Autor Wątek: Ekstrakcja espresso - papierowy filtr  (Przeczytany 11446 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Ekstrakcja espresso - papierowy filtr
« dnia: 26 Styczeń 2020, 13:25:23 »
Ta metoda ekstrakcji espresso nie miała dotąd dedykowanego wątku a moim zdaniem zdecydowanie na niego zasługuje.
W skrócie: na dno portafiltra kładziemy papierowy filtr  i mielimy drobniej.
Celem tego jest zwiększenie ekstrakcji do poziomów powyżej 25% - przy nadal smacznej kawie.
Dzieje się tak między innymi dlatego, że pomimo warstwy papieru, możemy mielić kawę drobniej, pył kawowy nie blokuje nam otworów w PF.
Dodatkowo, w maszynach bez delikatnej preinfuzji, papierowy fitr na ciastku kawowym (drugi), minimalizuje zjawisko kanałowanie.
Źródła i szczegółowy opis metody:

https://baristahustle.com/blog/espresso-with-aeropress-filter-papers-above-and-below-the-coffee-bed/

U nas, wedle mojej wiedzy najbardziej zaawansowany w stosowaniu tej metody jest Lucasd.
@lucasd - czekamy na Twoje refleksje.

Ja zrobiłem kilka testów na kawach palonych pod przelewy i metody są bardzo obiecujące. Obawiałem się braku cremy - ta nadal jest. Smak na plus. Bardzo ciekawie w filiżance.

Zdecydowanie zachęcam do eksperymentów.

Mój wkład: w przypadku sitek VST - świetnie pasują papierowe filtry od Cafelat Robot (@rubin, testuj ;)). Są mniejsze niż te od AeroPress i trochę grubsze.
FiltryPapierowe.jpg

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Ekstrakcja espresso - papierowy filtr
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Styczeń 2020, 17:56:53 »
Ja używam od chemexa (bo łatwo wyciąć) podczas jednej sesji do dwóch zaparzeń.
Dodatkowa zaleta sitko jest czyste.
Ekstrakcja skacze o około 2% bez objawów nad-ekstrakcji. Zależy dużo od palarni, ale ogólnie co działa bez filtra, z filtrem też będzie ok tylko trzeba będzie mielić drobniej (jak o dozie mniejszej o 1g).
Zalety kawa bardziej zbalansowana, raczej mniejsza kwasowość. Ratio zazwyczaj poniżej 2 do 1.

Dodatkowo jak ktoś się boi cholesterolu to może go zmniejszyć.

Robiąc kilka eksperymentów z filtrem u góry nie widziałem dużych różnic.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Ekstrakcja espresso - papierowy filtr
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Styczeń 2020, 19:34:18 »
Przerost formy nad treścią

Offline kawosz17

  • Wiadomości: 1627
  • Ekspres: Quick Mill Orione
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Ekstrakcja espresso - papierowy filtr
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Styczeń 2020, 21:29:19 »
Robiłem tak w kawiarce. Spróbuję w kolbie, 👍

Offline k3lt Mężczyzna

  • Wiadomości: 584
  • Ekspres: G.A.T Lady 2tz, Phin, Hario Mizudashi, AeroPress, FrenchPress
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130
Odp: Ekstrakcja espresso - papierowy filtr
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Styczeń 2020, 11:56:09 »
Dobry patent, niestety u mnie w kolbie 57mm. filtry Aeropressowe trzeba sporo dociąć. Muszę więcej potestować ale mam wrażenie że w filiżance zmniejszyła sie goryczka, no i co najważniejsze prysznic czyściutki jak diabli co mnie bardzo cieszy bo mój Domus Bar ma tendencje do zasysania ciastka do prysznica. (trójdrożny)
Ekstrakcja wyglądała zacnie, żadnego kanałowania i co ciekawe czas ekstrakcji się nie wydłużył. (wręcz przeciwnie)
« Ostatnia zmiana: 29 Styczeń 2020, 11:58:48 wysłana przez k3lt »

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Ekstrakcja espresso - papierowy filtr
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Styczeń 2020, 12:45:35 »
Fajnie działa w Rocie. Czuć ze jest intensywne, ale w pozytywnym sensie, bez nadmiernej goryczy czy kwasowości. Bardzo ciekawe.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Kasper Mężczyzna

  • Wiadomości: 599
  • Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
Odp: Ekstrakcja espresso - papierowy filtr
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Wrzesień 2020, 15:13:11 »
Jak tam postępy w eksperymentach?

U mnie z powodu prób [z wolniejszym podawaniem ziaren do młynka, sitkiem VST i prób z preinfuzją] muszę mielić znacznie drobniej niż dotychczas, w efekcie na ciastku pojawia się czasem jakiś kanał, którego co prawda nie widać w ekstrakcji, ale wolałbym go uniknąć. Po kilku próbach z filtrem na górze widzę bardzo zadowalające efekty, równiejsza ekstrakcja od początku, na NPF'ie szybsze formowanie się jednego strumienia.

Zastanawiam się nad filtrem dolnym, ale Hoffman mówił że pozbywamy się w ten sposób części olejków itp - czy tekstura body na tym patencie nie wychodzi mniejsza?


Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Ekstrakcja espresso - papierowy filtr
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Wrzesień 2020, 15:36:36 »
Spróbuj oba, dla mnie filtr na dole poprawia smak. U góry może pomóc, ale w LR nie widziałem różnicy (mam mocny filtr u góry 35u vs standardowe >=200u w E61).
Nie będzie dużo kropek na cremie (bo te filtr zatrzyma), ale kawa ma wciąż creme i olejki.

Offline Kasper Mężczyzna

  • Wiadomości: 599
  • Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
Odp: Ekstrakcja espresso - papierowy filtr
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Wrzesień 2020, 15:54:47 »
Dzięki za odpowiedź.

Wg Ciebie lepszy smak uzyskujesz dzięki osiągnięciu większego TDS'a czy coś innego?

Dolny filtr mokry? Obawiam się czy go nie podrę to robiąc WDT.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Ekstrakcja espresso - papierowy filtr
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Wrzesień 2020, 18:01:22 »
Wyższa ekstrakcja przy tym samym ratio, bez negatywnych skutków ekstrakcji.
Np. porównywalną ekstrakcję mogę mieć przy 18->36 (filtr) i 18->40-44 (bez filtra), ale te dłuższe będzie słabo zbalansowane...

Offline RufusTF

  • Wiadomości: 377
  • Ekspres: Bianca, NS Oscar, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Mahlkonig Vario, Comandante
Odp: Ekstrakcja espresso - papierowy filtr
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Wrzesień 2020, 18:48:25 »
Z jakimi czasami i ciśnieniem probowaliście? Scott Rao eksperymentował z wyłączaniem przepływu po preinfuzji na 30s blooming, ale potem shot robił przy 4 czy pięciu barach.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Ekstrakcja espresso - papierowy filtr
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Wrzesień 2020, 18:55:06 »
Tylko ze on nie robi espresso tylko jakiś swoje pseudo americano 150ml w 170 sekund 😅 gdzieś mam screena jak wrzucił dane z Decenta i chwalił się pysznym naparem gdzie była 30 sekundowa preinfuzja z... 2ml wody 😂 ktoś mu chyba napisał ze strzelił babola, bo szybko skasował post ;) Warto go brać jako ciekawostkę, a nie wyrocznie 😊
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Damian

  • Wiadomości: 876
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Ekstrakcja espresso - papierowy filtr
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Wrzesień 2020, 21:11:48 »
Z ciekawości też spróbuję z filtrem od Aero w kolbie. Zobaczę co wyjdzie.  :mhh:
Fajnie, że jest wiele różnych źródeł - wiedza i testy przeprowadzane przez kawowych specjalistów są ciekawe, ale i tak na końcu trzeba się kierować własnym nosem/językiem i pić tak, jak nam najbardziej smakuje, oczywiście będąc obeznanym w temacie przyrządzania kawy. Nie wszystko co powiedzą trzeba brać jako jedyną prawdę.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Ekstrakcja espresso - papierowy filtr
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Marzec 2023, 12:01:25 »
Kupiłem ostatnio filtry Webera - https://weberworkshops.com/products/epf.
Idealnie pasują na dno VST, także koniec dramy z przycinaniem.
Będzie można rzetelnie potestować.
« Ostatnia zmiana: 22 Marzec 2023, 12:11:13 wysłana przez pj.w »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Ekstrakcja espresso - papierowy filtr
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Marzec 2023, 12:10:09 »
Webera -- to niemiecka firma. Lata temu kupowaliśmy u nich amerykańskie opakowania do kawy produkowane na Tajwanie.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi