Autor Wątek: Ekspres do 3k - Ascaso (termoblok) czy jednobojlerowiec?  (Przeczytany 8481 razy)

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4827
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ekspres do 3k - Ascaso (termoblok) czy jednobojlerowiec?
« Odpowiedź #30 dnia: 08 Grudzień 2017, 10:16:14 »
 :poklon: :poklon:
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline skraburski Mężczyzna

  • Wiadomości: 51
  • Ekspres: Hario V60, Bialetti Moka Express Induction
  • Młynek: Wega 6.4
Odp: Ekspres do 3k - Ascaso (termoblok) czy jednobojlerowiec?
« Odpowiedź #31 dnia: 08 Grudzień 2017, 10:41:25 »
ekspres do mnie dotarl :) wygląda zacnie, czarny kolor fajnie się prezentuje a o to miałem największe obawy.
Niestety wczoraj sie czymś podtrułem, więc na razie kawki nie wypiję :( Udało mi się zrobić coś w stylu espresso, wiadomo trzeba wyczuć mielenie, dozę, ubijanie, etc.
Wieczorem albo w weekend pobawię się więcej.

Janusz,
1. Popracuj nad instrukcją
2. Może wrzuć jakiś filmik instruktarzowy na youtube, to będzie nawet lepiej niż instrukcja.

IMG_1699.JPG

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4827
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ekspres do 3k - Ascaso (termoblok) czy jednobojlerowiec?
« Odpowiedź #32 dnia: 08 Grudzień 2017, 10:49:00 »
Zdaje się, że Pan Grzegorz przy pakowaniu przez pomyłkę włożył Ci starą instrukcję. Jeszcze od modelu z bojlerem. Nowe tłumaczenia otrzymaliśmy dzień przed wysyłką. Prześlę Ci mailem w pdf. Filmiki instruktażowe będą wrzucane na naszą nową stronę www.ekspresdokawy.pl w zakladce PORADY. Jest tam już w tej chwili filmik z ekspresem DREAM i mlynkiem i-2 steel. Więcej jak już się uporamy z nawałem świątecznych zamówień.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline hockowa

  • Wiadomości: 30
  • Ekspres: brak
  • Młynek: brak
Odp: Ekspres do 3k - Ascaso (termoblok) czy jednobojlerowiec?
« Odpowiedź #33 dnia: 08 Grudzień 2017, 12:45:52 »
ekspres do mnie dotarl :) wygląda zacnie, czarny kolor fajnie się prezentuje a o to miałem największe obawy.
Niestety wczoraj sie czymś podtrułem, więc na razie kawki nie wypiję :( Udało mi się zrobić coś w stylu espresso, wiadomo trzeba wyczuć mielenie, dozę, ubijanie, etc.
Wieczorem albo w weekend pobawię się więcej.

Janusz,
1. Popracuj nad instrukcją
2. Może wrzuć jakiś filmik instruktarzowy na youtube, to będzie nawet lepiej niż instrukcja.

 [ Invalid Attachment ]
Wyglada barzo zacnie :D :D

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Ekspres do 3k - Ascaso (termoblok) czy jednobojlerowiec?
« Odpowiedź #34 dnia: 08 Grudzień 2017, 13:43:04 »
A co ważniejsze K6 okazuje się całkiem kompaktowym młynkiem  :ok:
LMWDP #469

Offline skraburski Mężczyzna

  • Wiadomości: 51
  • Ekspres: Hario V60, Bialetti Moka Express Induction
  • Młynek: Wega 6.4
Odp: Ekspres do 3k - Ascaso (termoblok) czy jednobojlerowiec?
« Odpowiedź #35 dnia: 08 Grudzień 2017, 13:44:13 »
To Wega 6.4, ale w sumie to chyba to samo co K6

Offline Domes Mężczyzna

  • Wiadomości: 153
  • Ekspres: Gaggia Classic, V60, Phin, Aeropress
  • Młynek: Kinu M47, Iberital Challenge
Odp: Ekspres do 3k - Ascaso (termoblok) czy jednobojlerowiec?
« Odpowiedź #36 dnia: 08 Grudzień 2017, 13:53:34 »
Ten mikro hopper przy całej potężnej bryle młynka wygląda nietuzinkowo :D

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3460
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Ekspres do 3k - Ascaso (termoblok) czy jednobojlerowiec?
« Odpowiedź #37 dnia: 08 Grudzień 2017, 14:44:18 »
Ten mikro hopper przy całej potężnej bryle młynka wygląda nietuzinkowo
Do K6 polecam też mini hopper Compaka - 300g. Całość wtedy mniejsza niż 50 cm, a jednak przemiał z pełnym hopperem na K6 jest moim zdaniem lepszy.
K10-MiniHopper.jpg

Może Mikołaj przyniesie?

Offline skraburski Mężczyzna

  • Wiadomości: 51
  • Ekspres: Hario V60, Bialetti Moka Express Induction
  • Młynek: Wega 6.4
Odp: Ekspres do 3k - Ascaso (termoblok) czy jednobojlerowiec?
« Odpowiedź #38 dnia: 08 Grudzień 2017, 17:18:13 »
Nie mam hopera bo miele rozne kawy i sypie do zmielenia jedną dozę, a miejsce hoppera mam wlozoną zatyczkę z butelki na mleka dla dziecka zeby ziarna nie wylatywaly w czasie mielenia. Trochę mnie męczy dyspenser i nie wiem czy nie wymienię go na rurkę 25mm, aczkolwiek zaczałem się zastanawiać nad jakimś dziubkiem wydrukowanym w 3d. Aktualnie robię tak, że mielę wszystko do dozownika, z niego wysypuje do pudeleczka, a z pudeleczka do kawiarki, dripa czy teraz do portafiltra.

Offline skraburski Mężczyzna

  • Wiadomości: 51
  • Ekspres: Hario V60, Bialetti Moka Express Induction
  • Młynek: Wega 6.4
Odp: Ekspres do 3k - Ascaso (termoblok) czy jednobojlerowiec?
« Odpowiedź #39 dnia: 12 Grudzień 2017, 21:42:24 »
Po kilku dniach z ekspresem pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne :)

Udaje mi się zrobić z 20gr kawy przy 30s ok. 50ml espresso (lub czegoś podobnego :) )
Nie mam przezroczystych szklaneczek w tej pojemnosci, więc ciężko mi ocenić cremę,
ale zamówiłem sobie zlewki laboratoryjne 50ml to dokładnie zobaczę :)

Uczę się też spieniania mleka, na pewno jest w miarę ok, bo jego objętość podwajam, ale mam wrażenie, że to jeszcze nie to.
Spieniam małe ilości, na jedno capu, a to podobno trudniejsze niż większa ilość.

Chciałbym spróbować zejść z dozą kawy w dół, na początek może do 18g.
Przydałby mi się ktoś, kto wytłumaczyłby wszystko na żywo i pokazał na przykładzie do czego powinienem dążyć.

Ze wskaźnika temperatury nie korzystam, traktuję go bardziej jako bajer, ale myślę, że fajnie byłoby go wymienić na manometr, a najlepiej domontować manometr obok.
« Ostatnia zmiana: 12 Grudzień 2017, 21:51:06 wysłana przez skraburski »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Ekspres do 3k - Ascaso (termoblok) czy jednobojlerowiec?
« Odpowiedź #40 dnia: 12 Grudzień 2017, 21:51:48 »
na pewno jest w miarę ok, bo jego objętość podwajam
:wow2: Na pewno nie jest ok. 25% to odpowiedni przyrost objętości mleka. 100ml ->125ml

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Ekspres do 3k - Ascaso (termoblok) czy jednobojlerowiec?
« Odpowiedź #41 dnia: 12 Grudzień 2017, 21:51:58 »
Nie podałeś w profilu miasta, więc trudno coś zaproponować.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline skraburski Mężczyzna

  • Wiadomości: 51
  • Ekspres: Hario V60, Bialetti Moka Express Induction
  • Młynek: Wega 6.4
Odp: Ekspres do 3k - Ascaso (termoblok) czy jednobojlerowiec?
« Odpowiedź #42 dnia: 12 Grudzień 2017, 21:56:49 »
Jestem z Trzebnicy.

Z tym podwajaniem objętości może trochę przegiąłem. Ale wlałem 5 uncji, a skończyłem gdzies na 9, po czym po chwili opadło do 8.
Mam jednak wrażenie, że mleko jest bardziej spienione na powieżchni niż w całej objętości. Jutro dokładnie zweryfikuje jaką mam objętość na koniec spieniania.

Pooglądałem jeszcze trochę filmów instruktażowych na YT, jutro ciąg dalszy :)
« Ostatnia zmiana: 12 Grudzień 2017, 22:48:51 wysłana przez skraburski »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi