Etiopia Gelana Abaya - Synestezja
Etiopska arabika z wysokich upraw, odmiana Heirloom, sposób obróbki - myta. Palenie jasne, przeznaczone do alternatywnych metod parzenia kawy. Ziarenka drobne, jak na Etiopię przystało. Przy tym także ładne, równo palone. Mają miły aromat słodkich cytrusów, z nutą jasnych owoców.
Sposób przygotowania: dripper Tiamo V60 - 01, białe filtry Hario i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Doza 6,5 g kawy na 100 g wody, temperatura wody 95°C, czas parzenia poniżej trzech minut, preinfuzja 30 sekund, mieszanie przemiału po preinfuzji.
W aromacie dripa jest słodko-mandarynkowo, po spróbowaniu dochodzą jeszcze akcenty kwiatowe i delikatna nuta brzoskwiniowa. Drip w miarę słodki, równy i czysty w smaku, z odpowiednią jak dla mnie kwaskowatością, bez goryczki. Intensywnie owocowy, orzeźwiający, z przyjemną dominacją słodkich mandarynek. Finisz wyrazisty, miły, słodko - owocowy.
Etiopia Gelana Abaya to na pewno przyjemne ziarenka, gwarantujące miłe wrażenia.