Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10 Next
1
Alternatywne urządzenia do parzenia kawy / Odp: Timemore crystal eye B75
« Ostatnia wiadomość wysłana przez kacperb dnia Dzisiaj o 19:30:50 »
Uważaj ze zmywarką!
Przepisy możesz próbować z Orea, to są bardzo podobne zaparzacze. Szybszy przepływ pozwala też na kombinowanie z drobniejszym mieleniem
2
Alternatywne urządzenia do parzenia kawy / Timemore crystal eye B75
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia Dzisiaj o 19:15:11 »
Od jakiegoś czasu szukam małego, prostego i przenośnego zaparzacza z płaskim dnem. Mam brewistę smart flat bottom, która jest szklana i ma podwójne ścianki. Generalnie rezultaty z Brewisty bardzo mi smakują, bardziej niż z oryginalnych Kalit, ale jest dość upierdliwa. Lista moich uwag co do tego zaparzacza jest dość długa: jest duży, podstawka nie mieści się w wielu kubkach, a nawet dzbankach; na wyjazd jest zbyt delikatna, zawsze zaparuje w środku i przy myciu trzeba ją rozkładać i suszyć rozłożoną.   

No więc w poszukiwaniu czegoś nowego pojawiła się myśl, że może nowy zaparzacz Timemore może spełniać założenia mniejszego, trwalszego, bardziej przenośnego i wygodniejszego urządzenia. Dziś przyszedł B75 i wygląda fajnie, jest łątwo dostępny w Polskich sklepach i można już kupić w okolicy 60 zł. Jednak po pierwszym zaparzeniu muszę powiedzieć, że przepisy z Kality/Brewisty nie bardzo się sprawdzają. Przynajmniej jeden który sprawdzałem na dość specyficznej kawie.

Pierwsze spostrzeżenia:
- wygląda estetycznie podobnie do szkła,
- w rękach sprawia wrażenie solidnego
- filtry Kality 185 całkiem fajnie mieszczą się w urządzeniu.
- jest dość małe,
- łatwe w przechowywaniu,
- mieści się na wszystkie moje kubki i dzbanki,
- przepływ jest bardzo szybki, w stosunku do Brewisty jest prawie o 30% szybszy
- ekstrakcja pomimo większego tempa przepływu i krótszego kontaktu ziaren z wodą jest wyższa niż w Brewiście

Teraz szukam przepisów dla tego urządzenia macie jakieś sprawdzające się dla większości kaw?
3
Ekspresy kolbowe / Odp: La Marzocco Linea Micra
« Ostatnia wiadomość wysłana przez GostRado dnia Dzisiaj o 18:42:02 »
Ten czarny model to taki po tuningu czy bez dodatkowych opcji tak wyglada?
Tuning, od tego chyba gościa:

https://www.instagram.com/rb.crafts?igsh=MWZpb3d4d3k1dGNlMQ==

Albo tego:

https://www.instagram.com/specht_design?igsh=YXluZDBha203bmNk
4
Kawa / Odp: Najlepsze rodzaje kaw do kolby dla początkującego.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Fux dnia Dzisiaj o 16:27:44 »
Są podobne tematy. Pytaj w istniejących.
5
Kawa / Najlepsze rodzaje kaw do kolby dla początkującego.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Bielasinio dnia Dzisiaj o 14:25:32 »
Witam wszystkich,
    jakie rodzaje lub marki kaw polecacie dla początkującego użytkownika ekspresu kolbowego? Czy są kawy, które wybaczają więcej błędów ??  :). Eksperymenty zacząłem z kolumbią i teoretycznie wszyskto się zgadza (świeża kawa, dobra woda, prawidłowa dystrybucja, prawidłowa temp. doza, czas i uzysk), a jednak zawsze coś ze smakiem nie tak. Może mam slabe kubki smakowe, ale przeważnie jest to kwaśny pozmak zmieniający się w goryczkę.
6
Kawa / Odp: Krótkie opinie o kawach
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia Dzisiaj o 13:05:55 »
Do mytych z DAKa nie podchodź bez 97 stopni ;) wysokość 1850m to można gotować w czajniku.
Generalnie sprawdziło się to co pisałeś. Napisałem do nich i dostałem przepis dla tej konkretnej kawy do Kality:
doza: 16 g
temperatura: 99 °C
czas całkowity: 3:30
preinfuzja 60g,
potem 0:45 do 160 g 
i 1:30 do 260 g.
Zdecydowanie pomogło, uzyskałem w ten sposób 20.22% ekstrakcji i i TDS 1.45. 

Co do cuppingu to pytałem i zalewają wrzątkiem swoje kawy, dlatego też u mnie przy niecałych 95 stopniach wyszło bez wyrazu.

Także wracając do mojej opinii o kawie muszę ją zrewidować. Jest całkiem spoko, dość zniuansowana, ale aromaty raczej delikatne.  Rzeczywiście pojawia się kwaskowość mogąca się kojarzyć z kiwi, są też takie słodko kwaskowe nuty trochę jak w naparze z suszu owocowego, nawet lekka kwiatowośś jest gdzieś w tle. Pomimo niezbyt dużej intensywności posmak utrzymuje się dość długo.

Swoją drogą to takie kawy mogą powstać tylko na nizinach jak W Holandii, mieszkańcy terenów wzniesionych ponad 500 m n.p.m. już za dobrze jej nie zaparzą.
8
Serwis, konserwacja sprzętu i tuning / Odp: Utrzymanie w sprawności
« Ostatnia wiadomość wysłana przez ikpara dnia Dzisiaj o 11:34:43 »
Jest jakiś łatwy sposób aby sprawdzić jaka jest twardość węglanowa?
Kupić w sklepie akwarystycznym test kropelkowy.
9
Kawa / Odp: Krótkie opinie o kawach
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Paolo dnia Dzisiaj o 11:17:37 »
Lubię i kupuję bardzo często. Czekam aż wskażesz omni roast od friedhats skoro „głównie palą omniroasty”

Omniroasty to te, które są wskazane przez ich roastera na stronie. Żeby to potwierdzić musiałbym kupić urządzenie optometryczne Agtron, które by to potwierdziło lub zaprzeczyło. A że nie chcę teho robić i jeszcze wydawać na tę zabawkę 2,5k € to nie będę tego robił. Wystarczy mi póki co wizualna ocena wypalenia ziarna i trochę zaufania do doświadczonych roasterów.
10
Kawa / Odp: Krótkie opinie o kawach
« Ostatnia wiadomość wysłana przez korea83 dnia Dzisiaj o 10:38:04 »
Oj tam, oj tam ;)

Taka intensywność ładnie by się połączyła z mlekiem. Napój mleczny gdzie to właśnie sama kawa gra pierwsze skrzypce to jest właśnie to.
Strony: [1] 2 3 ... 10 Next


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi