Autor Wątek: Jak zrobić tygrysa  (Przeczytany 41196 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3165
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Jak zrobić tygrysa
« dnia: 28 Marzec 2018, 16:52:37 »
Nie, to nie cytat z Kubusia Puchatka.

Ilekroć robię kawę (na swoim ekspresie, mieloną moim młynkiem) dostaję piękną, ciemną cremę (doppio, ratio 1:2, czas ekstrakcji 25 - 30 sekund, kawy raczej ciemno palone, bo takie lubię, sitka IMS, tamper dopasowany wymiarami do sitka), kawa jest smaczna, tyle że crema ma jednorodną powierzchnię - żadnych centek. WDS też nie pomaga. Ki diabeł? Wie ktoś może?

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1476
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Marzec 2018, 17:46:26 »
Spróbuj zmniejszyć ratio i/lub mocno ubić. Wpływa też świeżość kawy no i same ziarna. Nie wiem jakie modyfikacje w Arcu robiłeś, mnie się nigdy tym ekspresem nie udało uzyskać typowego tygrysa, raczej to były takie esy-floresy. Nie zawsze też tygrys jest pożądany ;)
« Ostatnia zmiana: 28 Marzec 2018, 17:49:09 wysłana przez kulka »

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Marzec 2018, 17:59:02 »
Wygląda, że brak tygryska to sprawa młynka. Bo w tygrysie pomaga:
- dosyć świeża kawa, tak jak napisał @Kulka
- dobre sitko, akurat takie masz
- młynek, który trochę pyli
Może więc trzeba trochę drobniej mielić.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Marzec 2018, 18:37:19 »
Świeża kawa, ale nie za świeża... ;)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3165
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Marzec 2018, 19:15:52 »
Przychylałbym się do opinii @WS, gdyż:
Kawa świeża (tak to 8 tygodni od palenia), z forumowych palarni - czyli to raczej nie tu problem.
Arc zmodyfikowany tak, że ma grupę "typu E-68", z OPV (czyli wiele lepiej nie będzie, nawet w innym ekspresie). Najsłabszym elementem układanki jest niewątpliwie młynek (czekam na Niche Zero). Też mam wrażenie, że to za mało pyłu. Ta sama kawa mielona innym młynkiem (bodaj był to Fiorek F64) miała inny, bardziej intensywny, smak.

Online ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2365
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Marzec 2018, 19:44:52 »
Czy następne espresso wyglada tak samo jak pierwsze?

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3165
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Marzec 2018, 20:02:09 »
Czy następne espresso wyglada tak samo jak pierwsze?
Pytasz o kolejne, robione jedno po drugim? Tak, tak samo. Portafilter jest przed ekstrakcją dobrze nagrzany, a temperatura wody jest za każdym razem taka sama.

Jeszcze jedno, co mogłoby wskazywać na młynek - zawsze po wyłączeniu ekstrakcji, kapnie mi kilka kropel (dwie - trzy) do filiżanki - i wtedy tworzą jasną plamkę na cremie, czyli coś jakby blonding.

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Marzec 2018, 18:05:25 »


Sorry, nie mogłem się powstrzymać. :redface:
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3165
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Marzec 2018, 21:36:25 »
Przrcież, kurczę, mówiłem, że to nie cytat z Kubusia!

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Marzec 2018, 23:24:11 »
Kawa świeża jest pełna CO2, nie w głowie jej cętki lecz bąbelki... Cętki najlepsze robi dojrzała kawa w wieku ok. 3-4 tygodni, palona raczej średnio, niezbyt jasno... Najlepiej wpadają wysokogórskie Kenie oraz: Młynek Mazzer i maszyna LaMa.

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1011
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Marzec 2018, 23:33:10 »
Z moich doświadczeń wynika, że tygrysie cętki pojawiają się przy nieco dłuższym czasie parzenia (powyżej 30s) i w stosunkowo wysokiej temperaturze (94-95 stopni). Kawa już odgazowana żeby ekstrakcja przebiegała spokojnie, mysi ogonek wymagany ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Marzec 2018, 23:40:54 »
Mnie się pojawiają na początku procesu zaparzania, przynajmniej te najpiękniejsze... ;)

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1476
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Marzec 2018, 23:43:46 »
Hmm, u mnie podobnie, najpiękniejsze cętki są na początku procesu. Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że im krótsze parzenie, tym ładniejszy tygrys.

Offline Karolinka Kobieta

  • Wiadomości: 83
  • Ekspres: Szklanka, V60/01, automat, mokka i espreso u przyjaciół.
  • Młynek: u przyjaciela :))
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Sierpień 2018, 14:42:02 »
Odświeżę.
Mnie się wydaje że ładne tygryski wychodzą z kaw-mieszanek w których skład wchodzą i jasne ziarna i ciemne. I takie też akcenty widzimy w estrakcji ;)
Dłuższe parzenie może kojarzyć się podobnie, najpierw leci ciemne i dalej jaśniejsze no ale nie oto przecież chodzi, nie!
A więc dobra, odpowiednia mieszanka (zauważyłam że o dziwo mocno arabikowa) i cała reszta zabawy ;)
powoli się nawracam!! :)

Offline tom517

  • Wiadomości: 1787
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Sierpień 2018, 15:08:21 »
Hm.. przy poprzednim zamówieniu ta sama kawa tylko inna data palenia miałem praktycznie cały czas tygryski, przy ostatnim, tygryski gdzieś uciekły.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi