Przepraszam za naszą "nieaktywność" na Forum, wynika ona właśnie z większej aktywności w produkcji. Mała przerwa nastąpiła w dostawie brazylijskiego decafa z obróbki Swiss water, ale kawa bezkofeinowa ponownie będzie dostępna od przyszłego tygodnia.
Do przelewów dorzucamy następną kawę z Kolumbii, tym razem czterohektarowa plantacja
Cortina de Hierro Leonida Ramireza i ziarenka z anaerobicznej obróbki z oceną 87. Drugi anaerobik przyjdzie nam z Indonezji, z kooperatywy
Barokach Kerinci wspierającej Farmgate Initiative ( Dzięki Farmgate Initiative zakup kawy przyczynia się do projektu organicznego kompostowania, który umożliwi rolnikom kontynuację udanej uprawy kawy przez wiele lat ) oceniony na 88 punktów SCA. W przelewach kończy nam się Rwanda Simbi, Etiopia Sidamo Chire i Kolumbia Los Mandarinos Tabi. W kolejce czekają
Etiopia z Project Origin (Sasa Sestic), El Salvador La Providencia Anaerobic natural, Burundi honey...Etiopia Raro anaerobic maceration do espresso, przyjęła się bardzo dobrze i na razie jej nie zabraknie. To samo dotyczy
Gwatemali Huehuetenango, Brazylii Catanduva Chocolate i Peru Amazonas.
Na pewno jeszcze coś dorzucimy do oferty ciemnej palonych ziarenek w okresie letnim.
Przepis na kawę kolumbijską : HOW TO BREW CAFÉ TINTO COLOMBIANO
Odnośnie zapytania
@Heniutek . Maszyna do pakowania kawy, to złożone urządzenie. Składa się ono z podajnika kawy ( mechaniczny lub pneumatyczny ) aby załadować maszynę produktem. Dozownik wagowy odmierza i podaje określoną ilość kawy do zasypu. Należy zaprogramować go odpowiednio do produktu. Urządzenie posiada dwie rynienki (szerszą i wąską), każda ma możliwość ustawienia dużych i małych wibracji i należy ich ustawić odpowiednio procentralnie. Na przykład, duża rynienka będzie wibrować mocą 45% do 70% napełnienia, mocą 30% do 85% napełnienia, mała rynienka mocą 30% do 95% napełnienia i mocą 25% do 99% napełnienia. To już należy eksperymentalnie ustawić, tak samo jak szczelinę z zasypu na podajnik w zależności od wielkości ziaren kawy. Dozownik należy kalibrować co jakiś czas, aby sprawdzić dokładność pomiaru. Druga część maszyny, to maszyna pakująca w gotowe torebki. Można ustawić szerokość torebki, czas napełniana, czas i temperaturę zgrzania i jeszcze wiele parametrów w zależności od typu torebki i pakowanego produktu. Maszyna potrzebuje sporą ilość sprężonego powietrza z bezolejowej sprężarki. Istnieję możliwość ustawienia drukarki typu ink-jet wewnątrz maszyny do oznakowania torebek. Na razie testujemy, aby zamówić docelowe torebki na 250g i 500g kawy. Udało mi się ustawić prędkość na 8 torebek na minutę. Można podnieść na 12 torebek na minutę, ale to bardziej jeżeli pakujemy tylko jeden gatunek. Najwięcej pracy jest w przestawianiu maszyny na inny typ/wielkość torebek, ale jakoś z czasem poradzimy i z tym problemem. Na razie jest szybko i dobrze.
@michau6 daj znać czy poradziłeś z filtrami Cafeca. Dla przypomnienia, Abaca+ są najszybsze, TH Light Roast najwolniejsze w ofercie Cafeca. Do sklepu dorzuciliśmy filtry Hario Mizarashi brązowe do V60-01 i V60-02.