Hej,
Jakbyście ocenili takie espresso?
Kawa Audun Coffee - Santa Rosa z Coffeedesku 18gr w sitku IMS12/18
Ekstrakcja 25s - wyszlo ok. 42ml kawy
Ppierwszy raz udalo mi się uzyskać tak malo, przy poprzednich probach nie mieściłem się w 50ml przy 25s, ale robiłem je na Lavazzy Qualita Oro.
Tym razem młynek prawie skręcony na zero, juz drobniej zmielić nie mogę, na oryginalnym sitku przy dozie 20gr było łatwiej.
Do tego sitka IMS udałoby mi się wcisnąć jakies 19gr, tak spróbuje następnym razem. Na razie nie wyobrażam sobie próby na 14 gr.
Zamówiłem też nowe żarna do młynka bo moje już są tępe, mam nadzieję, że to poprawi mielienie.
Espresso wyszło fajne oleiste, mega aromatyczne, jestem bardzo zadowolony
Teraz przez kilka dni będę leciał na tej samej kawie, żeby eliminować zmienne.
Pierwsza fotka od razu po zakonczeniu ekstrakcji - nie wiem skąd ta piana z lewej strony cremy, czy moze to normalne?
i po około minucie