forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: Spinacz w 25 Kwiecień 2013, 07:28:30

Tytuł: Honduras SHG
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 25 Kwiecień 2013, 07:28:30
Źródło: Palarnia Agifa (Tarnów)
Palenie: własne, jasne
Metoda przygotowania: ekspres ciśnieniowy i aeropress
Wygląd: ziarna z uwagi na jasne palenie, którego dotychczas nie preferowałem nie wszystkie ładnie się rozwinęły (zakończyłem palenie jakieś 30 s. po rozpoczęciu FC), pozostało też na niektórych trochę łuski, napar z jasną, orzechową i nietrwałą cremą.
Aromaty: Mielone ziarno to aromat kojarzący się z wafelkiem princessa, zaparzona w ekspresie kawa to przede wszystkich wędzona śliwka w mlecznej czekoladzie, kawa z aeropressa nie ma właściwie żadnego dominującego zapachu, lekko czekoladowy.
Smak: Wyrazisty, mocno kwaskowaty, orzeźwiający, zdominowany przez mieszankę cystrusów, bez goryczki. Opisy w necie sugerują anyżono-kokosowe nuty, przy moim jasnym paleniu nie czuję ich wcale.
Podsumowanie: Kawa przyjemna jako espresso, zwłaszcza dla osób preferujących klimaty bardziej skandynawskie, znakomita w cappu, w którym kwaski neutralizuje słodycz mleka pozwalając przebić się innym smakom (jednocześnie nie traci ona na wyrazistości - jest po prostu zupełnie inna). Spróbuję jeszcze z wyższą temperaturą.