forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy automatyczne => Wątek zaczęty przez: Caterina91 w 10 Listopad 2017, 16:39:43
-
Jesli mój wątek znajduję się w niewłasciwym miejscu, uprzejmie proszę o upomnienie :)
Na początek - dzień dobry wszystkim :) Od niedawna jestem posiadczką Mukki Bialetii i mam z nią delikatny problem. Otóż kawa wychodzi smaczna, pojawia się nawet pianka, ale mam problem z dziwnym posmakiem, który nie pozwala mi się cieszyć jej aromatem. Nie wiem jak go okreslić, po prostu kawa nie smakuje jak z ekspresu, wyczuwam w niej nutę czegos jeszcze. Do tego mam ogromny problem z jej myciem - pod uszczelką gromadzą się resztki kawy i ciężko jest się ich stamtąd pozbyć. Przepraszam za tą nieudolną edycję, mam problemy z klawiaturą w pracy, na szczęscie za 10 minut uciekam :) miotla
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich kawoszy :)
-
Caterina, spokojnie. Napisz o co chodzi ;)
-
Kawomaniacy, jesteście? :) :bry:
-
To jest ekspres automatyczny, kolbowy czy kawiarka?
-
Kawiarka Mukka Bialetti :)
-
Caterina raczej w kawiarce nie osiągniesz identycznego smaku jak z ekspresu .Mam od 2 lat kawiarkę na wyjazdy i cały czas się jeszcze uczę i poprawiam ( ale w końcu chodzi nie o to żeby złapać króliczka tylko żeby gonić go :taniec: ) . Napisz jakiej kawy używasz tzn. czy z dobrej palarni świeżo mielona ( a propos przemiału to ja mielę ciut grubiej jak do espresso ) ,jaki masz młynek , no i jak ją parzysz . Co do fusów to już taki urok kawiarki ,choć podejrzewam że może za słabo dokręcasz obie części . W dziale alternatywnych metod palenia jest sporo wiedzy na temat parzenia kawy w kawiarce .Ja tam często zaglądam a potem ćwiczę w praktyce na sobie i rodzinie ;) .
-
Mukka wydaję się być rozwiązaniem dość wygodnym, ale lepiej w "normalnej" kawiarce robić podstawę, a mleko np. podgrzewać i spieniać we frenchpresie. Ogarniecie kawiarki nie jest wcale takie proste.
-
Mukka wydaję się być rozwiązaniem dość wygodnym, ale lepiej w "normalnej" kawiarce robić podstawę, a mleko np. podgrzewać i spieniać we frenchpresie. Ogarniecie kawiarki nie jest wcale takie proste.
Zgadza się . Na początek proponuję kawy palone średnio lub średnio-mocno bo są łatwiejsze do ogarnięcia. Spieniać mleko można też "brzękadełkiem" za parę złotych z marketu . Na wyjeździe tak robię cappu żonie i jej smakuje.