Autor Wątek: The Gabi Master A  (Przeczytany 73202 razy)

Offline Evanduril Mężczyzna

    • pluszanki.pl
  • Wiadomości: 339
    • Projektowanie graficzne i fotografia
  • Ekspres: Aeropress/Prismo, OXO Good Grips, Kawiarka, Phin, Gaggia Classic
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Baratza Sette 270
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #195 dnia: 27 Luty 2018, 18:01:24 »
To jeszcze jedno ;) Skoro już testuję Gabi, to chciałbym rzetelnie podejść do sprawy ;) Tymczasem zaparzyłem sobie wzorcowo Gardelli Uganda Mzungu i ta kawa n Żywieckim Krysztale jest cieniem tego, co udało mi się z niej wydobyć w AP. A w teorii powinno być nawet lepiej. Wg instrukcji, użyłem 16g kawy na 150 ml wody, temperatura ok 86 stopni. Zmieliłem jak pod AP - czyli tak jak mniej więcej Len mielony (siemie lniane) :P

Zapach wyszedł bardzo fajny, ale smak bardzo przytłumiony względem AP. Kwasu bardzo mało, ale też i bardzo mało całej pozostałości. Taka bardziej mocniejsza herbata wyszła.

Wyższa temperatura? Czytałem, że niektórzy wlewają zaraz po zagotowaniu.
Jeszcze grubszy przemiał?

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #196 dnia: 27 Luty 2018, 18:13:40 »
Daj normalne proporcje 6/100 i zmiel na tyle grubo aby po ekstrakcji widać było delikatne zagłębienia od kropel w przemiale. 3:30 czas.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #197 dnia: 27 Luty 2018, 18:32:17 »
Ja w Gabi robię normalnie 6/100 a konkretnie 15/250. Również zwróciłem uwagę, że Gabi lubi raczej cieplejszą wodę niż przy tej samej kawie w V60. Przemiał raczej grubszy niż do AP.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Online siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #198 dnia: 27 Luty 2018, 18:40:16 »
16g kawy na 150 ml wody
Przy takiej ilości kawy to się nie dziw, że nic nie wyszło - piękna podekstrakcja. Sypałem normalnie 6/100 i wychodziło jak powinno. Z przemiałem nie podpowiem, bo nie pamiętam, ale chyba coś jak do dripa.

Offline Evanduril Mężczyzna

    • pluszanki.pl
  • Wiadomości: 339
    • Projektowanie graficzne i fotografia
  • Ekspres: Aeropress/Prismo, OXO Good Grips, Kawiarka, Phin, Gaggia Classic
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Baratza Sette 270
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #199 dnia: 27 Luty 2018, 19:26:47 »
16g kawy na 150 ml wody
Przy takiej ilości kawy to się nie dziw, że nic nie wyszło - piękna podekstrakcja. Sypałem normalnie 6/100 i wychodziło jak powinno. Z przemiałem nie podpowiem, bo nie pamiętam, ale chyba coś jak do dripa.

Hm, rozwiniesz? Podekstrakcja? W sensie za dużo kawy i woda szła bokiem, czy jak? Nigdy nic do dripa nie robiłem.

6/100 spróbuję jeszcze dzisiaj. Czyli na całość zbiorniczka wody będzie ok 10g?

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1011
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #200 dnia: 27 Luty 2018, 19:31:13 »
Robię 20 gramów kawy na 300 gramów wody. Woda około 95 stopni i Mzungu wychodzi bardzo fajnie. Mielenie jak pod dripa.

Online siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #201 dnia: 27 Luty 2018, 19:33:21 »
Normalnie, ja sypałem do filtra 18 g, w zbiornik razem 300 ml(w dwóch etapach) i wychodziło dobrze. Czasem jeszcze lałem 70 ml, przed końcówką zalewałem do pełna, podnosiłem prysznic, żeby zamieszać w kawie, stawiałem i do 300 ml dolewałem tak, jak się dało - już nie pamiętam ile wchodzi.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #202 dnia: 27 Luty 2018, 19:56:45 »
12/200 wchodzi na raz -- jeśli tylko niezbyt szybko nalewać. 600ml to maks jaki zrobiłem (trzy dolania) -- ciężko więcej niż 36g kawy zmieścić.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2201
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #203 dnia: 27 Luty 2018, 20:57:46 »
Pomocne bedzie przeczytanie tego wątku. Jest to tylko 13 stron wiec niedużo. Było o dozie, mieleniu, o tym, że jesi smakuje jak słaba herbatka to lepiej zrobić preinfuzje.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Evanduril Mężczyzna

    • pluszanki.pl
  • Wiadomości: 339
    • Projektowanie graficzne i fotografia
  • Ekspres: Aeropress/Prismo, OXO Good Grips, Kawiarka, Phin, Gaggia Classic
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Baratza Sette 270
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #204 dnia: 01 Marzec 2018, 17:46:47 »
że jesi smakuje jak słaba herbatka to lepiej zrobić preinfuzje.

Czytałem. Ale Gabi dla mnie ma tylko sens wtedy, gdy mogę wsypać kawę, wlać wodę i przyjść za kilka minut. Jeśli mam stać nad tym urządzeniem i odprawiać czary, to wolę AP :)

Offline Evanduril Mężczyzna

    • pluszanki.pl
  • Wiadomości: 339
    • Projektowanie graficzne i fotografia
  • Ekspres: Aeropress/Prismo, OXO Good Grips, Kawiarka, Phin, Gaggia Classic
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Baratza Sette 270
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #205 dnia: 01 Marzec 2018, 18:19:36 »
Uganda Mzungu, 150 ml w temp 92-93 stopnie, 9g kawy. Czas ekstrakcji ok 2:20. Ciekawy, owocowy smak, ale nadal wg mnie to nie jest to (bardziej jak herbata). Może jestem zbyt wymagający od Gabi? Do intensywniejszych naparów dripy się nie nadają?

Poniżej fotka z tego jak wygląda kawa po przelaniu.


Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1011
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #206 dnia: 01 Marzec 2018, 18:38:37 »
Jak na moje oko to mielenie zdecydowanie zbyt grube, a woda nieco za zimna.

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #207 dnia: 01 Marzec 2018, 18:41:22 »
Jak na moje oko to mielenie zdecydowanie zbyt grube, a woda nieco za zimna.
Dokładnie. Trochę gruzu za dużo.

@Evanduril Wydłuż czas przelewania drobniejszym przemiałem.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2201
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #208 dnia: 01 Marzec 2018, 18:51:56 »
Strasznie grubo. Zmniejsz to jak na mielenie do v60, moze trochę drobniej. Temperatura jest ok jak na tą kawę. Najlepsze rezultaty otrzymywałem przy tej temperaturze.
Preinfuzja to nie czary. Spowolni cię o 20 sekund, a znacznie poprawi smak. Taki trochę paradoks, robisz preinfuzje w Aero gdzie jest zbędna, a nie robisz tam gdzie powinna byc ;)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Evanduril Mężczyzna

    • pluszanki.pl
  • Wiadomości: 339
    • Projektowanie graficzne i fotografia
  • Ekspres: Aeropress/Prismo, OXO Good Grips, Kawiarka, Phin, Gaggia Classic
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Baratza Sette 270
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #209 dnia: 01 Marzec 2018, 19:37:57 »
Później poszedłem jeszcze w 2 stronę i zmieliłem jak pod espresso, wyszło błoto, woda nie chciała się przeciskać, musiałem kilka razy mieszać całość :) Ale smak wtedy wyszedł zdecydowanie lepszy, więc rozkręciłem trochę Rhinowares pod przemiał zbliżony do tego jaki używam w AP i całość w końcu zbliżyła się do smaku tej kawy z AP.

Tyle, że... naczytałem się u Poe jakie to kawy słodkie wychodzą z Gabi i spodziewałem się, że nie tylko uzyskam coś podobnego do AP, a wręcz coś smaczniejszego. Na kształt odrobiny soku dolanego do kawy. A tu nic takiego się nie dzieje. Z mojej perspektywy wygląda to tak, że Gabi obcina oba ekstrema smakowe - kwaśność i gorzkość, zostawiając sam środek, ale wcale go nie podbijając. No cóż, jeszcze parę filtrów zużyję i może w końcu uda mi się coś na tyle ciekawego i innego od AP uzyskać, żeby zakup - przy posiadaniu już AP z Prismo - miał sens.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi