Dzięki.
Za grubo mielona kawa.
Jaka ilość kawy w sitku ile czasu i ile jest kawy w filiżance?
OK, zrobiłem tak samo: 14 gram, ale za Twoją radą zmieliłem bardzo, bardzo drobno...
Mocno docisnąłem tamperem i... sukces, ciśnienie prawie 10;-)
W ciągu 30 sek., łącznie z preinfuzją, wyszło 30 g naparu, kompletnie inaczej niż wcześniej, gdy było 50-80.
Brak pianki, kawa (tinyurl.com/bdfhw87w) taka sobie w smaku, lepsza w Gaggia była...
Jak rozumiem sytuację, teraz pozostaje nauka robienia espresso, czyli znalezienie odpowiedniego stopnia zmielenia kawy, żeby pojawiła się pianka, smak... dobrze myślę?
Jeszcze raz dzięki, bo ekspres już nie tylko piękny, ale też sprawny;-)
A przy okazji, polecacie jakiś rodzaj kawy, który świetnie koresponduje z tym ekspresem, rodzajem zaparzania?