Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1054294 razy)

Offline stefunk

  • Wiadomości: 272
  • Ekspres: Rancilio Epoca DE 2GR, Lelit MaraX
  • Młynek: Mazzer, GnIOTA, Xeoleo, 1zpresso JX-PRO
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2880 dnia: 08 Styczeń 2019, 10:46:25 »
Hej,

Mam wrażenie, że przepalam w jakiś sposób kawę, ale do rzeczy.

Kupiłem sobie na święta nowe żarna do SJ, bo stare były dość niepewne ;)

Mam w tej chwili zestw SJ z nowymi żarnami + gaggia classic z sitem IMS i PID'em.

PID ustawiony na 93 stopnie, czekam minimum 15minut przed zrobieniem kawy.

Do sitka ładuje dość dużo kawy i mocno dociskam (inaczej kiedyś kanałowało, może warto znów zrobić test monety na nowych żarnach?)

Kawa to Pellini Espresso palona niecałe 3 miesiące wcześniej.

Crema wychodzi piękna, duża, ale sama kawa, wydaje się jakby gorącym naparem, bez większej głębi smaku, myślałem wcześniej, że to przez żarna, ale chyba coś źle robię

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 857
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2881 dnia: 08 Styczeń 2019, 11:16:07 »
Te 93*C to z jakimś offsetem już? Bo jeśli bez to trzeba wziąć pod uwagę, że nie bez powodu producent wsadza tam termostat na 107*C.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline stefunk

  • Wiadomości: 272
  • Ekspres: Rancilio Epoca DE 2GR, Lelit MaraX
  • Młynek: Mazzer, GnIOTA, Xeoleo, 1zpresso JX-PRO
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2882 dnia: 08 Styczeń 2019, 16:32:32 »
Dzięki, to był dobry trop, jednak przy 107 stopniach strzela już parą, zmniłem na 100 i jest spora poprawa.

Jak to jest z gaggia classic i sitem IMS? Ktoś z obecnych posiada? Ile tego powinno wchodzić? Czy ładujecie "z górką"? czy na płasko

Offline minero

  • Wiadomości: 311
    • Coffee after pizza blog
  • Ekspres: Gaggia Classic 2018/19, AeroPress, Bialetti Venus 2TZ, Bodum FrenchPress, Hario V60.
  • Młynek: Eureka Mignon SD, Macap M5D, Hario Skerton.
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2883 dnia: 08 Styczeń 2019, 16:39:50 »
a jaka to roznica po wymianie na IMS z oryginalnego? w czym jest lepsze? mysle ze wazna jest gramatura a nie pojemnosc bo grubosc mielenia tez wplywa na nia.

mi sie jeszcze zdarza ze fusy przylepia sie do grupy... co mnie wkurza ale to chyba jak wrzuce za duzo kawy... choc zawsze waże ja.  Chyba ze kwestia ubicia?

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1476
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2884 dnia: 08 Styczeń 2019, 16:43:57 »
IMS ma zapewnić równiejszą dystrybucję wody względem ciastka.

Ważna jest pojemność (i test monety), zważenie i później odmierzanie wg gramatury.


Offline minero

  • Wiadomości: 311
    • Coffee after pizza blog
  • Ekspres: Gaggia Classic 2018/19, AeroPress, Bialetti Venus 2TZ, Bodum FrenchPress, Hario V60.
  • Młynek: Eureka Mignon SD, Macap M5D, Hario Skerton.
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2885 dnia: 08 Styczeń 2019, 17:02:17 »
ale mowimy o sitku grupy czy PF? czyli warto dorobic sie takowego?

wchodze dopiero w temat wiec sie ucze i staram sie coraz bardziej to dopracowac :)

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1476
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2886 dnia: 08 Styczeń 2019, 17:13:42 »
a, pardon, nie doczytałem. Pisałem oczywiście o prysznicu IMS. Jeśli zaś o sitkach IMS do PF mowa, to zasada jest taka sama jak w innych - max tyle kawy, żeby test monety przeszedł. Jestem zdania, że najpierw wypada osiągnąć max możliwości sprzętu i dopiero wtedy zmieniać poszczególne komponenty (prysznic czy sitka PF), żeby docenić różnicę.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2887 dnia: 09 Styczeń 2019, 07:26:22 »
Nie wiem czy jest sens kombinować z niuansami skoro:

Pellini Espresso

Próbowałeś lepszej kawy?

Offline stefunk

  • Wiadomości: 272
  • Ekspres: Rancilio Epoca DE 2GR, Lelit MaraX
  • Młynek: Mazzer, GnIOTA, Xeoleo, 1zpresso JX-PRO
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2888 dnia: 09 Styczeń 2019, 09:13:13 »
Próbowałem Adriany i efekt byl gorszy niż z tą

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1476
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2889 dnia: 09 Styczeń 2019, 09:44:34 »
ee, serio? Co rozumiesz przez 'była gorsza'?

Napisz ile sypałeś do sitka, jaka temp, jakie ciśnienie, jak dystrybuowałeś kawę w sitku, to coś doradzimy...


Offline stefunk

  • Wiadomości: 272
  • Ekspres: Rancilio Epoca DE 2GR, Lelit MaraX
  • Młynek: Mazzer, GnIOTA, Xeoleo, 1zpresso JX-PRO
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2890 dnia: 09 Styczeń 2019, 10:46:19 »
Więc, kawy w tym sitku IMS daję około 18g, moneta, lekko wchodzi w ciastko.

Ciśnienie sprawdzane i wynosi dokładnie 9 barów.

Temperatura ... myślę, że gdzieś tu jest największy problem. Termoparę od pida docisnąłem w miejscu starego czujnika, dając na nią dość obficie pasty termoprzewodzącej.

Wcześniej wydawało mi się, że na 92/94 wychodzą najlepsze strzały, ale po przetestowaniu wczoraj na 100, zmieniam zdanie, tylko łatwo tu przestrzelić, bo parę stopni wyżej i ekspres pluje parą, dzisiaj np. kawa wyszła spalona
« Ostatnia zmiana: 09 Styczeń 2019, 11:09:31 wysłana przez stefunk »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2891 dnia: 09 Styczeń 2019, 11:14:22 »
To jak jeszcze podasz mniej więcej uzysk w gramach i czas ekstrakcji będzie można więcej zrozumieć co się u Ciebie dzieje.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2892 dnia: 09 Styczeń 2019, 15:17:23 »
Jeśli Adriana to Ariadna od Antonia, to zapytam kiedy była palona? Bo w przypadku tej kawy najświeższa wcale nie wychodzi najlepiej. Mi osobiście taka tygodniówka w ogóle nie smakuje. A już taka po 4 tygodniach dużo bardziej.

Offline stefunk

  • Wiadomości: 272
  • Ekspres: Rancilio Epoca DE 2GR, Lelit MaraX
  • Młynek: Mazzer, GnIOTA, Xeoleo, 1zpresso JX-PRO
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2893 dnia: 09 Styczeń 2019, 17:59:59 »
Trochę tych kaw się już u mnie przewineło i najbardziej smakowało mi pellini top, ale nigdzie ostatnio nie moge lokalnie dorwać palonej max 3 miesiące wcześniej, tylko espresso

Offline ZELAND Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: Rocket Giotto Evoluzione2
  • Młynek: Mazzer SJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2894 dnia: 10 Styczeń 2019, 19:27:25 »
Zapytanie. W swoim Rockecie nie używam nigdy dyszy gorącej wody .po prostu nie potrzebuję. Czy to jest szkodliwe dla maszyny . :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi