Autor Wątek: Noże kuchenne i deski do krojenia  (Przeczytany 33638 razy)

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1361
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #255 dnia: 27 Październik 2022, 10:41:40 »
Teraz moja opinia nieco się zmieniła. Wszystkie systemy mają zalety i wady. Miałem okazję przetestować Worksharp, to urządzenie ma kamienie bardzo dobrej jakości, a to jest bardzo ważne.

Czy Work Sharp Precision Adjust da radę duże kuchenne naostrzyć,

Moim zdaniem - nie. Ale MSL mówi że - tak.

Mam testowy ekzemplarz Komara - mogę ci wysłać, pobawisz się.
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline Psyche Mężczyzna

  • Wiadomości: 618
  • Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #256 dnia: 27 Październik 2022, 14:30:56 »
Mam testowy ekzemplarz Komara - mogę ci wysłać, pobawisz się.
Z chęcią bym spróbował tylko szkoda bo na razie mam nowe noże które są ostre jak brzytwa:) Chyba jeżeli będzie można  do ciebie się odezwać w tej sprawie  w później terminie jak się wytępią?

Offline MSL

  • Wiadomości: 552
  • Ekspres: ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #257 dnia: 27 Październik 2022, 15:48:41 »
Teraz moja opinia nieco się zmieniła. Wszystkie systemy mają zalety i wady. Miałem okazję przetestować Worksharp, to urządzenie ma kamienie bardzo dobrej jakości, a to jest bardzo ważne.

Czy Work Sharp Precision Adjust da radę duże kuchenne naostrzyć,

Moim zdaniem - nie. Ale MSL mówi że - tak.


Nie no, bądźmy uczciwi, to nie jest tylko moje zdanie, to jest najczęściej polecana ostrzałka na wszystkich forach o tematyce noży kuchennych. Ma swoje wady, ale można je obejść i uzyskać bardzo dobry efekt. Zwyczajnie współczynnik możliwości/cena ma rewelacyjny.

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1361
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #258 dnia: 29 Październik 2022, 12:13:34 »
Chyba jeżeli będzie można  do ciebie się odezwać w tej sprawie  w później terminie jak się wytępią?

Spoko.

Spyderco Tri-Angle Sharpmaker. Niedrogo i kompaktowo. Wymaga pewnych umiejętności. Możesz również rozważyć zakup.
Zwróć uwagę, jak dziewczyna patrzy :)



Tutaj jest ujęcie pod mikroskopem.
« Ostatnia zmiana: 29 Październik 2022, 12:22:50 wysłana przez Valerii »
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 528
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #259 dnia: 10 Listopad 2022, 13:41:22 »
Panowie jakie gradacją kamienia polecacie do ostrzenia noży Victorinox?



Offline MSL

  • Wiadomości: 552
  • Ekspres: ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #260 dnia: 10 Listopad 2022, 16:06:39 »
300 i mniej jeśli musisz wyprowadzić nową krawędź, 300 do 800 właściwe ostrzenie, 1000 i więcej to już wykończenie, później polerowanie ceramik, strop itp. Odnosi się do wszystkich noży, niezależnie od marki czy stali. Jedyna różnica to ile czasu będziesz musiał poświęcić na cały proces i jaki wizualny efekt chcesz uzyskać.

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 528
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #261 dnia: 10 Listopad 2022, 16:20:47 »
Ok. Byłem przekonany, że skoro stale są różne, to wymagają różnych kamieni i konkretnych gradacji, ale widocznie to nie aptekarstwo. Dzięki [emoji106]


« Ostatnia zmiana: 10 Listopad 2022, 16:56:17 wysłana przez fill »

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 924
  • Ekspres: Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: La Marzocco
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #262 dnia: 10 Listopad 2022, 18:22:11 »
Mam Spyderco Triangle, dokupiłem jeszcze pręty diamentowe.

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1361
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #263 dnia: 11 Listopad 2022, 08:40:33 »
@fill  @MSL
Na wszelki wypadek przypomnę, że istnieje wiele systemów gradacji narzędzi ściernych. Oprócz standardów branżowych wielu producentów wymyśla własne. Najpopularniejsze standardy branżowe to Japoński JIS i europejski FEPA (P - papier oraz F - kamienia).

@MSL  wedlug którego standardu podałeś gradacje? Napewno FEPA F.

GLGC.png
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline DumDum Mężczyzna

  • Wiadomości: 8
  • Ekspres: Ascaso ARC;Bialetti Class 6tz; Bialetti Musa1tz
  • Młynek: 1Zpresso J-MAX; Xeoleo 50mm
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #264 dnia: 18 Grudzień 2022, 20:41:27 »
Mam noże to teraz zagwozdka z ostrzeniem :mhh: Co polecacie dla takiego laika jak ja? Najlepiej żeby sprzęt nie był skomplikowany, mało miejsca zajmował no i w miarę nie drogi. @Valerii  polecałeś coś z Lansky  lub ruixin, a czy możesz podać konkretnie o jaki model chodzi? Będę bardzo wdzięczny [emoji38]

Zerknij na chińskie systemy. Są tanie, ale spełniają swoje zadanie i utrzymują kąt ostrzenia. Może nie są najlepsze jakościowo, ale za 100-150zł nic lepszego się nie dostanie.
Every year millions of V8 engines are killed by global warming activists...
Help stop the hate.
Adopt V8.

Offline relikt

  • Wiadomości: 20
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #265 dnia: 29 Styczeń 2023, 23:31:52 »
Przerabiałem to. Kiedyś bawiłem się w ostrzenie najpierw diamenty, potem na Trianglu ( do tej pory gdzieś leży w garażu), ceramika, 1600, dopieścić... Zabawa na pół dnia.
A potem patrzyłem jak żona kroi na deskach plastikowych lub szklanych.
Nie ma sensu, teraz jadę z ręki na chińskich diamentach 400 po 2$ i działa. A roboty na minutę.
Przykładam się tylko do moich buszków.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi