej, natomiast jeśli kawa długo nie chce się lać, tudzież od razu zaczyna bulgotać i prychać - mielimy grubiej.
Celowo nie poruszam tu zagadnienia ilości kawy, który to czynnik zawsze omijam, bo zawsze mielę tyle, że po wsypaniu do sitka, postukaniu weń by przemiał się wyrównał oraz wyrównaniu szpatułką powierzchni mam idealną ilość kawy.
2. Świeżo zagotowaną filtrowaną wodę wlewam do dolnego zbiornika, który już stoi na gazie na średnim ogniu. Chodzi o to, by maksymalnie skrócić czas do ekstrakcji. Umieszczam sitko z kawą na miejscu i korzestając z ręcznika zakręcam kawiarkę.
3. Stoję nad otwartą kawiarką i kontroluję sytuację. Po ok. minucie zaczyna się ekstrakcja. Obserwacja strumienia jest istotna dla ew. korekcji przemiału. Gęsty, smolisty, ale bez wczesnego bulgotania to to, do czego dążymy. Gdy widzę, że otrzymałem już pożądaną ilość kawy przerywam ekstrakcję wkładając dolną część kawiarki pod zimną wodę.

I Viola...
...będzie bardzo chwalić taką kawkę :)
« Ostatnia zmiana: 13 Grudzień 2014, 16:51:41 wysłana przez pafcio0 »

Offline skarbimirek

  • Wiadomości: 77
  • Ekspres: chemx, AP, drip, kawiarka
  • Młynek: Graef cm 800
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #170 dnia: 13 Grudzień 2014, 23:46:39 »
Mój przepis jest bardzo podobny  ;D. Mam dwa pytania :
1. Jaką masz kawiarkę? chodzi mi o pojemność, 3 cup., 6 cup, 9 cup ?
2.
Gdy widzę, że otrzymałem już pożądaną ilość kawy przerywam ekstrakcję wkładając dolną część kawiarki pod zimną wodę.
Wnioskuję że nie czekasz aż cała woda z dolnego zbiorniczka przeleje się przez kawę?Ile mniej wiecej ml wynosi u Ciebie ta pożądana ilość kawy?
U mnie jest to ok 40 - 50 ml, przy kawiarce na 3 fil. Do tej mocnej kawy dolewam gorącej wody i mam pyszne americano  :)

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #171 dnia: 14 Grudzień 2014, 09:06:05 »
1. Jaką masz kawiarkę? chodzi mi o pojemność, 3 cup., 6 cup, 9 cup ?
W domu 6cups, 300ml na wejściu, ok. 210ml naparu na wyjściu. Nie czekam aż cała woda się przeleje, bo nigdy się ne przeleje, zawsze trochę musi zostać ;)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #172 dnia: 14 Grudzień 2014, 09:08:55 »
No właśnie tu jest ten trik że ja czekam do pojawienia się pierwszej piany i wtedy już ściągam z ognia.

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #173 dnia: 14 Grudzień 2014, 09:27:36 »
No właśnie tu jest ten trik że ja czekam do pojawienia się pierwszej piany i wtedy już ściągam z ognia.
Przy optymalnym przemiale "piankocrema" potrafi lecieć od początku ;)
Ale nie wiem o jakiej końcowej  pianie mówisz, u mnie w express takowej nie ma, po prostu zaczyna bulgotać (trzeba przerwać nim zacznie).

Offline skarbimirek

  • Wiadomości: 77
  • Ekspres: chemx, AP, drip, kawiarka
  • Młynek: Graef cm 800
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #174 dnia: 14 Grudzień 2014, 10:21:25 »
U mnie "piankocrema" pojawia się od poczatku a sama ekstrakcja jest powolna, ale stabilna, co mnie cieszy, bo wydaje mi się że w końcu dobrałem odpowiedni przemiał ( dość drobny). Natomiast proces parzenia przerywam w momencie gdy napar zmienia swój kolor na bladobroząwy. Wcześniej tego nie robiłem i za każdym razem coś mi w kawie nie pasowało, przeważnie posmak spalenizny .

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #175 dnia: 14 Grudzień 2014, 11:33:09 »
W kontekście jutrzejszej promocji w Lidlu na kawiarki Bialetti to cenne wskazówki  :)

Offline Lajuda

  • Wiadomości: 22
  • Ekspres: De Longhi 155
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #176 dnia: 14 Grudzień 2014, 11:51:31 »
Ta kawiarka z Lidla to chyba na kawę dla jednej osoby?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #177 dnia: 14 Grudzień 2014, 11:59:23 »
Raczej tak, albo 2 małe filiżanki  ;)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #178 dnia: 14 Grudzień 2014, 12:44:28 »
U mnie nie ma Lidla... szkoda Choć jak mawiał mój dziadek większa szkoda jak się krowa do studni ze...

PS Tak na marginesie dlaczego nikt nie wymyślił podstawy kawiarki z wypustkami, skrzydełkami czymkolwiek co pozwoli łatwiej zakręcić podstawę z wodą. Nie mówię jak już ktoś chce wrzątek wlewać aby przyspieszyć ekstrakcję.

Offline Lajuda

  • Wiadomości: 22
  • Ekspres: De Longhi 155
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #179 dnia: 14 Grudzień 2014, 14:01:08 »
Mam kawiarkę na 4 filiżanki, ale zastanawiam się nad mniejszą. Nie wiem tylko czy taka aluminiowa kawiarka Bianetti będzie zdrowa. Chyba ze stali była by lepsza, co sądzicie?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi