Śmieszne te miseczki, jak odpad z sowieckiej fabryki produkującej dla misji kosmicznych.
Widziałem, że Filip z Cafe Targowa takie ma.
Rozumiem jednak zamysł. Cienka plastikowa miseczka ma sens, bo nie pochłania ciepła. Jednak na kilku poziomach zmienił warunki termiczne. Inne naczynie, inna temperatura zaparzania inny czas przełamania.
Wygląda na to, że ta propozycja BH wyższą temperaturę i dłuższy czas (5 min.) zaparzania kompensuje grubością mielenia.
"Grind your coffee on a setting that brings your best coffees to approximately 1.4% total dissolved solidsafter 8 minutes."
Trzeba by zrobić porównanie jak się to ma do zaparzenia w 94 st. ale drobniejszym przemiale dającym taką samą ekstrakcję w takim samym plastikowym i w ceramicznym naczyniu.
Moim zdaniem to stanowi większe wyzwanie dla młynka, żeby mielić grubo i równo.
@pj.w Jak się mają te 3 ostatnie akapity cytowane, do protokołu BH?
Chyba nie do końca da się przełożyć ekstrakcję w cuppingu do przelewu i espresso.