Autor Wątek: Kompletny laik chce się nawrócić na dobrą kawę  (Przeczytany 19299 razy)

Offline Shushuda Kobieta

  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Phin, Bialetti Moka Express 2tz
  • Młynek: Nivona Cafe Grano 130, Aergrind ("w drodze")
Kompletny laik chce się nawrócić na dobrą kawę
« dnia: 02 Styczeń 2017, 01:48:12 »
Dzień dobry wszystkim!

Sącząc sobie milk oolonga dotarło do mnie, że od kilku lat pijam tylko liściastą herbatę, szukając coraz to nowszych smaków i mieszanek, natomiast dalej kupuję rozpuszczalną kawę mimo biegania od kawiarni do kawiarni... Czas to zmienić! Od kilku dni przeglądam internet za informacjami, trafiłam tutaj i ogrom informacji trochę mnie przytłoczył... Pomocy! Jak zacząć przy niskim budżecie? Na co zwracać uwagę? Z tego co wyczytałam, to zapewne kawiarka + młynek? Czy może coś innego? I jakie modele, żeby nie zabić mnie cenowo, ale żeby też nie zmarnować ziaren? I swoją drogą, jaką mieszankę polecilibyście na start? Mam w okolicy jakąś palarnię (chyba Aruko się nazywa), czy może lepiej na początek się tam przejść i poprosić o ichniejszą mieszankę zamiast szukać od razu po sieci?
Z racji specyficznych problemów z zębami, pijam tylko mleczne kawy (i w sumie bardziej mi smakują). Najczęściej cappuccino, flat white i mokkę. Lubię też wszelkie dodatki typu kapka syropu waniliowego, trochę kakao czy cynamon. Pijam tylko dla smaku, jestem dosyć kofeinoodporna. Nienawidzę robusty, kompletnie mi nie smakuje.

I chyba tyle. Pomocy? :D

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Kompletny laik chce się nawrócić na dobrą kawę
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Styczeń 2017, 07:26:16 »
Rozważ przelew i młynek.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

essewissa

  • Gość
Odp: Kompletny laik chce się nawrócić na dobrą kawę
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Styczeń 2017, 09:46:27 »
Przelew i kawy mleczne? Ja bym polecił kawiarkę Bialetti express 2tz (na jedną osobę), młynek Wilfa i rozejrzeć się z jakimś spieniaczem do mleka, Bialetti ma spieniacze ręczne i elektryczne. Kawę możesz spróbować z tej palarni co masz obok siebie,  tylko powiedz im, że do mokki, nie jasno palona,
bo będzie kwass i nie spalona na węgiel bo będzie sama gorycz.. Bezpieczna kawa do mokki to Agust Natura Equa.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Kompletny laik chce się nawrócić na dobrą kawę
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Styczeń 2017, 12:05:09 »
Przelew i kawy mleczne?

Ostatnio na wyjazdach takowe pijałem.
Lepsze od wytworu Jury ze spienianiem mleka.
Zdecydowanie.


Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline fiks Mężczyzna

  • Wiadomości: 60
  • Ekspres: Lelit Mara X, Chemex, AeroPress, FP, Drip, Moka Pot
  • Młynek: Itop Sk40, Wilfa Svart, ręczny Rhinowares
Odp: Kompletny laik chce się nawrócić na dobrą kawę
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Styczeń 2017, 13:00:51 »
Przelew i kawy mleczne? Ja bym polecił kawiarkę Bialetti express 2tz (na jedną osobę), młynek Wilfa i rozejrzeć się z jakimś spieniaczem do mleka, Bialetti ma spieniacze ręczne i elektryczne. Kawę możesz spróbować z tej palarni co masz obok siebie,  tylko powiedz im, że do mokki, nie jasno palona,
bo będzie kwass i nie spalona na węgiel bo będzie sama gorycz.. Bezpieczna kawa do mokki to Agust Natura Equa.
:ok:  :ok:  :ok:  :ok:
Próbowałem przelewu z mlekiem i było kiepsko, chociaż oczywiście wszystko jest kwestią preferencji.
Jeżeli nie kawiarka to zostaje ew. aeropress z metalowym filtrem?
"Equality is a myth to protect the weak. Some of us are strong in the Force, others are not. Only a fool believes otherwise.”

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Kompletny laik chce się nawrócić na dobrą kawę
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Styczeń 2017, 13:15:41 »
Aeropres nawet z papierkiem pozwala uzyskać bardziej "klasyczne" smaki
No i jest jeszcze phin.

Offline SoyeR Mężczyzna

  • Wiadomości: 142
  • Ekspres: forumowy drip, drip Duki, turecki tygielek, phin, V60-01, V60-02, AP, Gabi, Melitta Barista TS Smart
  • Młynek: Rhinowares, Gastroback, 1Zpresso K-PLUS
Odp: Kompletny laik chce się nawrócić na dobrą kawę
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Styczeń 2017, 14:54:12 »
dobry zestaw na start wg mnie?

- młynek Rhinowares (pozwala na regulację grubości przemiału)
- phin
- ręczny spieniacz np. Hoffner
- termometr (do kontroli temp. i wody i mleka)

powinnaś się w 250 zł zmieścić. Każdy z powyższych elementów pozwoli Ci poeksperymentować i znaleźć to co lubisz najbardziej. Oczywiście na forum znajdziesz też porady jak wstępnie ustawić Rhino czy też jaka temp wody i mleka

co do kaw się nie wypowiem, bo każdy z nas inaczej to będzie odczuwać - tutaj trzeba samej się przekonać

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kompletny laik chce się nawrócić na dobrą kawę
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Styczeń 2017, 15:50:07 »
I chyba tyle. Pomocy?
A herbaty też z dodatkami czy raczej w stronę oolongów?

Z racji specyficznych problemów z zębami, pijam tylko mleczne kawy
Chodzi o osad? Mleko niespecjalnie go niweluje, a ten z herbaty jest znacznie gorszy nie tylko dla zębów.


Droga herbatnika do kawy jest dość prosta i moim zdaniem krótka, bo warto uderzać od razu w wysokie Ce. Delikatne przelewy z Kenii, Etiopii, Panamy, Meksyku... Do Katowic zdaje się daleko nie masz (choć nie wiem czy paszport nie będzie wymagany :hihihi:), zatem polecam odwiedzić Synergię i spróbować zgodnie z powyższym.

W domu najważniejsze zacząć od młynka. Jeśli przelewki Ci podejdą, to i duże sitko z herbacianych czajniczków może być pierwszym dripperem, a jeśli nie, to najtańsze to koszt ~20zł. Phin to też niegłupie wyjście, bo i małą-intensywną i większą-na-kubki zrobisz.



Próbowałem przelewu z mlekiem i było kiepsko
Z jakiej kawy i ile mleka?

Kawa z filtra ma ten problem, że ~90% sukcesu/porażki zależy od wyboru kawy. Do mleka można dobrać delikatną Brazylię, można espresso blend wrzucić, a może i kwiatową Etiopię w mleko przyozdobić. Można zaparzyć lekko, a może ciężej. No i bardzo ważne ile mleka, bo tam już ~98% to woda, więc trzeba tylko odrobinkę, albo znacznie intensywniej zaparzyć.

Offline Expel Mężczyzna

  • Wiadomości: 894
    • Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: Kompletny laik chce się nawrócić na dobrą kawę
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Styczeń 2017, 16:25:34 »
Aruko..  Hmm palarni z rodzaju średnich, mają świeżo palone&oq kawy ale ziarno jako surowiec raczej nie najwyższej klasy. Warto od nich spróbować jakiejś Etiopii. Ale tak jak koledzy mówią, najlepiej do Katowic do synergii albo do kafej tam zamówić kawę z dripa i spróbować czy to nam odpowiada

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka


Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kompletny laik chce się nawrócić na dobrą kawę
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Styczeń 2017, 17:01:38 »
Nie: kawę z dripa, tylko:dzień dobry, jestem poszukującym herbatnikiem i szukam herbacianych, owocowy, kwiatowych doznań w lekkiej kawie, czy możecie mi coś zaproponować?. Bo inaczej po dwóch pytaniach baristy wyjdzie, że najlepsza ciężka Gwatemala z mocną czekoladą.

Offline Cafigon

  • Wiadomości: 21
Odp: Kompletny laik chce się nawrócić na dobrą kawę
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Styczeń 2017, 19:55:57 »
Ale kto powiedział że herbatnik bedzie szukał herbacianej kawy? To chyba działanie nielogiczne. Lepiej zostać wtedy przy herbacie.

Offline Shushuda Kobieta

  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Phin, Bialetti Moka Express 2tz
  • Młynek: Nivona Cafe Grano 130, Aergrind ("w drodze")
Odp: Kompletny laik chce się nawrócić na dobrą kawę
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Styczeń 2017, 22:49:25 »
Dzięki wielkie za odzew i rady!

A herbaty też z dodatkami czy raczej w stronę oolongów?
Herbaty zupełnie inaczej niż kawy - wolę czyste. Jedyny wyjątek to dodatek owoców mango lub mocna bawarka (na sposób angielski). Lubię natomiast gdy względnie czysta herbata ma naturalnie aromat kwiatowy. Najbardziej lubię herbatę białą (dłużej parzę dla wyraźniejszego smaku), z oolongów zaś próbowałam na razie tylko Milk Oolong, pijam też zielone herbaty (głównie Sencha, Bancha, przy czym tę pierwszą krócej parzę żeby całkowicie zniwelować goryczkę), z czarnych raczej samą Ceylon lub mocniej zaparzoną mieszankę English Breakfast, z której robię "bawarkę" z zimnym mlekiem. Ogólnie lubię wyrazisty smak, biała to w sumie taki wyjątek, który i tak parzę nawet do 15min, jeśli tylko dane liście mi na to pozwalają.

Chodzi o osad? Mleko niespecjalnie go niweluje, a ten z herbaty jest znacznie gorszy nie tylko dla zębów.
Skłonność do przebarwień. Nie wiem czemu, ale herbata nie działa aż tak źle jak czarna kawa, po której z kolei muszę ponownie dobielać zęby dużo wcześniej niż zwykle.

(choć nie wiem czy paszport nie będzie wymagany )
Paszport teoretycznie mam odkąd tu mieszkam, bom rodowita rzeszowianka, która po prostu przyjechała sobie na studia, hahah! :D

Jeśli dripper, to raczej osobny bym kupiła, bo nie mam sitka per se. Parzę liście luzem i przecedzam przez jakieś losowe sitko, które dobrze wyłapuje drobnicę czarnej herbaty. Wtedy napar mi najintensywniejszy wychodzi.

Podjadę do tej Synergii i wyłożę sprawę jak najdokładniej, popróbuję to co mi dadzą i jakoś to będzie. Dziękuję za sugestię tego miejsca. :D

dzień dobry, jestem poszukującym herbatnikiem i szukam herbacianych, owocowy, kwiatowych doznań w lekkiej kawie, czy możecie mi coś zaproponować?
Czy ja wiem czy szukam kwiatowych doznań... W herbacie lubię zarówno delikatność i kwiatowość białej, jak i mocny napar czarnej czy też czarną z mlekiem - zależy od humoru. W kawie kremowość i aksamitność, które mleko nadaje, przez które przebija się jednak smak samej kawy. Trudno mi się wysłowić, bo nie znam terminologii, ale zarówno typowe cappuccino na espresso z kolbowego ekspresu, jak i mocno czekoladowa mokka mi smakują. Lubię dodatek syropów, które pasują do mleka, np. waniliowy. Fajnie się to łączy z kremowością mleka i przebijającym się ostrzejszym smakiem kawy. Ogólnie jestem mlekopijem, mogłabym pić mleko litrami, uwielbiam wszelakie shake'i na bazie mleka. Pewnie dlatego kawa i herbata z mlekiem tak mi smakują. Zwłaszcza ze spienionym. Acz nie lubię kaw delikatnych do tego stopnia, że czuć praktycznie samą wodę z mlekiem. Kawę muszę czuć względnie wyraźnie. Czy z tego powodu nie powinnam kupić względnie wyrazistej, mocnej kawy? Żeby przebijała się przez mleko i dodatki?
Z powyższych powodów nie lubię mocnej goryczy czy kwasu, nie pasuje mi to do mleka.
« Ostatnia zmiana: 02 Styczeń 2017, 22:55:42 wysłana przez Shushuda »

Offline pistolero

  • Wiadomości: 161
  • Ekspres: Mr.Clever, Aeropress, Phin, V60, Moka, FP.
  • Młynek: Comandante MK3 IRONHEART, Wilfa 130B, Rhinowares
Odp: Kompletny laik chce się nawrócić na dobrą kawę
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Styczeń 2017, 00:14:33 »
Polecam Clevera. Można sobie dowolnie regulować czas zaparzania. Zaparzając kawę 3,5 minuty, plus minuta przelewania, wychodzi napar wyrazistszy w smaku.
Robię tak kawę z mlekiem żonie i nie może się nachwalić  :taniec:

Ręcznych młynków nie polecam. Ja kupiłem młynek Rhinowares, który psuje mi dziennie przyjemność przygotowywania kawy. Badziewie za prawie dwie stówki, które nie powinno kosztować więcej niż 50 zł.
Lepiej trochę dołożyć i kupić elektryczny młynek(Wilfa?).

Offline fiks Mężczyzna

  • Wiadomości: 60
  • Ekspres: Lelit Mara X, Chemex, AeroPress, FP, Drip, Moka Pot
  • Młynek: Itop Sk40, Wilfa Svart, ręczny Rhinowares
Odp: Kompletny laik chce się nawrócić na dobrą kawę
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Styczeń 2017, 10:16:34 »
Cytat: fiks w 02 Styczeń  2017, 13:00:51

    Próbowałem przelewu z mlekiem i było kiepsko

Z jakiej kawy i ile mleka?

Kawa z filtra ma ten problem, że ~90% sukcesu/porażki zależy od wyboru kawy. Do mleka można dobrać delikatną Brazylię, można espresso blend wrzucić, a może i kwiatową Etiopię w mleko przyozdobić. Można zaparzyć lekko, a może ciężej. No i bardzo ważne ile mleka, bo tam już ~98% to woda, więc trzeba tylko odrobinkę, albo znacznie intensywniej zaparzyć.
To właśnie była jakaś brazylia, bez mleka była bardzo fajna, oczywiście Twoje sugestie są jak najbardziej trafione, ale jakoś mleko w drip'ach, chemex'ach itp. nie za bardzo mi podchodzi, tak jakby zakłóca naturalną harmonię dobrej kawki  :D
P.S. cappu czy latte to już co innego  :pycha:
"Equality is a myth to protect the weak. Some of us are strong in the Force, others are not. Only a fool believes otherwise.”

Offline SoyeR Mężczyzna

  • Wiadomości: 142
  • Ekspres: forumowy drip, drip Duki, turecki tygielek, phin, V60-01, V60-02, AP, Gabi, Melitta Barista TS Smart
  • Młynek: Rhinowares, Gastroback, 1Zpresso K-PLUS
Odp: Kompletny laik chce się nawrócić na dobrą kawę
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Styczeń 2017, 10:23:23 »
Ręcznych młynków nie polecam. Ja kupiłem młynek Rhinowares, który psuje mi dziennie przyjemność przygotowywania kawy. Badziewie za prawie dwie stówki, które nie powinno kosztować więcej niż 50 zł.

To chyba trafiłeś na jakiś felerny egzemplarz. Ja za pomocą Rhino kręcę 90% kaw, a mam też Gastroback 42602.
« Ostatnia zmiana: 03 Styczeń 2017, 10:28:35 wysłana przez SoyeR »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi