Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10 Next
1
Serwis, konserwacja sprzętu i tuning / Odp: Serwis pogwarancyjny Jura
« Ostatnia wiadomość wysłana przez GostRado dnia 26 Kwiecień 2024, 23:53:29 »
To musi być autoryzowany serwis Jury, a tych jest kilka w Polsce, chociażby w palarnii LaCava.
2
Zakupy przez internet / Odp: Sklepy spoza PL
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Paolo dnia 26 Kwiecień 2024, 23:48:27 »
Here You are:

La Cabra (moim zdaniem najlepsza skandynawska palarnia)
Prolog Coffee (Kopenhaga)
Tim Wendelboe (Oslo)
Coffea Circulor (Norwegia, wysyłają ze Szwecji)
Swerl (Szwecja)
April Coffee Roasters (Dania)
Frukt Coffee Roasters (Finlandia)
Friedhats (Amsterdam)
Manhattan Coffee Roasters (Rotterdam)
DAK Coffee Roasters (Amsterdam)
Nomad (Barcelona)
Dalston Coffee (Barcelona)
Ineffable (Sevilla)
Three Marks Coffee (Barcelona)
Dark Woods Coffee (UK)
Round Hill Roastery (UK)
Assembly Coffee (UK)
3fe (Dublin)
Calendar Coffee (Irlandia)
Mazelab (Czechy)
Father’s (Czechy)
Beansmith’s (Czechy)
Doubleshot (Czechy)
The Naughty Dog (Czechy)
Driproasters (Szwajcaria)
MAME (Szwajcaria)
Fjord (Niemcy)
Leuchtfeuer (Niemcy)
Five Elephant (Niemcy)
Bonanza Coffee (Niemcy)
Supremo Coffee (Niemcy)
Kafeelix (Austria)
Bugan Coffee Lab (Włochy)
Ditta Artigianale (Włochy)
KAWA (Paryż)
MOK Coffee (Belgia)
Za oceanem:
Onyx Coffee Lab
September Coffee
Sey Coffee
Prodigal
No i jeszcze mógłbym trochę ich wymienić, ale to powinno starczyć.





3
Kawa / Odp: Krótkie opinie o kawach
« Ostatnia wiadomość wysłana przez fill dnia 26 Kwiecień 2024, 23:01:38 »
Matko Boska...
Opis - to czyste audiofilstwo...
I ta kreska mnie intryguje... może jednak warto



4
Kawa / Odp: Krótkie opinie o kawach
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Miro Miro dnia 26 Kwiecień 2024, 22:24:18 »
Johan&Nystrom - kawa Perduras.

Wg opisu ciemno palona pod przelew, w moim odczuciu jakby ciemniejszy omniroast - wiadomo, Skandynawowie mają inną skalę stopnia wypału

Bardzo mi leży ta kawa, ten styl palenia pod przelew, nie spotkałem dotąd takiego, jakby palona na jasno, ale długo. W smaku też jakby jasna, ale w bardzo ciemnych okularach 8), smak gęsty, ale czysty, nic włoskiego. Skórki jabłek, liść truskawki stłumione, kreska goryczy.

BDB w FP - proporcja 7:100, 30 klik w Comandante. V60  - czystsze tony owocowe, ale kreska goryczki troszkę za gruba.

Polecam.

5
Zakupy przez internet / Odp: Sklepy spoza PL
« Ostatnia wiadomość wysłana przez dav dnia 26 Kwiecień 2024, 20:57:49 »
Ja właśnie testuję w tym roku głównie sklepy z Europy, ale nie tylko. Trochę tego jest. Aktualnie czekam na kawę z USA z ONYX Lab.

a możesz się podzielić wiedzą, co to za sklepy ? :)
6
Serwis, konserwacja sprzętu i tuning / Odp: Serwis pogwarancyjny Jura
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Paolo dnia 26 Kwiecień 2024, 20:27:51 »
Spróbuj Flint w Warszawie
7
Serwis, konserwacja sprzętu i tuning / Serwis pogwarancyjny Jura
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Toxek dnia 26 Kwiecień 2024, 20:21:33 »
Cześć,

szukam dobrego serwisu pogwarancyjnego Jura. Serwis, w którym wcześniej serwisowałem ekspres wprowadził zasadę serwisowania tylko ekspresów zakupionych u nich, dlatego niechętnie, ale jestem zmuszony do zmiany.

Czy możecie polecić jakiś serwis, który naprawdę zna się na robocie i ze spokojem można oddać tam Jurę na przegląd?
Najchętniej Śląsk, ale jakość naprawy jest ważniejsza niż odległość.
8
Przygotowanie kawy / Odp: rozmiar restryktora vs. efekt w filiżance
« Ostatnia wiadomość wysłana przez kulka dnia 26 Kwiecień 2024, 16:52:05 »
Powinno to sprzyjać temu żeby przepływ przez ciastko nie zwiększał się na koniec ekstrakcji.
Tak będzie tylko wtedy gdy mamy kontrolę nad przepływem (np jakimś flow-kontrolem albo ciśnieniem pompy w trakcie zaparzania). W przeciwnym razie,  z biegiem czasu ciastko kawowe coraz łatwiej przepuszcza wodę wiec przepływ jest coraz większy, niezależnie od wielkości restryktora. Natomiast jego wielkość wpływa na amplitudę - mniejszy restryktor to większa różnica między początkowym a końcowym przepływem przez ciastko. Z większym restryktorem i ciśnieniem pompy ustawionym na 6bar amplituda jest najmniejsza. Czy (prawie) stały przepływ przez ciastko (przy jego zmieniający się oporze w czasie) jest bardziej pożądany i jak to przekłada się na końcowy efekt?
9
Zakupy przez internet / Odp: Sklepy spoza PL
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Paolo dnia 26 Kwiecień 2024, 16:01:28 »
Ja właśnie testuję w tym roku głównie sklepy z Europy, ale nie tylko. Trochę tego jest. Aktualnie czekam na kawę z USA z ONYX Lab.
10
Kawa / Odp: Ceny kawy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Paolo dnia 26 Kwiecień 2024, 15:58:54 »
Krystians zgadzam się w 100%
Strony: [1] 2 3 ... 10 Next


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi