Etiopia Yirgacheffe Kochere Natural – palarnia kawy Euro Cafe
Znana i lubiana etiopska arabika z wysokich upraw z młyna Kochere. Odmiana heirloom, czyli ziarenka z niewielkich upraw wielu rolników. Sposób obróbki naturalny, palenie jasne, z przeznaczeniem do alternatywnych metod parzenia kawy. Ziarenka mają słodko – pomarańczowo - cytrusowy aromat. W przemiale dominują nuty słodkich pomarańczy/mandarynek i karmel.
Sposób przygotowania: dripper Tiamo V60-01, białe filtry Hario i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Doza standardowa 6 g kawy na 100 g wody, temperatura wody 94°C, czas parzenia 2,5 minuty. Preinfuzja 30 sekund, w stosunku dwa gramy wody na gram kawy i mieszanie przez kołysanie dripperem. Później polewanie w czterech porcjach co 30 sekund, dwie ostatnie mniejsze, 2/3 i 1/3 w porównaniu do początkowych. Po każdym zalaniu mieszanie przez kołysanie dripperem. Aromat dripa jest karmelowo – cytrusowy (pomarańcze). Po spróbowaniu podobnie, w filiżance jest miła i łagodna kawa o owocowym charakterze i gładkim body. Wyczuwalna jest delikatna kwaskowatość owoców cytrusowych (pomarańcze), sporo słodyczy, nuty pomarańczowej skórki i akcenty oranżady w proszku, brak goryczki. Drip jest bardzo przyjemny, dobry na leniwe picie. Łagodny, owocowy, słodki, czysty i równy w smaku. Posmak podobny, przyjemny, z czasem z akcentami czekolady i pomarańczowej skórki.
Ziarenka na pewno warte zainteresowania, dające drip sympatycznie zapadający w pamięć, z wiodącymi nutami słodkiej pomarańczy, o niewielkiej kwaskowatości i bez goryczki.