Nie używałem nigdy 1 cup. Jedyne co do czego można mieć wątpliwości to wielkość dna, czy jego średnica nie jest za mała na posiadaną kuchenkę. Ja używam 3 cup samemu i przyrządzam w nim ok 60 g naparu napełniając w 2/3 zbiornik podgrzaną wodą, sitko oczywiście pełne. Maksymalnie bez rozcieńczenia uzyskuje się z takiej kawiarki ok. 100 g kawy, co można jeszcze spokojnie rozwodnić do ok. 200-240 g. Jeśli ktoś woli lżejszą kawę. Z 1 cup uzyskasz do ok. 35 g naparu, co możesz rozcieńczyć do ok. 120 g. Wszystko zależy od tego jaką kawę lubisz.
Krytyczna dawka kofeiny dla każdego jest inna, ale normalnie taka kawa z 2 cup to jest podobna ilość kofeiny jak 2,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy. Nie powinno być szokiem dla większości osób,