Przyszła w końcu pora na recenzję mojego ekspresu, młynka i zestawu.
Zaznaczam, że recenzja jest subiektywna, jest to mój pierwszy prawdziwy ekspres ciśnieniowy, a moja przygoda z kawą, nauka jej parzenia jest ciągle w stadium rozwojowym. Nie mam porównania do innych ekspresów z serii półprofesjonalnych czy profesjonalnych. Postaram się mimo wszystko opisać ekspres własnymi słowami.
Tak więc do rzeczy.
Ekspres zakupiłem pod koniec października / początek listopada więc użytkujemy go z moją partnerką już prawie 5 miesiący.
Początki były ciężkie, kawy trochę poszło na naukę, a efektów nie było.
Na szczęście dzięki wam, waszym poradom, pomocy zaczęło być coraz lepiej i lepiej.
Dużo się nauczyliśmy, dużo czasu na to poświęciliśmy, ale są rezultaty, bo kawa smakuje.
Do kawy bardzo dobrej, powtarzalnej jeszcze daleko, ale z każdą coraz bliżej i jest w tym dużo zabawy, przyjemności i jest to coś w co się już mocno wkręciliśmy ☺
Zacznę od młynka:
Żarna 58mm, młynek znany większości użytkownikom, wygodna regulacja. Przemielił już kilka kilogramów, dbam o niego i się odwdzięcza tym samym.
Tamper czy też przystawka do ubijania z jednej strony młynka została zdemontowana zaraz po wyjęciu z kartonu.
Czyszczenie żaren jest łatwe, a czyścić trzeba raz na jakiś czas, bo jest trochę zakamarków, w którym kawa się zbiera.
Za pierwszym razem zajęło mi to 15-20 minut, ale kiedy już się wie co gdzie jest to na spokojnie w 5-10 minut można żarna rozebrać, odkurzyć, wyczyścić itd.
Nie wiem do końca jak działa licznik w tym młynku, bo jak czasem dosypuję kawy tylko trochę do PF to nalicza, więc nie wiem czy liczy on ilość przyciśnięć czy ilość gram przemielonych.
Jeżeli chodzi o menu to jedyną zmianą jaką ja dokonuję jest zmiana czasu mielenia dla danej kawy, jak po zmianie kawy zmieniam grubość mielenia i potrzebujemy odpowiedniej ilości gram. Jest to bardzo łatwe i młynek oceniam na przyjazny dla użytkownika, łatwy w obsłudze i dobry dla użytkowników domowych.
Mielenie 18 gram kawy zajmuję mi około 16-18 sekund.
Ekspres:
Menu ekspresu może wydawać się skomplikowane na początku, bo są skróty, które bez instrukcji ciężko jest zrozumieć, zwłaszcza dla nowego użytkownika. Jest jednak dołączona instrukcja i tak na prawdę nie jest to tak skomplikowane jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Mimo wszystko z głównych funkcji wydaje mi się, że korzysta się raz na jakiś czas, żeby je ustawić, a jedynie później się zmienia ustawienie temperatury PID, co jest więcej niż łatwe i nie trzeba do tego wchodzić głębiej w ustawienia ekspresu.
Jeżeli chodzi o przydatne funkcje w tym ekspresie to jest możliwość ustawienia preinfuzji i jest stoper zaparzania.
Ekspres ma dodatkowo zawór OPV regulowany z zewnątrz, jest ustawiony na 9 bar dla ekstrakcji i na razie się tym nie bawię.
Jakość wykonania:
Ekspres jest stabilny, jest bardzo dobrze wykonany. Wykończenie jest z dobrych materiałów, wlewanie wody jest bardzo wygodne dzięki wysuwanemu pojemnikowi z boku. Jedyną minimalną wadą dla mnie jest tacka ociekowa, która się lekko rysuje, przynajmniej zauważyłem to u siebie. Inne elementy są w stanie bardzo dobrym i nie widzę praktycznie żadnych rys.
Użytkowanie, czyli to co najważniejsze.
Tutaj opiszę swój proces parzenia, który odnalazłem najwygodniejszy. Wszelkie sugestie chętnie przyjmę co jeszcze można poprawić.
1. Ekspres włączony minimalnie 30 minut wcześniej. PF zapięty, filiżanki postawione na ekspresie w celu nagrzania.
2. PF wyjęty, przetarty ściereczką / szmatką w celu dokładnego wysuszenia ewentualnej wody / pary.
3. Spuszczenie wody z dyszy do spieniania mleka.
4. Nasypanie kawy do PF, zważenie, ubicie.
5. Flush grupy
6. Podpięcie PF.
7. Preinfuzja, parzenie kawy.
8. Czas parzenia sugerowany jest bardziej wagą otrzymanego naparu i ratio niż stoperem. Jest to z reguły 25-30 sekund, ratio 1:2 – 1:2,5.
9. Spienianie mleka
10. Czyszczenie dyszy, PF, grupy.
11. Jeżeli złe ratio w za krótkim / długim czasie to korygowanie stopnia zmielenia.
Teraz tak w moich słowach.
Kawę robi się łatwo, problemem jest dojście do tego, aby ta kawa była za każdym razem smaczna i taka, jakiej można się napić w dobrej kawiarni.
Wydaję nam się, że jest coraz lepiej, że tamping jest równiejszy, że kawa lepiej zmielona, ale ciężko to czasem ocenić samemu.
Tu jesteśmy dobrej myśli i szkolimy się z każdą przygotowaną kawą plus dzięki wam poprawiamy wiele rzeczy.
Do ekspresu kupiłem trochę dodatków, prysznic IMS, sitko VST, tamper od forumowego Mietu, dzbanki Motta Aurora.
Wspominam o tych dodatkach, bo muszę przyznać, że zmieniają one dużo.
Aktualnie ciastko wypada mi prawie za każdym razem ładne i całe, w dzbankach motta spienia się dla nas wygodniej, a tamper mietu to jak wielu forumowiczów wie klasa sama w sobie.
Dalej jest problem z ładnym spienieniem mleka na 'kremowy jogurt', ale może uda się znaleźć z czasem sposób.
Tutaj moja partnerka robi to dużo lepiej i jej nawet niektóre wzorki czasem wyjdą.
Jak wygląda u mnie czyszczenie ekspresu:
1. Po każdym parzeniu kawy jest flush i przetarcie grupy, prysznica ręcznikiem papierowym. Wyczyszczenie PF i czyszczenie dyszy od pary.
2. Raz na tydzień czyszczenie wizualne oraz całego ekspresu. Zdjęcie prysznica i przeczyszczenie go.
3. Raz na tydzień na ślepym sitku z roztworem czyszczenie grupy w środku.
4. Na 3-4 tygodnie w zagotowanej wodzie z roztworem moczenie i czyszczenie sitek, PF.
5. Na 2-3 miesiące odkamienianie ekspresu. Używany jest dzbanek filtrujący do wody więc wydaję mi się, że nie ma częstszej potrzeby.
Plusy ekspresu:
1. Wygoda nalewania wody od boku, zwłaszcza przy małej kuchni.
2. Stabilność ekspresu. Zdarzała się większa ilość gości i zrobienie 6-8 kaw pod rząd jest wygodne i bezproblemowe. Pary mi nigdy nie brakowało, kawa też zaparzała się tak samo w moim odczuciu.
3. Podgrzewanie filiżanek.
4. Małe rozmiary jak na ekspres z serii półprofesjonalnych, co dla naszej kuchni jest bardzo ważne.
5. Jest możliwość parzenia kawy i spieniania mleka w tym samym czasie.
6. Dla mojej partnerki zaletą jest, że jest ładny i pasuje do wystroju
Wady:
1. Tacka ociekowa, ale to może tylko ja widzę te ryski.
2. Nóżki ekspresu mogłyby być z innego materiału lepiej tłumiącego drgania. Tutaj dzięki pomocy @pj.walczak został zakupiony BluTack (masa mocująca samoprzylepna) i to bardzo pomaga.
Moja opinia.
Jest to ekspres bardzo dobrej klasy.
Jakość ekspresu mimo tacki ociekowej jest bardzo dobra. Ekspres jest stabilny, ładnie wykonany.
To co najważniejsze to parzenie kawy, tutaj zastrzeżeń nie mam.
Nie mierzyłem temperatur, ale kawa nam i gościom smakuje, a myślę, że będzie tylko lepiej.
Pary podczas spieniania mleka jest bardzo dużo, wystarczająco dla każdego.
W moim odczuciu ekspres jest warty swojej ceny i stosunek jakość/cena jest bardzo dobry i osobiście jestem zadowolony.
Jeżeli chodzi o młynek to również do użytku domowego jest on bardzo dobry.
Jeżeli mam zamienić to jak uzbieram na nowe mieszkanie i będzie wtedy podłączenie do wody i kanalizacji, ale kiedy to będzie to najstarsi górale nie wiedzą.
Jedną ważną rzeczą dla mnie jest serwis ekspresu i tu zastrzeżeń mieć nie mogę.
Pan Grzegorz jest zawsze miły, wszystko tłumaczy i jeżeli coś pójdzie nie tak, nie ma problemu, podjeżdża kurier, zabiera ekspres, naprawiają, kurier przywozi ekspres.
Ekspres przy kupnie odbierałem osobiście i tam też Panów w Łodzi (@Janusz) mogę pochwalić, bo starali się jak najbardziej wytłumaczyć nam podstawy używania ekspresu i przeprowadzili szybkie szkolenie.
Ogólnie to się wkręciliśmy i każdy dzień przynosi nowe doznania
Z czystym sercem mogę polecić ten ekspres do użytku domowego.
Dorzucam kilka zdjęć.
Jestem ciągle poza granicami kraju więc ewentualne filmiki, dodatkowe zdjęcia mogę przesłać w połowie kwietnia.