Autor Wątek: Bojler grupy kawowej - DIY  (Przeczytany 11998 razy)

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Bojler grupy kawowej - DIY
« dnia: 29 Czerwiec 2018, 10:01:15 »
Od samego początku mojej zabawy z ekspresem z HX (ASTORIA CKE) miałem z tyłu głowy wady, jakie są nieodzowne w przypadku większości rozwiązań HX + statycznie podgrzewanej grupa kawowa. Tj.:
- długi czas rozgrzewania 
- przegrzewanie wody
- konieczność robienia flash po którym nie wiadomo jaka jest temperatura wody
- brak możliwości precyzyjnego kontrolowania temperatury wody
- stosunkowa mała ilość dostępnej wody
Wiem, że trochę się czepiam, a ekspres nie jest statkiem kosmicznym. Można przeprowadzić kilka testów i wszystko opanować.

Impulsem zapalającym iskierkę, była premiera nowego Ascaso z nasyconą grupą kawową, a w szczególności przemyślenia dotyczące La Marzocco Linea Mini. Zdjęcia poniżej pokazują prostą budowę takiego rozwiązania. Czyli mini bojler wpięty w obieg grzewczy HX z dwoma grzałkami. Ot cała mecyja.

Trochę teorii na początek.
LM podaje że objętość bojlera kawowego to 0,17l. Jest to rozwiązanie do domowego użytku i można by powiedzieć nawet za duże, biorąc pod uwagę świeżość dostępnej wody. Komercyjne rozwiązania mają znacznie wiekszą objętość od 0,3 do 0,5l.
Zakładam że mój bojler będzie miał 0,17l może 0,15l. Do podgrzania 0,17l wody do 93st.C w czasie 10min przy sprawności 100% trzeba grzałkę 100W.  W moim rozwiązaniu (czyli tak jak jest w La Marzocco) grzałki będą wpuszczone w blok nierdzewny. W takim przypadku sprawność spada drastycznie. Dodatkowo grzałki mają również dogrzewać mocowanie grupy. Myślę że sprawność spadnie do 50-60%. To wymusza zastosowanie większych grzałek. Wybrałem dwie grzałki patronowe o mocy 150W.
Jak widać również na zdjęciach, bojler ma kształt walca. Oczywisty kształt. Ja z uwagi na dostępne materiały i możliwości oraz konieczność ewentualnej obróbki mechanicznej, zdecydowałem się zastosować profil kwadratowy 80x80 ze ścianką 5mm. Niestety taki kształt jest narażony na duże naprężenia szczególnie w rogach. Biorąc pod uwagę że ten bojler będzie wpięty w układ HX, ciśnienie w nim, będzie dochodzić do 13bar. Raczej będą potrzebne wzmocnienia.

Niebawem dotrą do mnie części składowe bojlera i szczegółowo omówię wymiary, rozwiązania itd.

Koszt materiałów
- profile, kształtowniki nierdzewne
- zawór trójdrożny
- grzałki
- skręcane złączki
będzie oscylował między 220-250PLN.


Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Bojler grupy kawowej - DIY
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Czerwiec 2018, 10:36:07 »
W jaki sposób i kiedy ten bojler będzie się napełniał?
Na jeden shot, licząc zgrubnie, to będzie 50 ml wody.
Czyli po jednym strzale tracisz jedną trzecią pojemności.
Potem flush, żeby przeczyścić prysznic, kolejne 50 ml.
Na kolejne espresso wody już nie ma (lub jest na styk). Rozumiem, że bojler dopełniasz jak woda spada poniżej jakiegoś konkretnego poziomu? Będziesz brał wodę ze zbiornika zimnej czy już podgrzaną przez HX?

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Bojler grupy kawowej - DIY
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Czerwiec 2018, 10:53:51 »
Ten bojler będzie wpięty w układ HX w układzie "zamkniętym". Tak samo jak jest w większości HX. Czyli woda krąży między HX a tym bojlerem. Standardowo HX jest podłączony do grupy rurkami o dużym przekroju aby wymiana ciepła była jak największa. U mnie będzie ten przepływ ograniczony.

Czyli świeża wodo przepływa przez HX, podgrzewa się idzie do drugiego bojlera i tam jest precyzyjnie dogrzewa. 

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4814
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Bojler grupy kawowej - DIY
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Czerwiec 2018, 10:55:57 »
Czyli podobnie jak w rozwiązaniu ASCASO w ekspresach BARISTA T.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline tom517

  • Wiadomości: 1787
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Bojler grupy kawowej - DIY
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Czerwiec 2018, 11:27:57 »
13bar na bojlerze to sporo, zawory bezpieczeństwa są ustawione na 2. Na szczęście to tylko na czas ekstrakcji.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3165
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Bojler grupy kawowej - DIY
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Czerwiec 2018, 11:33:38 »
Ale z tego bojlera jest wprost ekstrakcja, czyli musi być conajmniej 9 barów.

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Bojler grupy kawowej - DIY
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Czerwiec 2018, 12:34:49 »
Edycja.
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwiec 2018, 12:43:39 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Bojler grupy kawowej - DIY
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Czerwiec 2018, 13:11:48 »
@tom517
Wymiennik HX w bojlerze parowym to dwa oddzielne systemy. W bojlerze parowym jest max 2,5bar, w wymienniku HX dochodzi do 13bar i jest uzależnione od bezpiecznika nadmiarowego w HX.

Offline tom517

  • Wiadomości: 1787
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Bojler grupy kawowej - DIY
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Czerwiec 2018, 14:22:05 »
Tak i w Twoim będzie dochodzić do 9- 13 w zależności od ustawień, na szczęście mały. Z drugiej strony wkręca się nie najlepszej jakości termometry do grupy i tylko o 1 przypadku słyszałem że komuś wystrzelił, więc chyba nie ma co się obawiać wybuchu bojlerka.
Zyski z tego bojlera to pewnie przyspieszenie czasu gotowości do startu i mniejsze skoki temperatury przy ekstrakcji.

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Bojler grupy kawowej - DIY
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Lipiec 2018, 13:20:24 »
Na wstępie napiszę, że wszystkie prace wykonuję samodzielnie w "mikro" warsztacie, na bardzo podstawowych narzędziach. Jedynie spawarka TIG AC/DC jest raczej rzadziej spotykana w przydomowych "drewutniach".

Nieco zmodyfikowałem projekt w stosunku do La Marzocco. Zamiast zastosować zawór trójdrożny na zewnątrz na rurkach, zrobiłem podobnie jak jest stosowane w wielu innych markach. Czyli zawór pod grupą. Zrobiłem to z dwóch powodów, nie mam wystarczająco dużo miejsca na oddzielny zawór oraz nie podobał mi się rozwiązanie z LM ponieważ pierwsze mililitry wody mogą być nie dogrzane z powodu przepływu na zewnątrz grupy.

Największymi problemami była obróbka stali nierdzewnej. Wszystkie elementy to gatunek 314 czyli zalecany do spożywki. Jest to twardy i wredny do obróbki. Po pierwsze trzeba było powycinać wszystkie elementy. Po drugie musiałem przewiercić blok grzewczy "w z dłuż" wiertłem fi3mm. Robiłem to dwuetapowo, wiercenie z obu stron. Następnie wiercenie otworów fi6 na grzałki patronowe.

Poległem niestety na gwintowaniu gwintownikami calowymi. Nie miałem dedykowanych do nierdzewki, maszynowych. Tak więc zamiast ładnie gwintowanych portów, musiałem dospawać odpowiednie muły.

Na zdjęciach widać poszczególne spawy. Po wszystkim zostaną wytrawione i ładnie wybłyszczone ;)

Offline Biff

  • Wiadomości: 328
Odp: Bojler grupy kawowej - DIY
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Lipiec 2018, 20:45:25 »
Cześć.
Bardzo ciekawy projekt. Mam kilka pytań i uwag:

1) W jaki sposób chcesz zamknąć ten bojler? Bo rozumiem, że nie chcesz go zaspawać od góry?
2) Przewidziałeś jakiś filtr przed kryzą?
3) Włączenie tego bojlera w pętle HX-a to moim zdaniem kiepski pomysł. Woda wpadająca bezpośrednio z wymiennika będzie zdecydowanie za gorąca. Po kilku strzałach będziesz musiał czekać aż grupa się wystudzi. Nierdzewka będzie dobrze trzymać temperaturę a samo gniazdo kolby nie ma aż tak dużo mosiądzu, więc trochę to potrwa. Chyba lepiej będzie mieszać wodę z wymiennika z zimną z sieci i dogrzewać w grupie.

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Bojler grupy kawowej - DIY
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Lipiec 2018, 21:05:17 »
Cześć,
1) Będzie zaspawane na stałe. Nie mam potrzeby mieć dostęp do wnętrza bojlera.
2) Nie będzie filtru przed kryzą. LM też go nie ma. Używam mineralizowanej wody z osmozy, więc raczej nie będzie wtrąceń. W razie W, będzie dostęp do kryzy w deklu. Korek 1/2".
3) Jak to będzie to wyjdzie w praniu... Astoria CKE ma raczej tendencję do niedogrzewania wody po kilku strzałach. Aby cyrkulację wody w układzie ograniczyć, tj. Hx bojler grupy, pięcio-krotnie zmniejszam przekrój rurek łączących układy.

Tak jak pisałem, wyjdzie w praniu, bardzo ciężko policzyć taki układ. Rzeczywiście może się okazać, że jest potrzebne mieszanie wody, albo zmniejszenie objętości w HX. Przegrzewanie dotyczy bardziej komercyjnych rozwiązań, które rabotajet 12 i więcej h, a ich układy cieplne są mega wydajne. Ascasa tak ostatnio zaczął robić.

Moim priorytetami jest, pełna gotowość ekspresu w ciągu max 10min i możliwość precyzyjnego kontrolowania temperatury parzenia. 
« Ostatnia zmiana: 26 Lipiec 2018, 21:13:36 wysłana przez hi_aro »

Offline Biff

  • Wiadomości: 328
Odp: Bojler grupy kawowej - DIY
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Lipiec 2018, 22:51:29 »
W sumie nie pomyślałem o korku bezpośrednio nad kryzą, to faktycznie dobre rozwiązanie. CKE ma ciężką mosiężną grupę i malutki wymiennik, więc na duży ruch zdecydowanie się nie nadaje, ale też i nie taki jest, a raczej był target tej maszyny.
Mimo wszystko uważam, że ciężko będzie w pętli HX-a precyzyjnie kontrolować temperaturę. A może zamiast tego korka jakaś mała, customowa grzałka? I jeszcze grzałka opaskowa na gniazdo kolby i dodatkowa sonda temperatury w najdalej wysuniętej śrubie? Nie musi być na chama dokręcona przecież. Mogłbyś dzięki temu jeszcze bardziej skrócić czas nagrzewania i utrzymać lepszą stabilność. Chyba trochę popłynąłem...  [emoji38]

Offline PiotrekBM Mężczyzna

  • Wiadomości: 1332
  • Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Bojler grupy kawowej - DIY
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Lipiec 2018, 23:03:54 »
13bar na bojlerze to sporo, zawory bezpieczeństwa są ustawione na 2. Na szczęście to tylko na czas ekstrakcji.

Do regulacji maksymalnego ciśnienia w bojlerze kawowym służy zawór rozprężny. Po osiągnięciu ustawionego ciśnienia zawór "puszcza" i ciśnienie dalej nie rośnie. Zawór jest prosty i bardzo solidny. Odpowiednio ustawiony nie wymaga żadnej korekty do czasu kolejnego czyszczenia bojlerów.
La Marzocco zaleca ustawienie zaworu tak żeby ciśnienie nie przekraczało 12 barów.
Ja po pierwszym czyszczeniu zbyt mocno dokręciłem ten zawór i momentalnie ciśnienie skoczyło na 15 barów. Szybka korekta i teraz jest takie jak być powinno ( czyli około 12 bar  na " biegu  jałowym").
Podczas ekstrakcji  ciśnienie wzrasta od 1 do 9 barów ( nie min  jak to ktoś wcześniej napisał ) tylko 9 barów. Ta wartość jest ustawiona na pompie  rotacyjnej.
Nie zaobserwowałem żadnego przegrzewania czy studzenia się grupy.
Poprzedni mój ekspres był Hx, tam grupa była zbyt gorąca. Kawa po spuszczeniu wody była smaczna, ale trzeba było robić flush .Niestety czasem cięzko było trafić z temperaturą. Zwłaszcza jak robiona była 1 kawa na  pół godz .
W Linei Mini nie ma tego problemu. Przeskok z Hx na LaMarzocco był  kosztowny ale ekspres jest naprawdę świetny.
« Ostatnia zmiana: 26 Lipiec 2018, 23:10:15 wysłana przez PiotrekBM »

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Bojler grupy kawowej - DIY
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Lipiec 2018, 23:39:58 »
jakaś mała, customowa grzałka? I jeszcze grzałka opaskowa na gniazdo kolby i dodatkowa sonda temperatury w najdalej wysuniętej śrubie? Nie
Wstępnie miałem podobne przemyślenia. Jednak co custom to drogie. Tak mała grzałka mieszcząca się w korku i przestrzeni wokół była by mega droga. Myślałem o zastosowaniu płaskich grzałek, przylegających do mosiężnego korpusu. Ale ponownie drogo i mała sprawność. Opaska na gnieździe będzie widoczna i ciężko ocenić wpływ na wypływającą wodę.

Całkiem możliwe, że masz rację, iż trudno będzie kontrolować temp. Być może wystarczy tylko zasilać bojler grupy z HX-a, bez obiegu. to jest eksperyment poznawczy...   

@PiotrekBM,
może zrobisz porno sesję Twojego LM. Zobaczymy jak zostało to wszystko namieszana :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi