Testy, testy, testy...
od kilku dni staram ustawić parametry dla sterowania bojlera, tak aby osiągnąć mityczną gotowość w przeciągu 10min.
Na początek kilka uwag:
Ustawienia sterowania:
- I etap - rozgrzewanie bojlera do 114st.C
- II etap - podtrzymanie tej temperatury przez około 2 min (mam tą wartość w sekundach i nie pamietam jej dokładnie)
- III etap - automatyczny flash po 2,5 min od uzyskania 114st.C aby wyrównać temperaturę wody z temperaturą śruby i reszty żelastwa.
1. Bojler jest wpięty w układ grzewczy HX:
- z uwagi, że bojler grupy nagrzewa się znacznie szybciej niż bojler główny, termoobieg grupy, nagrzewa bojler główny. Czyli termoobieg w pierwszej fazie pogarsza sprawność bojlera grupy.
- w takim układzie najlepszy czas jaki udało mi się uzyskać do pełnej gotowości to 12-13min
- po upływie około 20 min HX bojlera głównego, zaczyna lekko przegrzewać bojler grupy
2. Bojler nie jest wpięty w układ grzewczy HX:
- w takim układzie najlepszy czas jaki udało mi się uzyskać do pełnej gotowości to 11-12min
- zamiast przyłącza do HX, wstawiłem czujnik temperatury
- po około 15 min, woda w bojlerze grupy zaczyna powoli spadać, a same strzały są coraz mniej stabilne.
- woda wewnątrz bojlera grupy, sukcesywnie spada od 90 do 82st.C
- histereza temperatury w śrubie jest znacznie rozbujana, pomimo przeróżnych ustawień PID
Jednak te wszystkie pomiary w śrubie czy wody w bojlerze, teoretycznie można sobie wsadzić w ..., ponieważ ważna jest temperatura wody na ciastku. A tego nie wiem bez odpowiednich "narzędzi". Pomiary zawieszam do tego właśnie czasu.
W sume nie wiem w którą drogę iść, czy z termoobieg ale z wstawieniem ogranicznika, czy bez....
Zaczynam szczerze wątpić w mityczne parametry La Ma Mini. Z powodu wymiennika o innej konstrukcji, o większej wydajności, musieli zastosować miksowanie wody. Jednak jeżeli ekspres nie dostaje nowej porcji gorącej wody to jego temperatura spada. Wygląda na to, że termostat jest mocno "podkręcony" in + (może do 94,96 st.C) aby na wyjściu uzyskać zadane 93 st.C... lub coś koło tego. Bardziej koło niż w punkt.