W filiżankach rodem z Bolesławca spróbować można Ariadny w stylowej "Villi Greta" w Dobkowie na Pogórzu Kaczawskim. Właśnie wracamy stamtąd. Udało się odetchnąć trochę wiosną..przed powrotem zimy..
Niedaleko szczytu o nazwie Skopiec znaleźliśmy kwitnący krzew wawrzynka-wilczełyko. Wczoraj wszystko pokryła biała kołdra..
Dziś już nad morzem testy ostatnich wypałów oraz palenia na samplerze: 2 mikroloty honey i 3 "naturale" rodem z dalekiej Boliwii..Nie zachwyciły mnie jednak aż tak bardzo, jak mikroloty z Kolumbii, które pojawią się w naszej ofercie w kwietniu.
Czekam na nie naprawdę z ogromną niecierpliwością. Mikroloty od Luis F. Saldarriaga z rejonu Antioquia wzbogacą serię kaw Syneztezji z obróbki naturalnej. Będziemy mieć także Kolumbie z obróbki honey..za parę tygodni. Czekamy na nowy Ekwador, nowe Rwandy (tym razem peaberry) oraz Kenie, których jeszcze nie mieliśmy..
Na powitanie wiosny, z nadzieją na ostateczne pożegnanie zimy jako espresso (nie tylko jako przelew) naprawdę polecam Juicy. Mieszanka nie tylko zawrotnie pachnie, ale jest też bardzo "zbalansowana" i słodka. Polecam zestaw reklamowany przez Dorotkę, która nie tylko świetnie jeździ konno i żegluje po morzach i oceanach ale także dzielnie asystuje mi przy piecu. Dorotka wysyła teraz Państwa paczki a gdy nas nie ma bawi się także w fotografa zestawów promocyjnych
. Zdjęcie na stronie jest właśnie jej autorstwa:
http://www.mastroantonio.pl/Zestaw-wiosenny,p,274W zestawie (w Juicy) znajdą Państwo moją ulubioną kawę: Pacamarę Las Margeritas: to naprawdę ostatnie ziarna! Tym razem, na parę miesięcy, żegnamy też Miriam: powróci jesienią z dwoma mikrolotami: z obróbki naturalnej oraz honey.
Miriam jest wspaniałą osobą, uprawiającą rolnictwo biodynamiczne. Owoce, z których będą pochodzić kolejne ziarenka wyglądają tak:
Dla amatorów Reda mam natomiast informację, że właśnie kończymy dotychczasową linię. Przez 4 lata w jego składzie gościł Honduras kooperatywy Comsa z obróbki naturalnej. Z chwilą wyczerpania naszych zapasów ze zbioru 2016, będę musiała zmienić recepturę. Niestety, ziarna ze zbioru 2017, jakie udostępnił nam partner handlowy, nie spełniły naszych kryteriów jakościowych. Kawa została odesłana do Hamburga a nasza współpraca z niemiecką grupą organizującą w Hondurasie zakupy "direct trade" została zakończona.