dzięki qba, fajnie wszystko widać. Jest grubo jak na 300ml. Tu główna frakcja z tego co widzę ma ok. 3 mm. Przy takim przemiale i parametrach jak podałeś kawa raczej nie ma szans się rozwinąć. Więc nie jest dziwne, że nie ma tam ferii aromatów. Im grubsze masz cząsteczki tym potrzebujesz wyższej temperatury i dłuższego zaparzania lub mieszania.
Z Rhino podejrzewam, że może wychodzić lepiej przelew gdyż dużą część przemiału stanowi drobna frakcja, która łatwiej się zaparza.
Niestety każda kawa ma trochę inaczej, więc nie ma jednego cudownego przepisu. Mogę Ci poradzić abyś spróbował zmielić ziarenka tak, żeby główna frakcja przemiału była w okolicach 1 mm. Jak znajdziesz taki przemiał ilekolwiek by to nie było kliknięć, to próbuj na nim te przelewy 300g. Popróbuj różne przepisy i metody polewania. Zobaczysz co się dla Ciebie sprawdza i będziesz miał rozeznanie, który czynnik jak wpływa na czas przelewania i ekstrakcję kawy. Zacznij tak jak wcześniej od 18 g kawy / 300 wody i temp 92 st. i np po preinfuzji podziel wodę na 3 porcje. Czyli masz dwie przerwy polewania i postaraj się skończyć polewać ok 2 min. Zobaczysz jaki to da Ci efekt. Potem spróbuj sobie z większą / mniejszą ilością przerw. Następnie jak nie będziesz zadowolony możesz sprawdzić inny parametr w zależności od rezultatów. Warto też spróbować odsiać pył, jednak jeśli nie będziesz czuł różnicy to nie odsiewaj. a używam do tego celu sitka z drobmymi oczkami ok. 0,25 mmi jak dla mnie kawa jest wtedy gładsza i nie mocno goryczkowych aromatów.
Przykładowo jeśli robię przelew z czasem ok 2:30, to raczej nie schodzę z temp. poniżej 92 st. bo kawa się wtedy nie rozwija dobrze w niższych temperaturach. Osobiście wolę na ogół 3 minutowe przelewy z V60, ale to też zależy od kawy. Dla mnie po prostu trochę dłuższe przelewy są na ogół pełniejsze i bardziej zbalansowane. Zacznij od 18 g kawy / 300 wody. Jak wypracujesz sobie najlepszą procedurą możesz przejść do próbowania z dozą lub temperaturą. Jednak 92 stopnie i 6/100 najczęściej się dość dobrze sprawdzają daltego dobrze od nich zaczynać. Jeśli aromaty są wyczuwalne i zróżnicowane ale słabe, to zwiększ dozę o 0,5g , jeśli kawa jest płaska - mało aromatyczna, to spróbuj temperaturę zwiększyć. Jeśli od temperatury jest zbyt gorzka to zamieszaj po pierwszym zalaniu. Zmieniaj tylko jeden parametr na raz. Wtedy zobaczysz co Ci pasuje.
Ja robiłem przed chwilą przelew 500ml, z 29,9g kawy, 90st. na 16 kliku, mam wtedy główną frakcję troszkę większą niż 1 mm. Przemiał był odpylony, odpadło 2,2g z 32,1g. Polewałem z jedną przerwą, zakończone zaraz po drugiej minucie. Całość trwała równe 3 minuty z preinfuzją. Kenia peaberry Thimu z Euro Cage wyszła bardzo smacznie z dość lekkim body, ładnie zrównoważona, z słodyczą orzeszków ziemnych, toffi oraz kwaskami owocowymi.
@expel na zdjęciu widać zawsze dokładniej. Spróbuj zmielić tak grubo Porlexem, jak na tym zdjęciu. Zrób fotę z podobnym zbliżeniem, to zobaczysz jakie cuda wychodzą.