Autor Wątek: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.  (Przeczytany 21522 razy)

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
French Press to proste szklane (ostatnio pojawiają się także stalowe) naczynie ze stalową, dziurkowaną prasą (z tłoczkiem). Dzięki temu oddzielimy napar kawowy od zaparzanych kawowych drobin.

W 1929 roku Włoch Attilio Calimani, mieszkaniec Milanu,  opatentował jako pierwszy tego typu zaparzacz. W 1958 r. inny Włoch, Faliero Bondanini, znacznie zmodyfikował (do wersji obecnie występującej) i opatentował nową wersję urządzenia.

W nazwie nieprzypadkowo pojawiła się Francja, ponieważ pierwsze zaparzacze oparte o tą metodę (jeszcze przed opatentowaniem przez Attilio Calimaniego) powstały we Francji.

Jak to działa?
French press składa się z cylindrycznego pojemnika, najczęściej wykonanego ze szkła lub przezroczystego tworzywa, oraz przykrywki połączonej z tłoczkiem. Tłoczek ma okrągły kształt i dokładnie przylega do wewnętrznych krawędzi cylindrycznego dzbanka. Jego głównym elementem jest drobna siateczka, wykonana z tworzywa lub z metalu. Jej zadaniem jest odcedzanie fusów od kawy. Przygotowanie kawy we french pressie jest wyjątkowo łatwe. Wystarczy wsypać do cylindrycznego dzbanka odmierzoną ilość kawy, zalać ją gorącą wodą i przykryć przykrywką, zatrzymując tłok w górnej pozycji. Gdy kawa się zaparzy, wystarczy opuścić tłoczek na dno dzbanka. Przez drobną siateczkę tłoka przepływa zaparzona kawa ale nie fusy – te zostają zepchnięte na dno dzbanka. Gdy tłok jest już całkiem opuszczony, kawę można rozlewać do filiżanek.

Sposób przygotowania:
Oprócz samego urządzenia (dość taniego, ceny wahają się od 20-30 do nawet kilkuset zł - wszystko w zależności od wymogów estetycznych i zasobności kieszeni) potrzebujemy grubo zmieloną kawę (zdecydowanie grubiej niż ogólnodostępne mielonki), wrzątek czyli czajnik z wodą, łyżeczkę oraz filiżankę (najlepiej już wygrzaną)

A dalej:
Ilości wody oraz zmielonej kawy jest uzależniona jest od pojemności F.P.  Źródła podają, że ok. 7 g zmielonej kawy dajemy na 100 ml wody.

Zagotuj wodę i odczekaj ok. 2 minuty, tak aby woda osiągnęła temperaturę +/- 90-92 st C

Wsyp do F.P. świeżo zmieloną kawę pamiętając o proporcjach.
Zalej kawę ok. 100-150 ml i dokładnie wymieszaj. Po chwili uzupełnij naczynie F.P. pamiętając o proporcjach.
Podobno mieszając podczas zaparzania uzyskujemy mocniejszy napar - więc albo mieszasz, albo nie  ;)

Proces zaparzania powinien zakończyć się w 4 minucie, oczywiście skrócenie czasu daje nam delikatniejszy napar - wszystko zależy od Waszego gustu.

Gdy kończy się czas zaparzania można - dwie wersje do wyboru, sam spróbuj która bardziej Ci smakuje:

- łyżeczką zdjąć pływającą piankę, łatwiej będzie przefiltrować kawę
- pozostawiamy resztki drobinek kawy

Umieszczamy tłoczek w naczyniu i delikatnie/powoli naciskamy na tłoczek filtrując napar.
Ostatnim krokiem jest przelanie kawy do wcześniej nagrzanej filiżanki.

Smacznego!
ps. zmieniając parametry (markę kawy, grubość przemiału, ilość kawy, czas zaparzania) zmieniamy smak dostosowując do naszych upodobań.




//daty, nazwiska, inaczej mówiąc fakty za http://en.wikipedia.org //
« Ostatnia zmiana: 26 Lipiec 2013, 12:11:28 wysłana przez spinka2 »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi