Autor Wątek: Lelit Elizabeth - recenzja  (Przeczytany 70425 razy)

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 579
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Lelit Elizabeth - recenzja
« Odpowiedź #225 dnia: 10 Grudzień 2021, 11:44:02 »
Tańszy Pro300 ma pracę jednoczesną, droższy Pro700 naprzemienną... Ekspresy Dual Boiler Profiteca nie mają, jak twierdzisz, wersji 20A na rynek USA...
La Speziale, Bezzera, Izzo, Quick Mill np. mają, skończę na tym bo już się to nudne robi.

skansen

  • Gość
Odp: Lelit Elizabeth - recenzja
« Odpowiedź #226 dnia: 10 Grudzień 2021, 11:53:56 »
Tańszy Pro300 ma pracę jednoczesną, droższy Pro700 naprzemienną... Ekspresy Dual Boiler Profiteca nie mają, jak twierdzisz, wersji 20A na rynek USA...
La Speziale, Bezzera, Izzo, Quick Mill np. mają, skończę na tym bo już się to nudne robi.
La Spaziale, Bezzera, Quick Mill mają możliwość wyboru trybu (naprzemienny/jednoczesny).
W niektórych z nich (np. La Spaziale S1 Dream) po włączeniu trybu pracy jednoczesnej i tak po włączeniu grzany jest najpierw bojler kawy, potem pary a jednoczesna praca jest możliwa tylko po rozgrzaniu ekspresu. Ma to na celu skrócenie czasu przez który instalacja jest w pełni obciążona.
Wymienieni producenci nie mają też ekspresów podobnych do Elizabeth/Bellony/Silvia Pro więc wymienianie ich w tym wątku jest bez sensu.
« Ostatnia zmiana: 10 Grudzień 2021, 12:10:45 wysłana przez skansen »

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 579
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Lelit Elizabeth - recenzja
« Odpowiedź #227 dnia: 10 Grudzień 2021, 12:11:43 »
Wymienieni producenci nie mają też ekspresów podobnych do Elizabeth/Bellony/Silvia Pro więc wymienianie ich w tym wątku jest bez sensu.
Sens był taki żeby Ci pokazać że to nie wada tylko zaleta bo inaczej nikt by tego nie stosował w wyższych i droższych modelach, tak samo jak zaletą są większe a nie mniejsza bojlery, wystarczy wejść na obojętnie jakiego lepszego producenta żeby przekonać się że czym wyższy model tym przeważnie większe bojlery, nawet w przypadku waszego Lelit.
The end.😁
« Ostatnia zmiana: 10 Grudzień 2021, 12:19:51 wysłana przez Artisz »

skansen

  • Gość
Odp: Lelit Elizabeth - recenzja
« Odpowiedź #228 dnia: 10 Grudzień 2021, 12:34:15 »
zaletą są większe a nie mniejsza bojlery
Trend projektowania nowych maszyn jest odwrotny - bojlery kawowe są nawet mniejsze niż w Elizabeth bez straty dla stabilności temperaturowej.

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 579
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Lelit Elizabeth - recenzja
« Odpowiedź #229 dnia: 10 Grudzień 2021, 12:39:17 »
Trend projektowania nowych maszyn jest odwrotny - bojlery kawowe są nawet mniejsze niż w Elizabeth bez straty dla stabilności temperaturowej.
Spoko, po co wogóle bojlery, termobloki będą lepsze.
« Ostatnia zmiana: 10 Grudzień 2021, 12:46:38 wysłana przez Artisz »

skansen

  • Gość
Odp: Lelit Elizabeth - recenzja
« Odpowiedź #230 dnia: 10 Grudzień 2021, 12:45:55 »
zmienili pewnie prawa fizyki
Nie zmienili. Popatrz na pomiary stabilności Silvia Pro - są wyniki na forum. Bojler jak w Elizabeth - 300ml.
Z droższych maszyn Elektra Verve-nowy model, bojler 150ml. O innych maszynach nawet nie będę wspominał - sam zrób rozeznanie  :hihihi:

Spoko, po co bojlery, termobloki wystarczą.
Nie jestem fanem termobloków :)

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 579
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Lelit Elizabeth - recenzja
« Odpowiedź #231 dnia: 10 Grudzień 2021, 13:01:39 »
Nie jestem fanem termobloków :)
A ja fanem małych bojlerów.😁
Ty twierdzisz że małe bojlery to przyszłość, a ja że jeszcze lepsze rozwiązanie to będą dobrze skonstruowane termobloki, zobaczymy co czas pokaże.

skansen

  • Gość
Odp: Lelit Elizabeth - recenzja
« Odpowiedź #232 dnia: 10 Grudzień 2021, 13:13:15 »
Ty twierdzisz że małe bojlery to przyszłość
No niedokładnie. Uważam, że na ten moment nie wymyślono nic lepszego niż niewielki bojler kawowy. Ale jest kilka ciekawych rozwiązań na horyzoncie, napiszę o nich w wolnej chwili.

Offline mikus Mężczyzna

  • Wiadomości: 84
  • Ekspres: Bellezza Bellona
  • Młynek: ZF64W
Odp: Lelit Elizabeth - recenzja
« Odpowiedź #233 dnia: 10 Grudzień 2021, 13:32:29 »
Brakuje mi tu trochę informacji, że przecież te małe boilery są zasialne wodą przechodzącą przez boiler parowy więc już nie taką zimną (Ela, LM LM)

A test ze słoikiem i podgrzewaniem zimnej wody ciekawy. Jak nikt mnie nie uprzedzi to spróbuję to sprawdzić w Bellonie (:

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


Offline sqmir Mężczyzna

  • Wiadomości: 10
  • Ekspres: Lelit Elizabeth PL92T v3
  • Młynek: szukam
Odp: Lelit Elizabeth - recenzja
« Odpowiedź #234 dnia: 10 Grudzień 2021, 16:34:05 »
Przerywając tę dyskusje w temacie przewagi małego nad dużym, gdzie jak mądrość ludowa twierdzi leczy się pewien kompleks i nadrabia m.in rozmiarem bojlera,
głosząc z uporem maniaka, że małe zawsze jest beee, to chciałem zapytać z goła o co innego, a mianowicie

Jakie ciśnienie pokazuje Wam zegar Elki na ślepym sitku przy back flush'u ?


skansen

  • Gość
Odp: Lelit Elizabeth - recenzja
« Odpowiedź #235 dnia: 10 Grudzień 2021, 16:44:30 »
Jakie ciśnienie pokazuje Wam zegar Elki na ślepym sitku przy back flush'u ?
Podczas ekstrakcji z kawą trochę powyżej 9 bar. Przy ślepym sitku trochę ponad 10bar.

Offline sqmir Mężczyzna

  • Wiadomości: 10
  • Ekspres: Lelit Elizabeth PL92T v3
  • Młynek: szukam
Odp: Lelit Elizabeth - recenzja
« Odpowiedź #236 dnia: 10 Grudzień 2021, 16:58:37 »
Dzięki [emoji106] Mam podobnie. Co prawda ciśnienie w trakcie ekstrakcji kawy to mocno zależy od kawy.
Póki co jadę na tych mielonych "fabrycznie" i tutaj jest zabawa od 1do 9 bar, z przewaga tych ciśnień w okolicy 4-6bar.

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 579
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Lelit Elizabeth - recenzja
« Odpowiedź #237 dnia: 10 Grudzień 2021, 17:31:25 »
Przerywając tę dyskusje w temacie przewagi małego nad dużym, gdzie jak mądrość ludowa twierdzi leczy się pewien kompleks i nadrabia m.in rozmiarem bojlera,
głosząc z uporem maniaka, że małe zawsze jest beee,
Rozumiem że do mnie ta docinka, skończyłem już jakbyś nie zauważył bo żadne podane argumenty i przykłady nie przemawiają więc nie ma sensu ciągnąć to dalej. Długa droga jeszcze przed Tobą, ale jak się dokształcisz to może coś sensownego na temat jeszcze kiedyś napiszesz.😁

Offline sqmir Mężczyzna

  • Wiadomości: 10
  • Ekspres: Lelit Elizabeth PL92T v3
  • Młynek: szukam
Odp: Lelit Elizabeth - recenzja
« Odpowiedź #238 dnia: 10 Grudzień 2021, 17:55:52 »
Jako żekłeś :poklon: na razie dziękuję za rady, nie skorzystam.

Offline MacJaro Mężczyzna

  • Wiadomości: 1128
  • Ekspres: LA Marzocco Linea Mini
  • Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic
Odp: Lelit Elizabeth - recenzja
« Odpowiedź #239 dnia: 10 Grudzień 2021, 20:37:48 »
Nie jest to też "problem wyłącznie Elizabeth" bo takie rozwiązanie zastosowano również w innych (ale nie wszystkich) ekspresach dual boiler. I też może to powodować to spadek mocy pary.
W takim razie te które tak mają zostały kiepsko zaprojektowane i DB w tych wypadkach stracił swoją przewagę i wybrałbym pewnie dobry HX niż taki DB.
Dzięki za zaproszenie, w Krakowie byłem w tym roku i narazie się nie wybieram.😉

Nie mogę się zgodzić, że wszystkie DB są pod tym względem źle zaprojektowane. Zapewne nie wszystkie.
Na przykładzie mojego ekspresu
Bezzera Matrix ma 3 możliwości zaprogramowania priorytetu:

a. podgrzewania bojlera kawowego,
b. bojlera pary
c. brak priorytetu

Normalnie na codzień mam ustawiony priorytet a,
Bez problemu robię przed południem 2x cappucino, zużywam ok 400 ml mleka i 1x dopio.
A gdy w domu pojawiają się goście, a tych mamy często ustawiam priorytet b.
Bez problemu spieniam 800 ml mleka (2 x po  400 ml) zanim zrobię dwa pierwsze capuucino
Para jest już w zaprogramowanej temperaturze 130 stopni. Spienia się bardzoszybko.

Po południu 1-2 dopio, wtedy bojler pary jest wyłączony.

I to jest właśnie zaleta posiadania w domu ekspresu DB
« Ostatnia zmiana: 10 Grudzień 2021, 20:40:43 wysłana przez MacJaro »
coffe, jazz, Mercedes Benz & more :hihihi:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi