Dzięki Antonio, Paweł.
Antonio, jest tak jak mówisz. Na potwierdzenie Twoich słów, wspomniałem o tym wczesniej, było potwierdzenie z mojej strony smaków tej dużej Caffe Cremy z Espresso.
Gdy było inaczej, ten typ kawy nie piłbym sam przez okres 2 lat ani nie proponował drugiej osobie.
Są jeszcze cztery inne powody z których robiąc tą kawę czerpię zysk i satysfakcję.
1.Kupuję dużo różnych kaw z myślą o espresso. Gdy smak jest niezadowalający, a często tak bywa, ziarno idzie do Caffe Cremy. Grubszy przemiał plus większy przepływ wody czyni cuda. W 90 %.
2.Łatwo wyczuwa się smaki ziaren gdy z kaw zrobimy mieszankę z dwóch lub więcej kaw czy nawet kilku typów palenia ziarna.
3/Ta kawa jest dobrym typem też dla osób nie lubiących espresso bo piją zalewajkę lub bazują na ekspresach automatycznych.
4/ Dobrze sporządzona rozkłada na łopatki ekspresy automatyczne.
Mimo, że lubię espresso z średnio jak i ciemno palonego ziarna często we Włoszech palonego, do kawy dużej z cremą lepiej nadają się kawy z forumowych palarni niż te pierwsze.
Dla przykładu, Brazylia Santos, wspaniały smak orzechów, słodyczy, plus minimalna kwaskowatość. Ziarno za 50 zł, a jaki efekt. Można poczuć słodycz bez problemu w 1 planie.
Caffe Crema duża. Trzeba poświecić trochę swojego czasu by ją zrobić tak, żeby smakowała. Mogę powiedzieć tani sposób na dużą czarną z cremą.
Espresso. Bardzo wymagająca metoda dla samego ziarna, palenia jak i sprzętu.
To tylko moim zdaniem. Jak ktoś polubi dużą Cafe Cremę będę się cieszył, jak nie uszanuję wybór.