Autor Wątek: Herbata  (Przeczytany 170198 razy)

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Herbata
« Odpowiedź #135 dnia: 27 Maj 2013, 14:48:42 »
Doktorku, co pijesz?  ;)
z herbatą?

Offline Joanna Bożek Kobieta

    • Herbaciara
  • Wiadomości: 257
    • Joanna Bożek o herbacie
  • Ekspres: French Press, Kawiarka
  • Młynek: Made in Albania
Odp: Herbata
« Odpowiedź #136 dnia: 27 Maj 2013, 14:52:54 »
Worki z kawą stoją przez miesiąc w mleczarni ;)
Doktorku, co pijesz?  ;)
z herbatą?



haha, oj tam, ja też już przez was wszędzie kawę widzę :D

A tak już na poważnie, to każdemu polecam spróbowac tej herbaty, niezwykle wydajna i obłędna w smaku.
>Luty 2018 - Herbaciana wyprawa do Wietnamu!<
Prowadzę bloga o herbacie, herbatyzm jest moją życiową filozofią.
www.joannabozek.pl
https://www.facebook.com/joannabozekoherbacie/

Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Herbata
« Odpowiedź #137 dnia: 27 Maj 2013, 15:04:35 »

haha, oj tam, ja też już przez was wszędzie kawę widzę :D

A tak już na poważnie, to każdemu polecam spróbowac tej herbaty, niezwykle wydajna i obłędna w smaku.

Tutaj albo na PW poproszę przepis parzenia <kwiatek>

@Krzychu - jeszcze nie popadłem w samozachwyt, ale kto wie co będzie jutro...




Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Herbata
« Odpowiedź #138 dnia: 27 Maj 2013, 15:07:50 »
żadnych przepisów na PW - wszystko tutaj dajemy :D

jeszcze trochę i zacznę znów herbatę pić  :lol2:

LMWDP #469

Offline Joanna Bożek Kobieta

    • Herbaciara
  • Wiadomości: 257
    • Joanna Bożek o herbacie
  • Ekspres: French Press, Kawiarka
  • Młynek: Made in Albania
Odp: Herbata
« Odpowiedź #139 dnia: 27 Maj 2013, 15:10:30 »
Okay, więc jak parzyłam milk oolonga to dawałam 5g na 100 ml, jak mamy większe naczynie to można sobie wyliczyć fajnym wzorem pochlebkina ile tej herbaty dać  ;D
Jak będziecie grzeczni to wam wzór zdradzę, a tak to powiem że na 300 ml trzeba jej dać 7,5 grama  ;D
Parzenie ja bym zaczęła od 40 sekund i stopniowo zwiększała czas, na 300 ml myślę że z 5 parzeń się zrobi ;)
Temperatura 100 stopni ;)
Tak sobie myślę, może jakiś wpis na blog o tej herbacie zrobię  :blue:
« Ostatnia zmiana: 27 Maj 2013, 15:12:25 wysłana przez Joanna Liu Mulan »
>Luty 2018 - Herbaciana wyprawa do Wietnamu!<
Prowadzę bloga o herbacie, herbatyzm jest moją życiową filozofią.
www.joannabozek.pl
https://www.facebook.com/joannabozekoherbacie/

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Herbata
« Odpowiedź #140 dnia: 27 Maj 2013, 15:23:37 »
[(T*x):2]+T    ::)
LMWDP #469

Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Herbata
« Odpowiedź #141 dnia: 27 Maj 2013, 15:25:32 »
Nie dobry doktorek  :Bicz:





 :smiech:


@Liu Mulan - Dzięki  :ok:




Offline Joanna Bożek Kobieta

    • Herbaciara
  • Wiadomości: 257
    • Joanna Bożek o herbacie
  • Ekspres: French Press, Kawiarka
  • Młynek: Made in Albania
Odp: Herbata
« Odpowiedź #142 dnia: 27 Maj 2013, 15:25:46 »
DrUsagi  :Bicz: popsułeś cały fun  :jezyk: a mogło być tak pięknie  ::)
>Luty 2018 - Herbaciana wyprawa do Wietnamu!<
Prowadzę bloga o herbacie, herbatyzm jest moją życiową filozofią.
www.joannabozek.pl
https://www.facebook.com/joannabozekoherbacie/

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Herbata
« Odpowiedź #143 dnia: 27 Maj 2013, 15:34:12 »
 :redface:

Ja jestem umysł ścisły ;) Mnie i tak bardziej zastanawia czemu przy stałym czasie ilość herbaty zmienia się nie proporcjonalnie do ilości wody.

Patrząc na ekonomię ilości uzyskanych szklanek herbaty wychodzi na to że nie opłaca się robić jednej szklanki.
LMWDP #469

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Herbata
« Odpowiedź #144 dnia: 27 Maj 2013, 18:37:26 »
Ograniczcie ten spam :NO:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Herbata
« Odpowiedź #145 dnia: 29 Maj 2013, 11:26:37 »
Przejrzałem pobieżnie  fusy.eu i Herbaciarze. Teraz wiem, jak słodka i niewinna była moja nieświadomość. Załamałem się, bo wiem o herbacie mniej niż o teorii strun (a fizykiem nie jestem).

Offline Joanna Bożek Kobieta

    • Herbaciara
  • Wiadomości: 257
    • Joanna Bożek o herbacie
  • Ekspres: French Press, Kawiarka
  • Młynek: Made in Albania
Odp: Herbata
« Odpowiedź #146 dnia: 29 Maj 2013, 11:40:09 »
Spinka - możemy sobie podać ręce, bo takie były moje odczucia po przyjściu tu o mojej wiedzy na temat kawy  ;)

Dziś spróbowałam pewnej kawy którą kiedyś uważałam za dobrą i poszła do zlewu, bo aż się zakrztusiłam po łyku  :o niesamowite jak szybko mój organizm uczy się właściwych smaków  :) kawy aromatyzowane są dla mnie już nie do przełknięcia  :)

Tak samo jest w przypadku herbaty, najpierw pijesz wszystko i jest to smaczne, potem zdajesz sobie sprawę, że te zwykłe smaki Ci już nie wystarczają i od każdej oczekujesz tego wyjątkowego smaku i aromatu.

W każdym razie Spinka pytaj, a my herbaciarze pomożemy  :kwiat:
Oczywiście zachęcam do rejestracji na fusach i herbaciarzach  ;D
>Luty 2018 - Herbaciana wyprawa do Wietnamu!<
Prowadzę bloga o herbacie, herbatyzm jest moją życiową filozofią.
www.joannabozek.pl
https://www.facebook.com/joannabozekoherbacie/

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Herbata
« Odpowiedź #147 dnia: 29 Maj 2013, 11:43:52 »
Właśnie tego się obawiam, bo co będę pił tak po prostu - do śniadania, kanapek z kiełbasą czy ma imieninach u cioci? :)

Offline Joanna Bożek Kobieta

    • Herbaciara
  • Wiadomości: 257
    • Joanna Bożek o herbacie
  • Ekspres: French Press, Kawiarka
  • Młynek: Made in Albania
Odp: Herbata
« Odpowiedź #148 dnia: 29 Maj 2013, 12:16:03 »
Wiesz co ja do śniadania pijam ekspresową czarną herbatę z miodem i cytryną, bo taki smak lubię rano.

Trzeba też oddzielić picie herbaty jako ugaszenie pragnienia i jako delektowanie się herbatą.
Czyli w jasny sposób znajduje się i miejsce dla tych gorszych herbat ;)
>Luty 2018 - Herbaciana wyprawa do Wietnamu!<
Prowadzę bloga o herbacie, herbatyzm jest moją życiową filozofią.
www.joannabozek.pl
https://www.facebook.com/joannabozekoherbacie/

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Herbata
« Odpowiedź #149 dnia: 29 Maj 2013, 13:03:28 »
Co to będzie, jak o winie zaczniemy gadać... :smiech:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi