Cześć Bielasinio, miło nam Cię witać na łamach forum.
To dobre pytanie, jak tak sobie myślę to sporo rzeczy przychodzi mi do głowy. Żeby mieć powtarzalne efekty trzeba mieć opanowane i pod kontrolą następujące elementy:
- Surowiec, czyli dobrej jakości ziarna do espresso, najlepiej między dwa tygodnie, a 3 miesiące od palenia.
- Dozę kawy - musimy tyle samo kawy stosować
- Przemiał - młynek mielący powtarzalnie do espresso, jeśli mielimy młynkiem typu "on demand", to wymielamy resztkę starej kawy i dopiero namielamy dozę,
- Przygotowanie przemiału - równomierne ułożenie kawy w sitku, a potem równoległy i powtarzalny tamping
- Dobrze wygrzany ekspres i kolbę z sitkiem.
- Mierzyć uzysk i czas.
- Robić notatki i wyciągać wnioski. Nie zniechęcać się, ale potrafić też powiedzieć dość na jeden lub kilka dni.