Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1525510 razy)

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4725 dnia: 17 Marzec 2018, 19:57:53 »
W filiżankach rodem z Bolesławca spróbować można Ariadny  w stylowej "Villi Greta" w Dobkowie na Pogórzu Kaczawskim. Właśnie wracamy stamtąd. Udało się odetchnąć trochę wiosną..przed powrotem zimy..
Niedaleko szczytu o nazwie Skopiec znaleźliśmy kwitnący krzew wawrzynka-wilczełyko. Wczoraj wszystko pokryła biała kołdra..

Dziś już nad morzem testy ostatnich wypałów oraz palenia na samplerze: 2 mikroloty honey i 3 "naturale" rodem z dalekiej Boliwii..Nie zachwyciły mnie jednak aż tak bardzo, jak mikroloty z Kolumbii, które pojawią się w naszej ofercie w kwietniu.
Czekam na nie naprawdę z ogromną niecierpliwością. Mikroloty od Luis F. Saldarriaga z rejonu Antioquia  wzbogacą serię kaw Syneztezji z obróbki naturalnej. Będziemy mieć także Kolumbie z obróbki honey..za parę tygodni. Czekamy na nowy Ekwador, nowe Rwandy (tym razem peaberry) oraz Kenie, których jeszcze nie mieliśmy..

Na powitanie wiosny, z nadzieją na ostateczne pożegnanie zimy jako espresso (nie tylko jako przelew) naprawdę polecam Juicy. Mieszanka nie tylko zawrotnie pachnie, ale jest też bardzo "zbalansowana" i słodka. Polecam zestaw reklamowany przez Dorotkę, która nie tylko świetnie jeździ konno i żegluje po morzach i oceanach ale także dzielnie asystuje mi przy piecu. Dorotka wysyła teraz Państwa paczki a gdy nas nie ma bawi się także w fotografa zestawów promocyjnych :-). Zdjęcie na stronie jest właśnie jej autorstwa:

http://www.mastroantonio.pl/Zestaw-wiosenny,p,274

W zestawie (w Juicy) znajdą Państwo moją ulubioną kawę: Pacamarę Las Margeritas: to naprawdę ostatnie ziarna! Tym razem, na parę miesięcy, żegnamy też Miriam: powróci jesienią z dwoma mikrolotami: z obróbki naturalnej oraz honey.
Miriam jest wspaniałą osobą, uprawiającą rolnictwo biodynamiczne. Owoce, z których będą pochodzić kolejne ziarenka wyglądają tak:

26112480_10215603652143506_4831166312997083174_n.jpg


Dla amatorów Reda mam natomiast informację, że właśnie kończymy dotychczasową linię. Przez 4 lata w jego składzie gościł Honduras kooperatywy Comsa z obróbki naturalnej. Z chwilą wyczerpania naszych zapasów ze zbioru 2016, będę musiała zmienić recepturę.  Niestety, ziarna ze zbioru 2017, jakie udostępnił nam partner handlowy, nie spełniły naszych kryteriów jakościowych. Kawa została odesłana do Hamburga a nasza współpraca z niemiecką grupą organizującą w Hondurasie zakupy "direct trade" została zakończona.


22290081_10159472524070215_2193691471932843540_o.jpg
« Ostatnia zmiana: 17 Marzec 2018, 20:12:15 wysłana przez Elka »

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4726 dnia: 17 Marzec 2018, 21:06:20 »
na Pogórzu Kaczawskim
Pogórze pogórzem – kiedy się przenosicie w Góry Złote (jeśli dobrze kojarzę mapę). Późną wiosną przez kilka dni będziemy turystować w szeroko pojętej okolicy.

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4727 dnia: 17 Marzec 2018, 21:15:52 »
Kiedy się przenosimy w Góry Złote? (Rychlebske Hory)..to Bardzo Dobre Pytanie.
Inwestycja wystartuje w roku 2019: to o rok póżniej, niż myśleliśmy.
Dopiero na ten rok mamy dobrego wykonawcę naszego domu.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4728 dnia: 17 Marzec 2018, 21:58:20 »
Do tej pory nad morzem mogą Wam płetwy wyrosnąć... jak jakimś syrenom czy kaczorom. ;)

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4729 dnia: 17 Marzec 2018, 22:09:29 »
Do tej pory nad morzem mogą Wam płetwy wyrosnąć... jak jakimś syrenom czy kaczorom. ;)

 :smiech:

Nie chcemy być "kaczorami", dlatego często wyjeżdżamy w góry..albo na pogórza  :szampan:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4730 dnia: 20 Marzec 2018, 13:16:30 »
Poznajcie naszego nowego znajomego, a jakże by inaczej -- z dalekiego Orientu. Oto Mister KONG:


Offline SMaN

  • Wiadomości: 485
  • Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4731 dnia: 20 Marzec 2018, 21:17:05 »
Ale, że co obróbka goryla ?  ::)  [emoji38]

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4732 dnia: 20 Marzec 2018, 21:21:04 »
Robusta z Rwandy :-). Dziś paliłam..

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4733 dnia: 20 Marzec 2018, 21:28:35 »
Wiadomo: po takiej kawie zamienisz się w King Konga ;). Robusta z Rwandy jest wyraźnie lepsza niż najlepsza robusta z Indii, ma "przyzwoity" smak, aromat łagodniejszy...

Offline dandy

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 352
  • Ekspres: NS Musica, Aeropress, Grindripper, Slowpresso
  • Młynek: ECM S 64, Comandante
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4734 dnia: 20 Marzec 2018, 21:36:16 »
No to pięknie :D
Składam max dzięki za okazałą paczuszkę bonusową :poklon: Testuję Red Ambelę, taka bardziej yellow niż red ;) Jordi's Rustic Dark Vanilla zniszczyła mój system czekoladowy :wow2: pożarłem tak szybko jak żadną inną..

Offline SMaN

  • Wiadomości: 485
  • Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4735 dnia: 20 Marzec 2018, 21:53:55 »
Super ! To teraz afrykański blend pod espresso Red Kong :P ... :spam:

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4736 dnia: 20 Marzec 2018, 21:56:00 »
To jest idea   :szampan:

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4737 dnia: 21 Marzec 2018, 12:30:53 »
@antonio to teraz pora na mieszankę do espresso o nazwie King Kong ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4738 dnia: 21 Marzec 2018, 13:10:38 »
Mr. Kong jest robustą, ale nie "pachnie" jak typowa robusta. Zarówno zielone ziarno i już wypalone, po otwarciu opakowania pachną ładnie, nie ma żadnych negatywnych zapachów. Na podniebieniu jest już nieco inaczej, smak, aromat robusty jest jednak charakterystyczny... Wkrótce będzie w sklepie partia wypalona przez Elę wczoraj.

Offline rojowolfi Mężczyzna

  • Wiadomości: 104
  • Ekspres: Aeropress, Hario V60-02, Ascaso Dream PID, Gabi Master A,
  • Młynek: Ceado E6P, Kinu M47
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4739 dnia: 21 Marzec 2018, 15:42:51 »
Ela, Andrzej pięknie dziękuję za przesyłkę i próbkę niespodziankę.  "Czeska czekolada" zmienia znaczenie w moim słowniku wychowanego na Studenckiej :) .  Pozdrowienia z Pogórza!

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi