Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1071097 razy)

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2400
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2895 dnia: 10 Styczeń 2019, 19:43:12 »
Nie rozumiem tego co zrobiłem, Brazil Daterra Petit Espresso i ponieważ chciałem szybką kawę przed wyjściem z domu zrobiłem espresso do zimnej filiżanki robiąc wcześniej bardzo krótkiego flusha. Woda moim zdaniem była zbyt gorąca, ekstrakcja gwałtowna i przeciągnięta bo się zagapiłem, efekt w filiżance dużo bardziej owocowy i wyrazisty niż przy poprzednich kilku kawach. Nie wiem czy to niedoparzona kawa? Nie było 14tu cytryn tylko wspaniały owocowy i wyrazisty smak, dzisiaj już nie powtórzę próby bo zbyt późno na kawę ale z nazwijmy to niechlujnej i zdawało by się niepoprawnej ekstrakcji efekt smakowo wybitny ? Nie było kanałowania, kawa sama w sobie bardzo dobra i naprawdę zacna w smaku ale czemu i jak uwolniła te owoce dopiero teraz? Może to interakcja smaku z jedzeniem ? Naprawdę nie wiem.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2896 dnia: 10 Styczeń 2019, 21:04:09 »
Ja lubię jak espresso nieco ostygnie, wtedy lepiej można wyodrębnić aromaty. Może za szybko wypijasz swoje espresso, zanim zdąży lekko ostygnąć. Może zimna filiżanka dała ten właśnie efekt.

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2400
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2897 dnia: 10 Styczeń 2019, 21:56:07 »
Marek możesz mieć rację, też o tym myślałem.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2898 dnia: 11 Styczeń 2019, 08:40:06 »
Czy to jest szkodliwe dla maszyny .
Nie.

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2899 dnia: 11 Styczeń 2019, 08:53:41 »
Marek możesz mieć rację, też o tym myślałem.

Na WBC w 2017 roku jeden z uczestników używał rozmyślnie zimnych portafiltrów. Bardzo podkreślał ich wpływ na wydobycie owocowych nut w espresso.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2900 dnia: 11 Styczeń 2019, 09:08:43 »
Jeśli dobrze pamiętam to one były mrożone, nie zimne.
Polecam też sprawdzić mrożone filiżanki przy normalnie rozgrzanych kolbach.

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1492
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2901 dnia: 11 Styczeń 2019, 09:11:01 »
Widziałem też pomysły na robienie kawy bezpośrednio do zimnej (z lodówki) filiżanki, żeby od razu uzyskać właściwą (?) temperaturę naparu do picia (@donkiszot właśnie o tym napisał).

Zastanawia mnie ten zimny PF. Co tak naprawdę zyskujemy? To że kawa nie będzie przeparzona? Czy po prostu obniżymy w ten sposób temperaturę wody w ciastku?

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2902 dnia: 11 Styczeń 2019, 09:19:00 »
Ja w swojej Faema Erika nie mam zbytniego wpływu na temperaturę. Surfing temperaturą jest praktycznie niemożliwy, termoblok tak szybko się rozgrzewa. Dla niektórych kaw nie rozgrzewam PF, to obniża mi temperaturę ekstrakcji. Schłodzenie filiżanki natomiast obniży tylko temperaturę gotowego naparu, co też ma znaczenie dla efektu na podniebieniu.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2903 dnia: 11 Styczeń 2019, 09:29:58 »
Czy to jest szkodliwe dla maszyny .
Nie.

To chyba nie do końca ten wątek, ale się włączę. Jeśli to HX (patrząc w profilu), to używając pary do mleka a nie używając wylewki wody w ogóle, zacznie się kumulować kamień w dużym bojlerze. Czyż nie? Zależy od wody, ale nawet w tej zmiękczonej jest trochę kamienia, kwestia czasu.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2904 dnia: 11 Styczeń 2019, 09:39:06 »
Letnie espresso z jasnych ziaren na 100% będzie lepsze niż gorące...

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2905 dnia: 11 Styczeń 2019, 09:49:16 »
używając pary do mleka a nie używając wylewki wody w ogóle, zacznie się kumulować kamień w dużym bojlerze
Używanie wylewki zwiększa ilość wody przepływającej (i ogrzewanej) przez boiler czyli też zwiększa ilość wytrąconego z niej kamienia.

Offline ZELAND Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: Rocket Giotto Evoluzione2
  • Młynek: Mazzer SJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2906 dnia: 11 Styczeń 2019, 10:17:30 »
To chyba nie do końca ten wątek, ale się włączę.
@rubin,sprzęt mam jak w profilu. Woda - tylko dzbanek dafi.
Rozumiem,że sugerujesz że zdrowsze będzie dla mojego bojlera jeżeli np.  raz na tydzień spuszczę całkowicie wodę , czy to wystarczy .

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2907 dnia: 11 Styczeń 2019, 10:22:23 »
Jeśli nie korzystamy z wody z bojlera, to chyba nie musimy się niczym przejmować...  Jeśli bierzemy ją np. do herbaty, to wtedy warto ją co jakiś czas wymienić.

Offline ZELAND Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: Rocket Giotto Evoluzione2
  • Młynek: Mazzer SJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2908 dnia: 11 Styczeń 2019, 10:31:07 »
to wtedy warto ją co jakiś czas wymienić.
Witam,  oczywista sprawa. Pozdrawiam

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2909 dnia: 11 Styczeń 2019, 12:17:01 »
Jeśli nie korzystamy z wody z bojlera, to chyba nie musimy się niczym przejmować...  Jeśli bierzemy ją np. do herbaty, to wtedy warto ją co jakiś czas wymienić.
W kawiarni pewnie tak, w domu zużycie pary (woda dolewka) pewnie będzie pomijalnie małe...

Raz na jakiś czas można zrobić wymianę...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi