Ristretto znaczy zmniejszony, ograniczony, skoncentrowany, skondensowany.
Zmniejszony -- czyli mniejsza objętość; ograniczony pod jakim względem? skoncentrowany, skondensowany -- to jasne, ale osiągnąć można na różne sposoby.
Można skrócić poprawną ekstrakcję -- ale wtedy ona nie będzie poprawna, takie ristretto raczej będzie kwaśne.
Można przestawić młynek i w oczekiwanym czasie zaparzyć kawę z mniejszej ilości wody i takie ristretto powinno być smaczniejsze.
Można nie przestawiać młynka, a czas i intensywność wzmóc dodaniem kilku gramów kawy -- najszybciej, niekwaśne, nieco ściśnięte, wręcz słone.
Poważnie -- nie wiem czego się oczekuje od ristretto. Od esrepsso oczekuje się balansu i lepkości, oraz przyjemnego długiego posmaku. A od ristretto? Tylko tego aby było go mniej?
Jeśli mam kawiarnie, w której każdy przepis jest doszlifowany, a każda kawa jest traktowana indywidualnie (parametry dobrane pod smak, nie pod parametry), to dlaczego na pierwsze lepsze życzenie mam wszystko psuć?
Oczywiście, rozumiem, że ktoś szuka tych intensywnych naparstków, ale rozumiem też, że ktoś może nie chcieć ich przyrządzić. Oczywiście wszystko powinno odbyć się w atmosferze wyrozumienia i wzajemnego zrozumienia, ale wtedy myślę, że się można dogadać wszędzie.