Colombia Finca Palmichal – Manufaktura Kawy
Arabika odmiany Castillo, sposób obróbki – myta, palenie jasne, przeznaczone do alternatywnych metod parzenia kawy. Ziarenka spore, równo palone, mają miły aromat: owoc tropikalny (obiecywana w firmowym opisie marakuja ?) i słodka, biała czekolada. Przemiał ma intensywny zapach świeżych, jasnych owoców, z dominacją pomarańczy i jabłka.
Sposób przygotowania: dripper Tiamo V60 - 01, białe filtry Hario i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Doza standardowa - 6 g kawy na 100 ml wody, temperatura wody 95°C, czas parzenia nieco poniżej trzech minut, preinfuzja 30 sekund, mieszanie przez kołysanie dripperem po pierwszym zalaniu, polewanie delikatne w czterech równych porcjach. Dripy najczęściej małe 200 ml.
W aromacie dripa są słodkie pomarańcze i miód, a po spróbowaniu: nuty herbaciane, słodkie jabłko, akcenty pomarańczy i sporo słodyczy. Posmak z czasem przechodzący w herbaciany, z nutami cytrusowej goryczki. Drip jest zdecydowanie fajny. Owocowy, słodki, z miłą kwaskowatością, bez goryczki. Ale ziarenka dosyć wrażliwe na grubość przemiału i czas ekstrakcji. Przy krótszym parzeniu jest większa kwaskowatość, a przy dłuższym nuty herbaciane. Z kolei większa grubość przemiału, wydobywa z ziarenek akcenty miłej, pomarańczowej goryczki. Polewanie wolne i delikatne sprzyja zwiększeniu słodyczy naparu, a większy drip jest gorszy od małego.
Colombia Finca Palmichal z Manufaktury Kawy to fajne ziarenka, dające smaczne dripy. Może trochę wymagające, efekty w filiżance są nieco zmienne, zależnie od parametrów parzenia. Ale trochę kombinowania nikomu nie zaszkodzi. To na pewno cenne doświadczenia, procentujące w przyszłości.