Hej,
zakupiłem sobie kawiarkę z dwiema wylewkami - Top Moka Mini.Wobec tego, skoro napar trafia bezpośrednio do filiżanki, chyba niemożliwe jest przeparzenie? Parzę kawę zgodnie z zaleceniami ze stron o kawie, oglądałem też filmy na YT - woda filtrowana, woda Żywiec Zdrój, podgrzewanie wody, odpowiednia ilość kawy w sitku, przerywanie ekstrakcji itp itp, a mimo to kawa wychodzi dość kwaśna, a na powierzchni widać malutkie tłuste oczka.
Stosuję Brazylię i Meksyk z lokalnej gdańskiej palarni. Brazylia wychodzi kwaśna, a Meksyk kwaśno-gorzki. Polecili mi te dwa rodzaje kawy właśnie pod kątem, że nie będą kwaśne - miały być wyczuwalne nuty czekolady, orzechów, karmelu... i też od razu zmielili ziarna pod kawiarkę, zgodnie z moim życzeniem.
Co może być nie tak? Może być to wina kawy? Skorzystać z innej palarni?