ciężkie musicie mieć życie jak wszystko kupujecie ze straganu czy spod lady
Ja robię podobnie jak gromog i też polecam kupowanie greckich oliw w większych pojemnościach, są u nas dość dostępne i mają bardzo dobrą jakość do ceny. Grecy są tak dużym producentem, że rzadko bawią się w import, mieszanie innych oliw, co jest niestety baaaardzo powszechne dla Włoskich, marka Włoska Oliwa jest tak silna, że sprzedają pod nią znacznie więcej, ale to znacznie więcej, niż sami produkują, w markecie cieżko kupić Włoską nie będąca mieszanką głównie Hiszpańskich. Oczywiście dalej mają wiele wspaniałych oliw, ale zazwyczaj jest drogo i trza uważać.
Pamiętajcie największymi producentami i zżeraczami oliw są Grecy, a za nimi Hiszpanie i ja w tych kierunkach patrzę. W internetowych sklepach, czy chodźby na allegro można kupić puszki 1-3-5 litrowe, lekkie i łatwe w transporcie, mają wygodny wyciągany nalewak/gwincik i w domu po trochu przelewam do dozownika, sam używam gastronomicznego wyciskacza jak do sosów.
Kluczowy jest sezon zbioru, oliwki zbieramy na przełomie roku, zbiory zaczynają się w listopadzie ale te oliwy są trudno dostępne więc przez nowym rokiem nie ma po co się spinać na "nowalijki", bo to grudzień i styczeń to szczyt, zazwyczaj do lutego, wyciska się ją od razu i przechowuje w zbiornikach przez resztę roku. Czyli dziś są już w sklepach z zbioru 2022/2023 ale te z 2021/2022 są dalej dobre i warte kupienia. Te starsze nie są od razu złe ale najcenniejsze trawiaste i ostrawe smaki przemijają więc i niech cena przemija