Autor Wątek: Termometr - czas reakcji  (Przeczytany 3397 razy)

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Termometr - czas reakcji
« dnia: 08 Marzec 2021, 18:12:23 »
Krótki pokaz jak szybko zmienia się temperatura wody w grupie.
Wcześniej druciki dotykały metalu i była zbyt duża bezwładność. Teraz mam takie małe wow, zmiana temperatury i smaku jest dokładna i wyczuwalna :) (termometr wkręcony w miejscu śruby)



Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6207
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Termometr - czas reakcji
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Marzec 2021, 18:33:49 »
zmiana temperatury i smaku jest dokładna i wyczuwalna
Który konkretnie odczyt odpowiada za określenie jaki będzie dokładnie wyczuwalny smak?

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Termometr - czas reakcji
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Marzec 2021, 18:45:10 »
:)
Teraz pomiar temperatury jest tuż nad ciastkiem.
Dziś np.  utrzymywałem 89 stopni w porównaniu do wczorajszego 91 i wyczułem sporą różnicę w smaku na korzyść tej niższej.
Chciałem tylko pokazać jak duże skoki temperatury występują w wodzie nad ciastkiem i przy E61 łatwo zrobić sobie taki dokładny i szybki termometr.

Kiedyś pisałem: https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=2408.msg121106#msg121106

Tylko jak drucik się przełamie lub będzie dotykał do metalu mamy niedokładny pomiar temperatury wody
« Ostatnia zmiana: 08 Marzec 2021, 18:48:26 wysłana przez tom517 »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi