forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: kulka w 09 Sierpień 2017, 14:43:18

Tytuł: Etiopia Mormora (Goodcoffee)
Wiadomość wysłana przez: kulka w 09 Sierpień 2017, 14:43:18
W niektórych trójmiejskich kawiarniach można spotkać przelewy z ziaren przygotowanych przez Goodcoffee. W jednej z nich próbowałem Kenii Nguguini, na opakowaniu czytamy że powinniśmy zaznać nut rabarbaru i cukru trzcinowego - tak jest faktycznie. Zachęcony zamówiłem do domu wspomnianą w temacię Etiopię. Ziarna wypalone ca. 2 tygodnie temu, pod przelew. Czytamy o truskawce, mlecznej czekoladzie i limonce. Ziarna ładne, mniejsze, nie powiedziałbym że jakoś jasno wypalone. Po otwarciu paczki akcenty limonkowo-gorzkie. Po zmieleniu wyraźna mleczna czekolada. W procesie parzenia czerwone owoce. W smaku uderza truskawka, może nawet poziomka. Należy się cieszyć, że kolejna palarnia potrafi wyczarować piękne kawy.

Swego czasu był już wątek (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=1240.90) o tej palarni. W 2015 ceny były średnio-wysokie, problem z powtarzalnością. w 2016 ceny dalej wyższe, ale jakość na +. Nie mam odniesienia do lat poprzednich, ale uważam że jakościowo jest teraz bardzo dobrze.