Wiem, że jest już wątek o Unice i BZ07 ale z powodu tego , że UNICA ma PID i inna grupę, a BZ07 to HX, chciałbym rozpocząć ten wątek dla posiadaczy (i zainteresowanych) BZ09.
Od jakiegoś czasu mam ten ekspres w domu i próbuje go okiełznać a mianowicie:
-ustawić ok 10 bar na OPV (chyba za mało przekręciłem ostatnio zawór) - na ile macie ustawione?
-ekspres ma regulowany termostat - u mnie ustawiony był na Max czyli 120 stopni, czy jest sens ruszania tego? Rozumiem ze termostat grupy jest ustawiony na sztywno na 95 stopni, jak wyglada u was temp surfing (lub jego brak ) przy zaparzaniu espresso? Zauważyłem ze jak w Unice jest tendencja do przegrzewania wody
-wymiana uszczelek - zrobione, uszczelki oryginalne stożkowe, niestety dość cieżko kolba chodzi i trzeba dość mocno dociskać do 90 stopni, wiem, ze ktoś miał cafelatstore 8mm i było chyba lepiej..
-sitka: w zestawie miałem NPF i sitko 14 g, dokupiłem IMS 14-20g 26 mm (ridgeless) ale jest niewiele większe
jakie dozy używacie w siatkach? Prysznic siedzi dość nisko wiec cieżko chyba załadować Max pojemności sitka
-spienianie mleka - chyba najwieksza wada, dość dużo trzeba spuścić wody żeby w miarę kontrolować proces spieniania, GC z dysza Sylvii mimo mniejszego bojlera była bardziej przewidywalna (wolniejsze spienianie bo jedna dziurka w dyszy,ale bardziej stabilne i łatwiejsze spuszczanie resztek wody) a przy temp surfingu dawała radę spieniać mały dzbanek