Autor Wątek: Noże kuchenne i deski do krojenia  (Przeczytany 53720 razy)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #105 dnia: 23 Sierpień 2022, 10:15:44 »
Można poszukać w kręgu ludzi związanych z bractwami rycerskimi.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #106 dnia: 23 Sierpień 2022, 11:29:39 »
zakup któregoś kazaka to jednak już niemały wydatek aby naostrzyć kilka noży od święta.
Są inne ostrzałki(o ile można to tak nazwać), działają tak samo a są tańsze.

Offline MSL

  • Wiadomości: 699
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #107 dnia: 23 Sierpień 2022, 11:54:56 »
Można tak to nazwać i działają one bardzo dobrze.

Natomiast, co do osób zajmujących się ostrzeniem noży, to zerknijcie na forum poświęcone nożom, praktycznie w każdym większym mieście znajdziecie kilka takich osób, oferujących wspomnianą usługę.

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #108 dnia: 23 Sierpień 2022, 18:32:39 »
Są inne ostrzałki(o ile można to tak nazwać), działają tak samo a są tańsze.

Coś konkretnego możesz polecić? Jest dzisiaj tego cała masa, ale część z nich zwyczajnie "nie wzbudza zaufania". Z drugiej strony jeszcze mniej ufam w swoje zdolności ostrzenia na kamieniu i zwyczajnie nie chcę zarżnąć drogiego noża ;)

Offline MSL

  • Wiadomości: 699
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #109 dnia: 23 Sierpień 2022, 19:26:53 »
Tego typu: https://allegro.pl/oferta/profesjonalna-ostrzalka-oselka-do-nozy-3-kamienie-11046685355

Na początek Ci wystarczy, te kamienie szału nie robią i po dłuższym użytkowaniu będziesz musiał je wymienić, ale to grosze. Jedyne co może Ci początkowo sprawić pewien problem to ustawić kąt ostrzenia. Możesz temu zaradzić nawet smartfonem, apką która podaje kąt płaszczyzny.

Jeśli jednak nie chcesz się bawić to możesz kupić worxa(https://allegro.pl/oferta/ostrzalka-work-sharp-benchtop-precision-adjust-10638290288), który ma od razu kąt regulowany i przyzwoite płytki diamentowe na start, minus jest taki, że mocowanie jest autorskie i musisz później kupować pasujące(trochę droższe od normalnych) lub modować.

Na obydwu uzyskasz(doskonały) efekt jak na normalnych kamieniach/płytkach diamentowanych(ewentualnie jakbyś chciał absolutne lustro i masz specyficzne noże to dokupisz wyższe gradacje + skóra i strop).

Offline WS5 Mężczyzna

  • Wiadomości: 433
  • Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #110 dnia: 23 Sierpień 2022, 20:36:57 »
Jedyne co może Ci początkowo sprawić pewien problem to ustawić kąt ostrzenia. Możesz temu zaradzić nawet smartfonem, apką która podaje kąt płaszczyzny.

Chyba, że ktoś jest perfekcjonistą i kąt ma być taki sam na całej krawędzi tnącej, to tego typu ostrzałka się nie nadaje ;) im dalej od środka noża (gdzie ustawialiśmy) tym bardziej się rozjeżdża...


Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #111 dnia: 23 Sierpień 2022, 20:44:39 »
Niestety z nożami jest dokładnie tak, jak z kawą. Chcesz dobrego wyniku, musisz wydać pieniądze i czas.
Byłoby zaskakujące, gdyby kolega @MSL zasugerował ekspres do kawy Delonghi i meląnkę z Lidla.

@korea83 jakie masz noże do ostrzenia?


Chyba, że ktoś jest perfekcjonistą i kąt ma być taki sam na całej krawędzi tnącej, to tego typu ostrzałka się nie nadaje ;) im dalej od środka noża (gdzie ustawialiśmy) tym bardziej się rozjeżdża...


Geometria mówi na odwrót.  :taktak:  Jest taki paradoks w nauce ostrzenia noża.
« Ostatnia zmiana: 23 Sierpień 2022, 20:50:15 wysłana przez Valerii »
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline MSL

  • Wiadomości: 699
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #112 dnia: 23 Sierpień 2022, 20:53:36 »
Jedyne co może Ci początkowo sprawić pewien problem to ustawić kąt ostrzenia. Możesz temu zaradzić nawet smartfonem, apką która podaje kąt płaszczyzny.

Chyba, że ktoś jest perfekcjonistą i kąt ma być taki sam na całej krawędzi tnącej, to tego typu ostrzałka się nie nadaje ;) im dalej od środka noża (gdzie ustawialiśmy) tym bardziej się rozjeżdża...



Nie masz racji, nadal się nadaje, wystarczy(duży) nóż robić w sekcjach - 2(jeśli mówimy powiedzmy o Gyuto/Santoku do 21 cm) w zupełności wystarczy. Poświęcisz nieco więcej czasu, ale efekt nadal możesz uzyskać perfekcyjny, jeśli masz takie życzenie i jesteś gotów wykonać stosowną pracę.

Siedzę w nożach(kuchennych) też dość długo i o ile stal, jej skład, sposób hartowania, właściwości użytkowe itp to temat rzeka; a samo ostrzenie jest pewnego rodzaju sztuką jeśli chcesz to robić w tradycyjny(japoński) sposób - to aby uzyskać bardzo dobry rezultat wiele nie potrzebujesz.
« Ostatnia zmiana: 23 Sierpień 2022, 20:56:40 wysłana przez MSL »

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #113 dnia: 23 Sierpień 2022, 21:19:48 »
wystarczy(duży) nóż robić w sekcjach
To nie jest konieczne, jeżeli chodzi o kąt ostrzenia.

« Ostatnia zmiana: 23 Sierpień 2022, 21:30:33 wysłana przez Valerii »
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline MSL

  • Wiadomości: 699
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #114 dnia: 23 Sierpień 2022, 21:49:55 »
To nie jest konieczne, jeżeli chodzi o kąt ostrzenia.

Oczywiście, że nie jest, ale jeśli ma potrzebę zrobić każdy milimetr ostrza idealnie na mniejszej ostrzałce to tak zwyczajnie będzie wygodniej. Film właściwy.

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #115 dnia: 23 Sierpień 2022, 22:46:02 »
jakie masz noże do ostrzenia?

Gyuto 210mm - Masakage
Bunka ~170mm - Kaminari Knives
Petty 165mm - Kukrowski Custom Works
Uniwersalny maluch 105mm - Kai Shun Premier

Sporo mnie te zabawki kosztowały i stąd moje raczej ostrożne podejście do ostrzenia. Chciałbym uniknąć sytuacji gdzie przy pierwszej próbie solidnie "przemodeluję" te noże ;)

Offline MSL

  • Wiadomości: 699
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #116 dnia: 24 Sierpień 2022, 00:14:32 »
"Zabawki" masz ok. Miałem nawet tego Gyuto swego czasu, całkiem dobry, lubię AS.

Generalnie opcje masz dwie - albo oddajesz komuś doświadczonemu na ostrzenie/usługę, tak jak była mowa wcześniej lub kup sobie jakieś marketowe noże, ostrzałkę i potrenuj ostrzenie na nich, a dopiero później weź się za swoje właściwe noże. Pamiętaj o kątach ostrzenia(często bywa, od 15 do zaledwie 9 stopni, wielu producentów/kowali ostrzy pod specyficznym kątem), o ile nie masz ochoty(potrzeby) "tworzyć" ostrza na nowo. Znając życie większość Twoich noży będzie potrzebowała tylko podostrzenia(wyższa gradacja kamieni/płytek), a nie pełnego ostrzenia.

Jak zawsze, musisz sam zdecydować.

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #117 dnia: 24 Sierpień 2022, 08:59:09 »
lub kup sobie jakieś marketowe noże, ostrzałkę i potrenuj ostrzenie na nich, a dopiero później weź się za swoje właściwe noże.

Dobry pomysł.
@korea83 Jeśli ci się spodoba ostrzenie, kupisz póżniej dobre narzędzie. Jeśli ci się nie spodoba, nie stracisz wiele.

Jeśli sam nie chcesz ostrzyć, wyślij mi na ostrzenie. Adres jest na mojej stronie. Jestem teraz na wakacjach, wracam 5 września.


« Ostatnia zmiana: 24 Sierpień 2022, 09:02:24 wysłana przez Valerii »
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline Johnny_Malini Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: V60, AP, FP, Chemex, kawiarka, tygielek, Brewista Smart Dripper, Clever Dripper
  • Młynek: Comandante C40 MK4 <- 1Zpresso Q2 <- Hario Skerton Plus
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #118 dnia: 24 Sierpień 2022, 12:44:39 »
Temat noży odżył to i ja poproszę o radę  ;)
Chcę kupić na razie jeden uniwersalny nóż, do codziennego użytku w kuchni. Mam ostrzałkę lansky turn box ceramika/diament, poziom oczywiście amator. Budżet do 500 zł.
Czytając ten wątek polecany był między innymi ten noz:

https://allegro.pl/oferta/noz-santoku-17cm-tojiro-dp3-12387256272

Czy to ciągle jest dobra opcja? Czy może w tych pieniądzach jest coś lepszego?

Ewentualnie biorąc pod uwagę brak doświadczenia i posiadaną ostrzałkę lepiej na pierwszy nóż coś z niższej półki wybrać? Przewijał się tu taki model:

https://allegro.pl/oferta/tramontina-century-noz-szefa-kuchni-25cm-24011110-7063464567

Z góry dzięki za pomoc.

Offline MSL

  • Wiadomości: 699
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #119 dnia: 24 Sierpień 2022, 12:56:29 »
Tojiro z serii DP3 to dobre, budżetowe, japońskie noże dla początkującego, poprawnie wykonane, z przyzwoitej stali(VG10). Nic lepszego w tych pieniądzach nie ma, dlatego wszędzie są polecane jako dobry wybór dla początkującego(w temacie noży kuchennych). Alternatywnie możesz od Tojiro wejść w serię ZEN - https://allegro.pl/oferta/japonski-noz-santoku-165-tojiro-zen-2200567-12146535233. Są identyczne pod względem stali z DP3, ale rączka klasyczna / japońska, którą wiele osób preferuje.

Ostrzałkę na start masz wystarczającą, szczególnie, że Tojiro nie hartuje VG10 jakoś szczególnie wysoko(60 RC jeśli mnie pamięć nie myli).

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi