Autor Wątek: Sage Barista Express SES875  (Przeczytany 28649 razy)

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4843
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Sage Barista Express SES875
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Wrzesień 2019, 18:49:59 »
Wymiary się jednak zmieniły. O ile Twój ekspres był jeszcze z bojlerem. Zmiana bowiem była od czerwca 2012 r. I to właśnie w przypadku odległości od tacki ociekowej do końca wylewki / lub też grupy kawowej. Ekspresy z termoblokami mają niższą grupę kawową i to daje większy odstęp i możliwość podstawienia wyższej filiżanki / kubka.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 1072
  • Ekspres: Kalita
  • Młynek: Arco
Odp: Sage Barista Express SES875
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Wrzesień 2019, 18:56:48 »
Ja używam po prostu specjalnej małej szklanki do espresso z dzióbkiem.
Używam NPF, podstawiam i później rozlewam na dwie filiżanki.
Wysokość szklanki jest wtedy bez znaczenia.

Offline bigfan

  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: Bezzera Unica
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Sage Barista Express SES875
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Wrzesień 2019, 19:09:00 »
@Janusz Mój Dream był z bojlerem.

@MajkJaro Myślę, że przed wydaniem takiej niemałej przecież kwoty na ekspres (i młynek) warto gdzieś podjechać, obejrzeć i najlepiej wykonać samodzielnie kawę w danym modelu. Ekspres kolbowy wymaga pewnej uwagi i troski i jego obsługa jest nieco inna, niż w przypadku ekspresu automatycznego. Warto te różnice poznać, jak je przedstawi ktoś doświadczony.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4843
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Sage Barista Express SES875
« Odpowiedź #33 dnia: 17 Wrzesień 2019, 19:29:05 »
@Janusz Mój Dream był z bojlerem.

No to te z termoblokami mają większy prześwit.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline MajkJaro

  • Wiadomości: 295
  • Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
Odp: Sage Barista Express SES875
« Odpowiedź #34 dnia: 17 Wrzesień 2019, 19:52:31 »
Panie Januszu większy niż Lelit Diana?
Nie ukrywam, że jesteśmy chyba gotowi na kolbe i próbe. Podoba nam się bardzo pomysł Sage Barista Pro - ułatwienie w produkcji kawy na lepszym poziomie niż automat. Ładne all in one z lekkimi możliwościami zabawy.

Nie znamy aż tak smaków kawy żeby chyba wychwycić detale z różnych odmian ziaren. Będziemy to odkrywać. Uwielbiamy za to flat white i cappucino z dobrze spienionym mlekiem, które dzięki temu jest lekko słodkie. Jednak czy tu nie lepiej z pomocą przyjdzie Barista Touch (mleko)?

Oglądając filmiki nabieramy wiarę, że nawet początkujący amatorzy kawy zrobią z kolby lepsze espresso niż automat. A z czasem tylko będzie lepiej. Pytanie czy zaraz nie urośnie segment ekspresów takich właśnie jak seria Sage, która ułatwi robienie solidnego espresso w domowym zaciszu.

Aktualnie rozważamy Ascaso (Dream PID a może wyżej), Lelit Diana i Sage Barista Pro. Różnorodność modeli jest przeogromna...

Ale przede wszystkim chcemy podejść do ekspresu i po 2 minutach mieć espresso lepsze niż w 90% kawiarni w Poznaniu :)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Sage Barista Express SES875
« Odpowiedź #35 dnia: 17 Wrzesień 2019, 20:00:03 »
Ale przede wszystkim chcemy podejść do ekspresu i po 2 minutach mieć espresso lepsze niż w 90% kawiarni w Poznaniu

Ekspres musi się dobrze rozgrzać, żeby parzył dobrą kawę. Dwie minuty na to nie wystarczą.

Offline MajkJaro

  • Wiadomości: 295
  • Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
Odp: Sage Barista Express SES875
« Odpowiedź #36 dnia: 17 Wrzesień 2019, 20:06:51 »
Chodziło o 2 minuty od rozpoczęcia mielenia (ekspres będzie już włączony wcześniej). Jednak Barista Pro niby ma szybki system nagrzewania.

Offline Damian

  • Wiadomości: 876
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Sage Barista Express SES875
« Odpowiedź #37 dnia: 17 Wrzesień 2019, 20:09:44 »
Racja, czas nagrzewania niestety jest zawsze za długi.. Tak jak byś chciał zrobić ciasto w piekarniku - go też nie nagrzejesz w dwie minuty. A im większy ekspres, tym dłużej z reguły się nagrzewa...
 Może warto pomyśleć o jakiś programowalnych lub zdalnie załączanych gniazdach?

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4843
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Sage Barista Express SES875
« Odpowiedź #38 dnia: 17 Wrzesień 2019, 20:11:04 »
Czy 11 cm prześwit wystarczy ?
Ten Sage ma dwa minusy. Pierwszy to młynek a drugi kraj produkcji. Czas nagrzewania będzie miał podobny jak ekspresy ASCASO.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline bigfan

  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: Bezzera Unica
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Sage Barista Express SES875
« Odpowiedź #39 dnia: 17 Wrzesień 2019, 20:48:37 »
Chodziło o 2 minuty od rozpoczęcia mielenia (ekspres będzie już włączony wcześniej). Jednak Barista Pro niby ma szybki system nagrzewania.
Może już widziałeś ten film - zawiera garść porad na temat Breville Barista Pro. Breville i Sage to zdaje się to samo.

youtube.com/watch?v=8kJPYJalD04

Breville chwali się szybkim czasem rozgrzewania - 3 sekundy dzięki magicznemu systemowi ThermoJet. Zapewne chodzi tutaj o szybkość nagrzania się samego termobloku, ale trzeba pamiętać, że cały obwód tworzy więcej elementów - w tym grupa zaparzająca i portafilter, które są wykonane z metalu i potrzebują czasu, aby osiągnąć optymalną temperaturę pracy. Tak więc realnie ten czas przygotowania ekspresu do pracy jest dłuższy. Ja w Ascaso Dream czekałem przynajmniej kwadrans na nagrzanie się żelastwa.
Moja obecna Bezzera to już w ogóle świetne narzędzie do ćwiczenia cierpliwości, bo potrzebuje przynajmniej pół godziny, zanim się nagrzeje. No i jeszcze trzeba pamiętać o zapięciu portafiltra, żeby też się nagrzał. Mój bezzerowy waży ponad 500 gramów, więc mija chwila, zanim będzie odpowiednio ciepły.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4843
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Sage Barista Express SES875
« Odpowiedź #40 dnia: 17 Wrzesień 2019, 20:55:12 »
Termobloki w ASCASO nagrzewają się w ciągu 1 min i 30 s. Te 3 sekundy to jakiś kosmos.  :picardpalm:
Ale aby grupa i kolba sie nagrzały to i tak musi minąć 10 minut przy spustach wody i 15 minut bez. W każdym razie to i tak dużo szybciej niż w ekspresach z bojlerami.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline bigfan

  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: Bezzera Unica
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Sage Barista Express SES875
« Odpowiedź #41 dnia: 17 Wrzesień 2019, 21:19:45 »
Widzę dwie możliwości: marketingowy bełkot lub całkowity przełom w świecie kawowym dokonany przez Breville/Sage.  :D

Offline wjp

  • Wiadomości: 188
  • Ekspres: QM AQUILA, La Pavoni Europiccola, Flair 2 Pro
  • Młynek: SanRemo SR70, comandante c40 mk3
Odp: Sage Barista Express SES875
« Odpowiedź #42 dnia: 17 Wrzesień 2019, 21:22:08 »
Jeśli jest tak jak napisałeś, że chcesz odkrywać niuanse w kawie to nie baw się w tego typu ekspresy. W Twoim budżecie kupisz naprawdę fajny ekspres i młynek. Pozostaje trochę nauki i wprawy w przygotowaniu espresso. Ale to niewielka cena za świetne rezultaty w filiżance.

Jeśli jednak liczy się dla Ciebie prostota w przygotowaniu to poszedłbym w automat ale mając świadomość, że godzę się na gorsze efekty.


Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Sage Barista Express SES875
« Odpowiedź #43 dnia: 17 Wrzesień 2019, 21:31:11 »
Dla mnie to marketingowy bełkot i wyścig na parametry bez większego znaczenia, jak i w wielu innych dziedzinach, ulegamy presji czasu będącej kompletnym bezsensem. Jeśli ktoś nie ma 30 min na nagrzanie ekspresu to chyba nie ma też czasu na wypicie swojej kawy.

skansen

  • Gość
Odp: Sage Barista Express SES875
« Odpowiedź #44 dnia: 17 Wrzesień 2019, 21:55:02 »
Czasem nagrzewania zbytnio bym się nie przejmował. Ekspres jest teoretycznie gotowy do pracy po kilku-kilkunastu minutach. Większość forumowiczów czeka do pełnego nagrzania około pół godziny. Wówczas nie tylko sprzęt jest w pełni wygrzany, ale również filiżanki na tacce. Większość ekspresów dobrze współpracuje z inteligentną wtyczką - ekspres możecie włączyć zdalnie lub zaprogramować czas włączenia. Korzystam z takiej wtyczki-ekspres sam włącza się rano. Po południu włączam zdalnie ekpres wracając do domu. W weekendy ekspres chodzi cały dzień-nie odbija się to dramatycznie na zużyciu prądu.

Pytanie czy zaraz nie urośnie segment ekspresów takich właśnie jak seria Sage, która ułatwi robienie solidnego espresso w domowym zaciszu.
Ależ takie ekspresy są-młynki mają programowany czas mielenia-klikasz raz (albo dwa) i porcja kawy zostaje zmielona. Następnie zapinasz kolbę w ekspresie, wybierasz program nr 1/2 - preinfuzja i odmierzenie czasu ekstrakcji następuje automatycznie.  Ekspres dostarczony jest ze wstępnie ustawionymi parametrami które można zmieniać. Poniżej dwa filmiki z mojego zestawu Lelita (w Ascaso działa to podobnie tylko zamiast czasu ekspres odmierza objętość wody).

Mielenie pojedynczej/podwójnej porcji (oczywiście nie trzeba za każdym razem wchodzić w menu-tu są tylko pokazane funkcje dla celów poglądowych).


Programowana ekstrakcja (a w dalszej części działanie wylewki wrzątku):


Aktualnie rozważamy Ascaso (Dream PID a może wyżej), Lelit Diana i Sage Barista Pro. Różnorodność modeli jest przeogromna...
Lelit Diana to dość prosty dual bojler. Dual bojler pozwala pienić mleko niezależnie od parzenia kawy-nie trzeba czekać na wystudzenie/nagrzanie bojlera/termobloku. Zaletą Diany jest prosta, niezawodna budowa.
Dla Was bardziej odpowiedni byłby Lelit Elizabeth - to te same rozwiązania co w Dianie ale bardziej rozbudowane sterowanie. Sam używam tego sprzętu, polecam uwadze moje recenzje:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=7842.0
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=8075.0
« Ostatnia zmiana: 17 Wrzesień 2019, 22:08:04 wysłana przez skansen »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi