Autor Wątek: Palenie kawy a stopień mielenia  (Przeczytany 7269 razy)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2217
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Palenie kawy a stopień mielenia
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Kwiecień 2020, 21:01:06 »
Dziś do „iced latte” użyłem 50/50 starej, palonej w październiku, ciemno palonej kawy i świeżej jasnej Kolumbii. Pomimo zmielenia dużo drobniej niż do espresso, troszke grubiej niż do tygielka (5 na komesiu), przeleciało dość szybko.
Podejrzewam, że mielenie trzeba dostosować do ciemniejszej/starszej/gorszej jakościowo kawy.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Palenie kawy a stopień mielenia
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Kwiecień 2020, 21:48:14 »
Ćwiczę teraz Izzo Gold. Spalone na "wyngiel je we wiosce" (przegięli), ale musiałem właściwie ustawić młyn na poziom  mniej więcej antoniowej Ariadny, żeby szło jak trzeba. W tym wypadku ta zasada się nie sprawdza. Ale może dlatego, że są tak spalone, że chyba w ogóle poza kategorią stopnia palenia.

Spróbuj ze świeżym Izzo, to Ci się sprawdzi.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Palenie kawy a stopień mielenia
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Kwiecień 2020, 21:57:50 »
Robusta drobniej, a Brazylia grubiej  :mhh::D
Robusta to też Brazylia, ale zgadza się. Ziarna robusty są gęste i relatywnie jaśniejsze -- trzeba do espresso drobniej je zmielić.

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Palenie kawy a stopień mielenia
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Kwiecień 2020, 22:17:14 »
WS,
Izzo palona w styczniu. Wg nich to chyba jak wczoraj  [emoji38]

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi