Autor Wątek: Mamy już 5 lat! - konkursy  (Przeczytany 17476 razy)

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: Mamy już 5 lat! - konkursy
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Kwiecień 2018, 20:18:01 »
Co wygrałem?
Talon na .... i balon.
Sorry, nie mogłem się powstrzymać.  :redface:
« Ostatnia zmiana: 27 Kwiecień 2018, 20:20:20 wysłana przez Jeżyk »
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2395
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Mamy już 5 lat! - konkursy
« Odpowiedź #31 dnia: 27 Kwiecień 2018, 21:04:19 »
 :brawa:

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Mamy już 5 lat! - konkursy
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Kwiecień 2018, 08:28:13 »
Cieszę się bardzo  :taniec:

Teraz na chłodno oglądając moją fotkę dotarło do mnie, że woda jest tam w dwóch miejscach na zdjęciu 😊

Dziękuję organizatorowi i sponsorom  :poklon:
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline SoyeR Mężczyzna

  • Wiadomości: 142
  • Ekspres: forumowy drip, drip Duki, turecki tygielek, phin, V60-01, V60-02, AP, Gabi, Melitta Barista TS Smart
  • Młynek: Rhinowares, Gastroback, 1Zpresso K-PLUS
Odp: Mamy już 5 lat! - konkursy
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Kwiecień 2018, 09:18:23 »
moje wielkie gratulacje  :brawa: :brawa: :brawa:

Offline Kaoru Kobieta

  • Wiadomości: 71
  • Ekspres: Aeropress, French Press, Moka, V60-02, Gabi Master A, Prismo, Kalita
  • Młynek: Comandante
Odp: Mamy już 5 lat! - konkursy
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Kwiecień 2018, 11:16:15 »
Gratulacje :)
"Find what you love and let it kill u"

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Mamy już 5 lat! - konkursy
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Kwiecień 2018, 21:59:50 »
Pierwszy konkurs za nami - czas na kolejny. Tym razem można wygrać niebanalny zestaw czekolad ufundowany przez @PiotrCzekoladowy i jego sklep SekretyCzekolady.pl

Co zrobić, żeby wygrać?
- w tym wątku należy umieścić przepis na deser lub napój zawierający przynajmniej 2 elementy - kawę i czekoladę, przepis nie mógł być wcześniej publikowany na forum
- przepisy można umieszczać do poniedziałku 30 kwietnia 2018 r. do godz. 06:00!
- Jury w jednoosobowym składzie (ja  :) ) dokona subiektywnego wyboru
- udział w konkursie oznacza wyrażenie zgody na nieograniczone używanie przepisu przez Administrację Forum i Sponsora również na stronie głównej i profilu FB
- w konkursie mogą wziąć udział osoby z min. 10 wiadomościami (licznik pod avatarem)
- wysyłka nagrody na koszt Sponsora!

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Mamy już 5 lat! - konkursy
« Odpowiedź #36 dnia: 29 Kwiecień 2018, 13:25:13 »
To może czekoladowe espresso. Nie jest to mój autorski pomysł i przepis.

Ciasto na bezowo-migdałowym spodzie bez dodatku mąki, z kawałkami ciemnej czekolady. Z kremem kawowym z białą czekoladą. Pokryte ganache kawowym z gorzkiej czekolady.

SKŁADNIKI
SPÓD:
180 g zmielonych płatków migdałów, migdałów bez skórek lub orzechów
2 pełne łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 g ciemnej czekolady, pokrojonej na kawałki
6 białek jaj
szczypta soli
100 g cukru
KREM:
200 g białej czekolady, roztopionej
30 ml zaparzonej bardzo mocnej kawy (1 lub 2 espresso lub 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w 30 ml wrzącej wody)
150 g masła (miękkiego)
100 g cukru (mniej jeśli wolimy ciasta mniej słodkie)
6 żółtek
POLEWA:
150 ml śmietany kremowej 30%
30 ml zaparzonej bardzo mocnej kawy (2 espresso lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
200 g ciemnej gorzkiej czekolady
30 ml likieru kawowego np. Kahlúa (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypuścić papier poza obręcz tortownicy i w ten sposób zapiąć obręcz.
Spód: W jednej misce wymieszać zmielone migdały z kakao, kawą i posiekaną czekoladą, odstawić.
W drugiej misce ubić białka razem z solą na sztywną pianę (około 4 minuty), następnie stopniowo dodawać cukier ubijając aż piana będzie bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca (około 4 minuty). Po skończonym cukrze ubijać pianę jeszcze przez 2 minuty. Na koniec wymieszać delikatnie łyżką z mieszanką migdałów, kakao, kawy i czekolady z drugiej miski.
Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 16 - 20 minut, aż patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Nie wyłączać piekarnika.
W międzyczasie przygotować krem: roztopić białą czekoladę (np. w mikrofalówce lub rondelku ciągle mieszając na małym ogniu). Ostudzić (może być lekko ciepła). Przygotować mocną kawę, ostudzić (może być lekko ciepła).
Miękkie masło ubić z cukrem na jasną i puszystą masę (minimum 5 - 6 minut, ale najlepiej dłużej). Następnie stopniowo po jednym dodawać żółtka cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera po każdym dodanym żółtku. Dodać kolejne żółtko jeśli poprzednie będzie już dobrze połączone i ubite z masą. Gdyby po 3 - 4 żółtku masa zaczynała się warzyć można dodawać po łyżeczce roztopioną białą czekoladę (dałam około 4 łyżeczek).
Utartą masę wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na małych obrotach miksera z roztopioną białą czekoladą (200 g) lub resztą białej czekolady (jeśli daliśmy już trochę wcześniej do masy), jednocześnie dodać też kawę.
Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez około 25 minut aż wierzch się zrumieni i ciasto zastygnie, należy sprawdzić patyczkiem czy masa się do niego nie przykleja, w razie potrzeby piec jeszcze trochę dłużej (maksymalnie 5-10 minut). Wyjąć z piekarnika i ostudzić (około 1/2 godziny lub dłużej jeśli mamy czas).
Przygotować polewę: zagotować śmietankę w rondelku razem z kawą (30 ml zaparzonej lub sypkiej, rozpuszczalnej), odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę oraz likier kawowy jeśli używamy. Mieszając rozpuścić czekoladę aż do powstania gładkiej masy. Wylać na przestudzone ciasto i wstawić do lodówki do czasu aż polewa stężeje (około 2 godziny lub najlepiej na całą noc). Ciasto można zrobić znacznie wcześniej przed podaniem i trzymać w lodówce. Najłatwiej kroić je gorącym i suchym nożem.
LMWDP #469

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5085
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Mamy już 5 lat! - konkursy
« Odpowiedź #37 dnia: 29 Kwiecień 2018, 14:56:09 »
- Jury w jednoosobowym składzie (ja   ) dokona subiektywnego wyboru
Będziesz miał co robić w kuchni... :P

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Mamy już 5 lat! - konkursy
« Odpowiedź #38 dnia: 29 Kwiecień 2018, 19:35:58 »
Jaki jest sens i cel podawania nie swoich przepisów?
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mamy już 5 lat! - konkursy
« Odpowiedź #39 dnia: 30 Kwiecień 2018, 07:20:00 »
(30 ml zaparzonej lub sypkiej, rozpuszczalnej)

Zamiast rozpuszczalskiej użyłbym espresso.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Mamy już 5 lat! - konkursy
« Odpowiedź #40 dnia: 30 Kwiecień 2018, 07:29:48 »
I espresso używam. Alkohol też można podmienić.

A co do autorstwa przepisu, niestety ale moje tiramisu czy sernik, też nie są moje. Co więcej, przepisów jest multum, ale niestety dobrych jest niewiele.

LMWDP #469

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Mamy już 5 lat! - konkursy
« Odpowiedź #41 dnia: 30 Kwiecień 2018, 08:09:58 »
Bardzo ułatwiliście mi wybór! Ogłaszam, że wygrał DrUsagi  :)
Jeszcze dzisiaj kolejny konkurs  :taktak:

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Mamy już 5 lat! - konkursy
« Odpowiedź #42 dnia: 30 Kwiecień 2018, 10:44:45 »
Zgodnie z zapowiedzią kolejny konkurs  :)
Były zdjęcia, były przepisy to może troszkę poezji?  :mrgreen:
W puli nagród mamy kubek, kawę, koszulkę, a także podkładkę drewnianą pod kubek ufundowane przez @Prawdziwy Kawosz  i jego sklep kawa.pl
Co zrobić, żeby wygrać?
- w tym wątku należy umieścić wierszyk/rymowankę, napisany specjalnie z okzacji rozpoczynającej się Majówki, wierszym musi mieć odniesienie do kawy ;-)
- dzieła poetyckie  ;) można umieszczać do środy 02 maja 2018 r. do godz. 06:00!
- Jury w jednoosobowym składzie (ja  :) ) dokona subiektywnego wyboru
- udział w konkursie oznacza wyrażenie zgody na nieograniczone używanie twórczości przez Administrację Forum i Sponsora również na stronie głównej i profilu FB
- w konkursie mogą wziąć udział osoby z min. 10 wiadomościami (licznik pod avatarem)
- wysyłka nagrody na koszt Sponsora!

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Mamy już 5 lat! - konkursy
« Odpowiedź #43 dnia: 30 Kwiecień 2018, 15:50:29 »
Forum Wszystko o Kawie,
Powstało w bardzo ważnej sprawie.
Jeśli kawę przygotowujesz,
Na Forum wnet się zarejestrujesz
W maju minął właśnie rok
 od kiedy jestem na WOK 😀

Offline SoyeR Mężczyzna

  • Wiadomości: 142
  • Ekspres: forumowy drip, drip Duki, turecki tygielek, phin, V60-01, V60-02, AP, Gabi, Melitta Barista TS Smart
  • Młynek: Rhinowares, Gastroback, 1Zpresso K-PLUS
Odp: Mamy już 5 lat! - konkursy
« Odpowiedź #44 dnia: 30 Kwiecień 2018, 17:55:19 »
"Oda do Majówki"

Majówko, Majówko!
Twój urok tak mnie wabi.
Już dziś za Twoje zdrówko
Wypiję kawę z Gabi.
A potem Ci w podzięce
Wierszyk piękny ułożę,
Wrócę z pracy naprędce
I szybko się położę.
I będę leżał tak sobie
Dzień, dwa, a może cztery,
Czasem tylko kawę zrobię,
jak ruszę swe cztery litery.
I żony swej nie zachwycę,
Choć chęci miałem ogromne.
Obiecałem sprzątać piwnicę,
Lecz pewnie o tym zapomnę.
Bo kto by, Majówko kochana,
W twym towarzystwie pracował?
Będę leżał od nocy do rana
I majową kawę smakował!

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi