Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1066914 razy)

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3810 dnia: 16 Wrzesień 2020, 11:42:01 »
Silniejsze ubicie często powoduje błędy w ubiciu jak pochyłość itp.
Stąd automatyczne ubijanie lub poziomujące tampery pozwala ubijać mocniej.
Ja używam force tamper fabrycznie na 30lbs (13.6kg), socratic coffee też nie modyfikował, Rao zdaje się też go używa.

Co do wody dźwignie mają ciatka bardzo suche, jak otworzę portafilter za szybko ciastko też będzie mokre (to odpowiednik co się dzieje z zaworem trójdrożnym).

Offline Element07

  • Wiadomości: 26
  • Ekspres: lelit anna, v60, aero
  • Młynek: comandante, eureka mignon
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3811 dnia: 01 Październik 2020, 10:02:52 »
Wie ktoś może gdzie popełniam błąd jeśli co jakiś czas zdarza się tak, że ciastko zostaje mi w grupie? W sensie wyjmuję portafilter bez ciastka, bo to się 'przykleja' do prysznica, muszę go włożyć ponownie, coś tam stuknąć i wtedy wychodzi, a czasem i tak muszę rozwalić i nasyfić wszędzie, żeby się go pozbyć. Generalnie espresso wychodzi chyba bardzo dobrze, w 25-30s dostaje okolo 55-60 ml z 15g i smak naprawde super, żadnej zbyt wyraźnej goryczy czy kwasowości, więc dziwi mnie to trochę.

skansen

  • Gość
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3812 dnia: 01 Październik 2020, 10:09:34 »
To wygląda na zbyt małą dozę.
W takiej sytuacji najlepiej włączyć na moment pompę, przyklejone ciastko odpadnie. Można podłożyć miseczkę/kubek pod spód, żeby nie brudzić tacki.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10581
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3813 dnia: 01 Październik 2020, 10:21:16 »
smak naprawde super, żadnej zbyt wyraźnej goryczy czy kwasowości, więc dziwi mnie to trochę
Ale to nie dziwi :). Ekstrakcja przebiega równomiernie, ciastko przylega do prysznica, bardzo sprawny zawór 3-drożny odsysa wodę znad ciastka -- ciastko więc zostaje "przyspawane". Spróbuj może zrobić coś trochę gorzej ;).

Offline minero

  • Wiadomości: 311
    • Coffee after pizza blog
  • Ekspres: Gaggia Classic 2018/19, AeroPress, Bialetti Venus 2TZ, Bodum FrenchPress, Hario V60.
  • Młynek: Eureka Mignon SD, Macap M5D, Hario Skerton.
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3814 dnia: 01 Październik 2020, 10:44:58 »
Jak zmniejszysz troche doze to nie bedzie sie przyklejac bo bedziesz mial troche wody miedzy ciastkiem a prysznicem, u mnie tak to dziala, ew mozesz sprobowac odkrecac kolbe zaraz po zatrzymaniu ekstrakcji zanim odciagnie ta wode.

Offline bMind

  • Wiadomości: 182
  • Ekspres: Gaggia New Classic, Kazak Rota, Bialetti Venus, Chemex, AeroPress, Hario V60
  • Młynek: Fiamma MCF 64 OD, Wilfa Svart CGWS-130B
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3815 dnia: 01 Październik 2020, 10:49:31 »
To wygląda na zbyt małą dozę.
Jak zmniejszysz troche doze to nie bedzie sie przyklejac
Eeee..no to jak w końcu? Zmniejszać czy zwiększać :D

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3816 dnia: 01 Październik 2020, 10:51:36 »
Nic nie rób, bo popsujesz smak :)
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline minero

  • Wiadomości: 311
    • Coffee after pizza blog
  • Ekspres: Gaggia Classic 2018/19, AeroPress, Bialetti Venus 2TZ, Bodum FrenchPress, Hario V60.
  • Młynek: Eureka Mignon SD, Macap M5D, Hario Skerton.
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3817 dnia: 01 Październik 2020, 11:45:45 »
Jesli masz idealny smak i nie chcesz go zmieniac odkrecaj kolbe zaraz po zaparzeniu, zejdzie ladnie i nie powinno byc problemow

Offline bMind

  • Wiadomości: 182
  • Ekspres: Gaggia New Classic, Kazak Rota, Bialetti Venus, Chemex, AeroPress, Hario V60
  • Młynek: Fiamma MCF 64 OD, Wilfa Svart CGWS-130B
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3818 dnia: 01 Październik 2020, 13:44:49 »
A jak już przy odkręcaniu jesteśmy. W warunkach domowych, po zaparzeniu kawy zostawiacie kolbę z ciastkiem do następnego parzenia czy opróżniacie od razu/po półgodzinie/godzinie?

skansen

  • Gość
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3819 dnia: 01 Październik 2020, 13:56:36 »
Odpinam w miarę od razu. Wyrzucam ciastko kawowe i czyszczę sitko irchą/pędzlem. Z grupy upuszczam odrobinę wody i przecieram irchą.
Czasami żona zostawi zapiętą kolbę i wtedy na prysznicu jest zaschnięty osad.

Offline bMind

  • Wiadomości: 182
  • Ekspres: Gaggia New Classic, Kazak Rota, Bialetti Venus, Chemex, AeroPress, Hario V60
  • Młynek: Fiamma MCF 64 OD, Wilfa Svart CGWS-130B
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3820 dnia: 01 Październik 2020, 14:12:45 »
Hm..a widzisz. Ja też tak robiłem początkowo, płucząc zarówno prysznic jak i samą kolbę, czyszcząc, wycierając i zapinając z powrotem, żeby się grzała. Ale potem rozmawiałem z kilkoma baristami w zaprzyjaźnionych kawiarniach i oni twierdzili, że lepiej zostawiać, bo że niby się grzeje grupa, sitko i cała kolba. Chociaż wydaje mi się, że nawet pusta kolba też się grzeje nie gorzej chyba, nie?

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3821 dnia: 01 Październik 2020, 14:16:16 »
A co przy pierwszym espresso w dniu? Trzeba wczorajsze fusy upychać do kolby? ;)
Również wywalam, przepłukuję i zapinam pustą do dalszego grzania w stanie gotowości.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline bMind

  • Wiadomości: 182
  • Ekspres: Gaggia New Classic, Kazak Rota, Bialetti Venus, Chemex, AeroPress, Hario V60
  • Młynek: Fiamma MCF 64 OD, Wilfa Svart CGWS-130B
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3822 dnia: 01 Październik 2020, 14:20:00 »
Ok, czyli jednak robiłem dobrze tak jak mi się wydawało na początku :) Jednak kawiarnie to nie do końca dobry punkt odniesienia, bo jednak ludzi się przewala dużo więcej i ta kawa w sitku nie leży po parę godzin. Będę więc czystą kolbę grzał :)

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 668
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3823 dnia: 01 Październik 2020, 22:46:09 »
Kieruj się tym https://www.baristahustle.com/blog/the-coffee-compass/
nie ma jednoznacznej odpowiedzi
dobry punkt startowy to sitko VST i doza = sitku np. 18g w VST18
Zmielić na czas ekstrakcji 30s i ratio 2:1

P.S> Londinium R ma prysznic nisko, więc jest tendencja użycia mniej kawy

Dlaczego polecasz ten kompas, skoro autor pisze, żeby go nie stosować do espresso?

>Please note, this compass doesn’t:
>– work for espresso.

Tutaj jest wersja pod espresso: https://www.baristahustle.com/blog/the-espresso-compass/
Darmowe ogłoszenia sprzedaż aut - https://brumly.pl/

avidrock

  • Gość
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3824 dnia: 01 Październik 2020, 23:00:19 »
Eeee..no to jak w końcu? Zmniejszać czy zwiększać
U mnie też się przyklej jak stosuję 16-17 gr jak zwiększam dozę do 18-19 to wtedy ładnie odchodzi. Smak przy mniejszej i większej dozie po swojemu wspaniały 😉. Co do czyszczenia to czyszczę na bieżąco

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi