Autor Wątek: Ciemne palenia?  (Przeczytany 4092 razy)

Offline RufusTF

  • Wiadomości: 377
  • Ekspres: Bianca, NS Oscar, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Mahlkonig Vario, Comandante
Ciemne palenia?
« dnia: 03 Październik 2020, 09:33:22 »
Ma ktoś doświadczenia z jakąś ciemno paloną kawą z polskich palarni? Nie kojarzę, żeby ktoś regularnie oferował takie oldschoolowe ciemne palenia na espresso.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2396
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Ciemne palenia?
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Październik 2020, 09:52:03 »
Widzisz jak by to powiedzieć, nieregularnie bo tylko czasem coś im się przypali  :mrgreen:
Poszukaj w naszych narzekaniach na forum, często okazuje się że zamiast pełnego zróżnicowania aromatów z profilu obiecanego na stronie www w ziarnach przychodzi tylko gorycz i węgiel. Tylko jaki to sens skoro ciemne palenie odbiera jakiekolwiek zróżnicowanie, zapach, balans ?

skansen

  • Gość
Odp: Ciemne palenia?
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Październik 2020, 09:57:06 »
W podobnym wątku proponowano m.in. Extra Selekt z Eurocafe:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=1792.msg177912#msg177912

Offline Damian

  • Wiadomości: 876
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Ciemne palenia?
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Październik 2020, 10:16:06 »
W zasadzie to pytasz o takie palenie ciemne, ale jeszcze nie węgiel? Bo jest granica, gdzie jeszcze można wyciągnąć smak z ciemniejszych ziaren, nim przejdzie to w stronę smaku węgla i sadzy z komina..  miotla

Offline RufusTF

  • Wiadomości: 377
  • Ekspres: Bianca, NS Oscar, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Mahlkonig Vario, Comandante
Odp: Ciemne palenia?
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Październik 2020, 12:23:10 »
Tylko jaki to sens skoro ciemne palenie odbiera jakiekolwiek zróżnicowanie, zapach, balans ?

Kiedyś przy pytaniu o jasne pytali: Tylko po co, skoro wychodzi cierpko i nie smakuje tak, jak kawa powinna. Dlatego pytam - czy jest ktoś w Polsce, kto regularnie ciekawie pali coś na ciemno. Nie mówię, że wszystko, ale _jakiś_ gatunek powinien się temu poddawać z ciekawym skutkiem. Mógłby się włączyć Antonio.

Powodów mam parę, wspomnę o jednym: ten moment, kiedy w czterech paczkach w domu zostaje po kilka gram kawy i trzeba coś zmieszać :)

Offline RufusTF

  • Wiadomości: 377
  • Ekspres: Bianca, NS Oscar, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Mahlkonig Vario, Comandante
Odp: Ciemne palenia?
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Październik 2020, 12:24:03 »
W zasadzie to pytasz o takie palenie ciemne, ale jeszcze nie węgiel? Bo jest granica, gdzie jeszcze można wyciągnąć smak z ciemniejszych ziaren, nim przejdzie to w stronę smaku węgla i sadzy z komina..

Przypalić każdy potrafi. Pytam o takich, co dali radę okiełznać diabła.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4840
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ciemne palenia?
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Październik 2020, 14:17:07 »
Możesz spróbować świeżo paloną kawę pod naszą marką - CAFFE BARCA Blue Blend. Mamy na nią sporo zadowolonych klientów.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline RufusTF

  • Wiadomości: 377
  • Ekspres: Bianca, NS Oscar, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Mahlkonig Vario, Comandante
Odp: Ciemne palenia?
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Październik 2020, 15:11:13 »
W podobnym wątku proponowano m.in. Extra Selekt z Eurocafe:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=1792.msg177912#msg177912

O, ciekawe - w tamtym wątku jest o neapolitańskiej Passalaqua. Jest taki bar w Neapolu - Mexico (są trzy w rękach tej samej rodziny). Serwują wyłącznie Passalaqua. Wielka przyjemność oglądać tam baristę, który mistrzowsko obsługuje tłumek ludzi za pomocą pięciogrupowego ekspresu dźwigniowego, stale nastawiając kolejne espresso. Kawy na bieżąco lądują w rządku na barze, a on garścią rzuca do nich (i wokół na cały bar) cukier. Jak ktoś nie chce z cukrem, musi przy płaceniu (najpierw się płaci, w innym miejscu baru) wyraźnie to zaznaczyć.

Chciałem tak samo spróbować w domu i potrzebuję czegoś ciemno palonego :)

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4840
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ciemne palenia?
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Październik 2020, 15:30:30 »
Tyle tylko, że to włoska kawa. Jak chcesz spróbować z naprawdę ciemno paloną to wsyp do młyna CAFFE IZZO.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Gregorio Mężczyzna

    • Palarnia kawy Gregorio
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 410
    • Palarnia kawy Gregorio
  • Ekspres: La Pavoni Cellini, Melita
  • Młynek: Macap
Odp: Ciemne palenia?
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Październik 2020, 09:49:22 »
W stałej ofercie mamy Kolumbię Supremo ciemno paloną, z mocniej palonych mamy również mieszankę Księżycowa Noc,  a tak pomiędzy średnio a mocno jest Protofino   - równiez w stałej ofercie, także nie jest tak źle ;)   
Sklep, Palarnia Kawy Gregorio... www.kawagregorio.pl

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Ciemne palenia?
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Październik 2020, 11:35:09 »
Java 001 jest zawsze dostępna.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10574
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Ciemne palenia?
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Październik 2020, 12:09:04 »
Jest taki bar w Neapolu - Mexico
Jest taki bar. Niejeden. Same ziarna są może OK. Stopień palenia jest jednak *bardzo* ciemny, aromaty zbliżają się do "chemicznych" i "spalonych". Ma to swój urok w Neapolu -- samo miasto jest bardzo urokliwe i przyjazne. Zauważcie, że w Neapolu w zasadzie nie ma innych niż dźwigniowe maszyn do espresso. Samo espresso bywa raczej krótkie, mniejsze niż 25ml.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Ciemne palenia?
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Październik 2020, 12:40:56 »
Mnie zaciekawiło jak "mielą" i dozują.
https://youtu.be/41gfc-USex4?t=65

Mielonka i łychą do PF. A my się martwimy o 0,1 gram ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10574
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Ciemne palenia?
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Październik 2020, 18:21:34 »
To chyba wyjątkowa sytuacja: pewnie młynek się zepsuł... Ładnych kilka lat temu A. Godina był "czarnym charakterem" raportu na temat kawy w Neapolu. Gdy espresso z Gambrinus Caffe nazwał "drewnianym" i "zjełczałym", posypały się nań gromy i klątwy ;). Teraz widzę kolejny raport na temat kawy w Italii:



W pierwszej już wypowiedzi wąsatego baristy słyszymy, że Italia jest największym importerem kiepskiej kawy, głównie robusty, że kawa w Italii jest denna. Stąd pewnie w karcie kawy z The Barn i Gardelli -- taki specialty świat na całego -- ale w komentarzach refleksja: "Brudna woda za 3 Euro!".

Ale wracając do tematu, to nie tylko Włosi na południu Italii palą ziarna "na czarno". W USA też przecież jest wielu miłośników takiego stylu. Myślę, że aby to miało jeszcze jakieś walory poza goryczą, proces palenia powinien być od mocny i szybki, nierozwleczony w czasie, by ciepło nie zdążyło w pełni spenetrować środka ziaren.
« Ostatnia zmiana: 04 Październik 2020, 19:33:59 wysłana przez Antonio »

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 650
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Ciemne palenia?
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Październik 2020, 09:29:20 »
Ma ktoś doświadczenia z jakąś ciemno paloną kawą z polskich palarni? Nie kojarzę, żeby ktoś regularnie oferował takie oldschoolowe ciemne palenia na espresso.

Bo ciemno palić trzeba umieć. Generalnie trzeba umieć, ale jak się nie umie jasno, to klienci i tak nie zauważą. Są też wyjątki co umią ale nie chcą, bo im żona nie pozwala ;-)

A tak serio to możesz spróbować Espresso Royale albo Gusto Antico ze Świeżo Palonej.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi