Autor Wątek: Noże kuchenne i deski do krojenia  (Przeczytany 24376 razy)

Offline MSL

  • Wiadomości: 417
  • Ekspres: ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #165 dnia: 22 Wrzesień 2022, 19:48:40 »
Musiałeś kiepsko trafić, moje są nie do zajechania, a mają już ponad 4 lata i przejechały dobrze ponad 200 ostrzeń. Jedna mi pękła, a raczej ją złamałem przypadkowo, ale to moja wina.

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 563
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #166 dnia: 22 Wrzesień 2022, 20:09:15 »
Wchodzisz, kupujesz i w miarę szybko masz ostry nóż.

Tanio, szybko i dobrze? Jak ze wszystkim - możesz wybrać tylko dwie opcje na raz ;-)





Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 4751
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #167 dnia: 23 Wrzesień 2022, 09:16:41 »
Wszystko zależy od punktu odniesienia ;) Ja się cudów nie spodziewam. Ale i cudów nie oczekuję... Gdybym potrzebował naprawdę ostrych noży, to na początek kupiłbym coś porządnego - a nóż z juli za 50zł czy jakiś zwykły multitool to raczej nie ta półka, plus nie potrzebuję ich mega ostrych. Gdyby to miało faktycznie duże znaczenie to inaczej bym do tego podszedł, ale w tym przypadku...

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2195
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, Arrarex Caravel v.2.1
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #168 dnia: 24 Wrzesień 2022, 16:21:12 »
Pierwsze wrażenie naprawdę dobre, wygląd, wykonanie, prostota użycia. Z małym nożem edc bajka, mój lubiony nóż kuchenny wymaga dodatkowego podparcia, zasięg płytki diamentowej też mógłby być większy. Na razie naprawdę wydaje mi się, że to może być dobry wybór.

Powiedzcie mi proszę jakie kąty ostrzenia używać? Noże kuchenne, dc, higonokami?

Offline MSL

  • Wiadomości: 417
  • Ekspres: ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #169 dnia: 24 Wrzesień 2022, 16:34:19 »
Standardowo japońskie noże 15 stopni(choć niektórzy producenci używają jeszcze mniejszych jak np. Takamura), zachodnie 20 stopni(np. Wusthof itp..). Jedna i druga opcja ma swoje zalety i wady. Ja prywatnie preferuję 15 stopni lub w sporadycznych przypadkach(j/w) mniej.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2195
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, Arrarex Caravel v.2.1
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #170 dnia: 24 Wrzesień 2022, 16:57:39 »
A gradacja, pomijać 320 czy zawsze zaczynać od niej?

Offline MSL

  • Wiadomości: 417
  • Ekspres: ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #171 dnia: 24 Wrzesień 2022, 17:04:32 »
Jeśli tylko podostrzasz noże to możesz spokojnie lecieć na 600 i więcej. Jeśli chcesz wyprowadzić nową krawędź/zmienić profil(mocno zniszczone noże, wyłamane kawałki ostrza itp) to zaczynasz na 320, a preferowalnie mniej aby to zrobić szybciej(140-200), ale nawet na tej standardowej 320 spokojnie dasz radę.
« Ostatnia zmiana: 24 Wrzesień 2022, 17:06:53 wysłana przez MSL »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi