forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Kawiarnie, bary, punkty z kawą => Wątek zaczęty przez: dehado w 10 Czerwiec 2019, 19:57:57

Tytuł: Kawa w Koszycach (SK)
Wiadomość wysłana przez: dehado w 10 Czerwiec 2019, 19:57:57
Będąc ostatnio w Koszycach udało mi się sprawdzić trzy kawiarnie serwujące kawe speciality. Miejsca nie były przypadkowe, ponieważ wcześniej wykonałem mały rekonesans w internecie i znalazłem kilka kawiarni w centrum. Pozwolę sobie wrzucić zdjęcia z internetu, jako że mój telefon robi zdjęcia słabej jakości, o wiele lepsze można znaleźć na facebooku albo stronach kawiarni.

(https://scontent.fpoz2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/50334247_292750844765159_3813357005188366336_n.jpg?_nc_cat=111&_nc_ht=scontent.fpoz2-1.fna&oh=7a66e1ff6e34681ef19b9bdac9ae72b6&oe=5D8AF0A0)
Cardio Caffee
Pierwsza kawiarnia to Cardio Caffee przy ulicy Hlavnej. Niestety nie zapisałem sobie źródła kawy (chyba kongo) od doubleshot. Miejsce przyjemne znajdujące się w podwórzu starych kamienic. W środku przyjemnie, obsługiwał nas właściciel. Metody jakie stosują to oczywiście espresso i wszelkie napoje na jego bazie oraz drip i chemex. Kawa z dripa (V60), w smaku lekki, czysty aromat owoców leśnych ogólnie przyjemny napar.


(https://www.invisiblemag.sk/wp-content/uploads/2018/07/MG_9080-1.jpg)
PARAZOL
Kolejna kawiarnia to PARAZOL również przy Hlavnej i również w podwórzu kamienicy. Miejsce można poznać po rozwieszonych pomiędzy balkonami kolorowymi parasolami. Kawiarnia bardzo mała, połączona z biurem w którym pracuje właściciel architekt, w środku znajduje się również galeria. Metody to ekspres i aeropres. Wszystkie oferowane kawy są ocenione powyżej 85 punktów SCA. Podczas naszej wizyty była słowacka palarnia Ondrejka i Cartwheel Roastery, a z nich było do wyboru osiem jasno palonych kaw. Ja piłem Ugadna z palarni Ondrejka a mój znajomy Rwande z Cartwheel Roastery. Właściciel opiera się na gorącej wodzie z ekspresu, którą przelewa szklanego dzbanka (takiego jak chemiczne szkło) odczekuje chwilę (nie mierzy z termometrem temperatury) i zaparza kawę metodą odwróconą, mierząc czas zaparzania. Mimo braku dokładnego pomiaru temperatury, kawa bardzo smaczna, czysta z dobrze wyczuwalnym jabłkiem i delikatnie wyczuwalnym przy końcu ananasem (z pomocą przyszedł opis z opakowania), niestety mango nie udało mi się wyczuć. Znajomemu kawa smakowała, chwalił aftertaste. Trochę pogadaliśmy z właścicielem i okazało się że jest klientem Coffeedesk. Bardzo miła atmosfera, dobra kawa. W kawiarni nie ma żadnych ciast do zjedzenia.


(http://dkcveritas.sk/wp-content/uploads/photo-gallery/Kaviaren%20Denifle%20-%20prizemie/3147a1-1024x685.jpg)
DCK Veritas
Ostatnie miejsce to kawiarnia DCK Veritas także w centrum na Dominikánskim námestiu 8. Bardzo ładne wnętrze oraz miła obsługa. Zamówiłem smoothies z imbirem i kawe panama finca bernardina od CONCEPT coffee roasters z dripa. Najpierw dostałem smotthies i łapczywie się na nie rzuciłem co niestety spowodowało że ciężko mi ocenić dokładniej kawę, mogę tylko powiedzieć że kawa była dobra.

Ogólnie kawa we wszystkich miejscach była dobra, a z ciastem jest gorzej nie ma tu zbyt dużego wyboru. Ceny espresso około1,20-1,40 EUR, a kawa filtrowana między 2 a 2,70 EUR.
Tytuł: Odp: Kawa w Koszycach (SK)
Wiadomość wysłana przez: Kawko w 11 Czerwiec 2019, 12:23:49
 :brawa:

Bardzo fajny przegląd i "nietypowe" miasto. Jeśli kiedyś w końcu wybiorę się do Tokaju, to może uda mi się zajechać po drodze do Koszyc na kawę. :)