Autor Wątek: Ariadna od Mastro Antonio  (Przeczytany 31611 razy)

Offline Styga

  • Wiadomości: 3
Odp: Ariadna od Mastro Antonio
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Marzec 2017, 14:26:10 »
Generalnie jeśli chodzi o kawę i nadciśnienie to nigdzie w wytycznych nie ma informacji nt. odstawiania kawy w przypadku nadciśnienia.
Patrząc od strony fizjologii, to jeśli ktoś pije kawę okazjonalnie, podnosi ona na pewien czas ciśnienie. Inaczej jest w przypadku "przewlekłego" picia :). Jeżeli pijemy po kilka kaw codziennie, to nie mają one wpływu na nasze ciśnienie :)

Pozdrawiam :)

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Ariadna od Mastro Antonio
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Marzec 2017, 16:42:53 »


Patrząc od strony fizjologii, to jeśli ktoś pije kawę okazjonalnie, podnosi ona na pewien czas ciśnienie.

Na pewno? Nie pomijasz w swej ocenie efektu wazodylatacyjnego? Tachykardia owszem, hypertensja już niekoniecznie.

Isiek

  • Gość
Odp: Ariadna od Mastro Antonio
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Marzec 2017, 19:03:06 »
@piomic, czy na pewno chodziło ci o "efekt wazodylatacyjny"??? @Styga zdecydowanie dobrze pisze....

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Ariadna od Mastro Antonio
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Marzec 2017, 07:53:45 »
Tym Waszym pisaniem skusiliście mnie na zakup Antoniowej Ariadny ;) A niech mi podniesie ciśnienie!

Offline Zyniek Mężczyzna

  • Wiadomości: 108
  • Ekspres: Bezzera Mitica TOP
  • Młynek: Eureka Olympus 75E
Odp: Ariadna od Mastro Antonio
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Marzec 2017, 12:03:11 »
Na przełomie stycznia i lutego tego roku i ja raczyłem się Ariadną. Kawa palona 27.12.16.
Po dłuższej przerwie powrót do Ariadny był bardzo przyjemny, mam wrażenie też , że profil palenia nieco "ściemniał".
W smaku nie przeważały już tylko "kwaski" (jak kiedyś), była dobrze zbalansowana, po prostu smaczna...:)
Faktem jest, że zmienił się sprzęt, i pewnie doszło trochę mojego doświadczenia.

Espresso wyglądało u mnie tak:

Ariadna 1.jpg

Ariadna 2.jpg

Ariadna 3.jpg


Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Ariadna od Mastro Antonio
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Marzec 2017, 17:44:45 »
Ta kawa to prawdziwa "petarda". Ciekawi mnie jaka jest w niej zawartość kofeiny. 
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Ariadna od Mastro Antonio
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Marzec 2017, 17:49:46 »
jaka jest w niej zawartość kofeiny
Właściwa.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Ariadna od Mastro Antonio
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Marzec 2017, 18:01:27 »

Żeby robić pompki  na jednej ręce.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Ariadna od Mastro Antonio
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Marzec 2017, 08:30:59 »
Raczej dawać ze szmaty na lewym fakerze*.




* to nie jest nic niecenzuralnego, określenie z podobnej kategorii co posuwanie foczek

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Ariadna od Mastro Antonio
« Odpowiedź #24 dnia: 30 Marzec 2017, 14:27:29 »
@Zyniek, piękne fotografie i espresso idealnie zaparzone. Tak, kilka miesięcy temu nieco zmieniłem profil palenia: temperatura końcowa jest o 1-2 stopnie większa niż przedtem. Pewnie mogłaby być jeszcze nieco większa... To jest ciekawe zagadnienie, by efekt był fajny w większości przypadków: ekspresów, młynków i ludzi. Twoje espresso jest tak piękne i wzorzyste, bo zostało zaparzone po paru tygodniach od palenia -- moim zdaniem w optymalnym momencie. W pierwszych dniach po paleniu espresso (crema) nigdy nie jest tak lśniące, gładkie, wzorzyste.

Offline Zyniek Mężczyzna

  • Wiadomości: 108
  • Ekspres: Bezzera Mitica TOP
  • Młynek: Eureka Olympus 75E
Odp: Ariadna od Mastro Antonio
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Marzec 2017, 21:04:13 »
 :szampan:

Offline Kawiarnik5

  • Wiadomości: 22
Odp: Ariadna od Mastro Antonio
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Kwiecień 2017, 18:08:49 »
Kupiłem 500g tej kawy do robienia Latte w ekspresie cisnieniowym i aeropressie.

Kawa cudo, przepyszna, z mlekiem komponuje się wyśmienicie, w 3 tygodnie zeszła cała paczka i trzeba będzie domówić, najlepiej kilka kilo :D

Fakt, że to moja pierwsza porządna kawa po sklepówkach ale różnica smakowa, przepaść, dosłownie !

Offline Bogusław

  • Wiadomości: 29
  • Ekspres: Gaggia Careza; Jura E6;Bialetti Musa
  • Młynek: Sage by Heston Blumenthal the Smart Grinder Pro
Odp: Ariadna od Mastro Antonio
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Czerwiec 2017, 20:12:51 »
Dzień dobry wszystkim forumowiczom .Jest to mój pierwszy post , więc jeśli będą błędy merytoryczne to "SORRY" . Kawę kupiłem od Mastro Antonio już jakiś czas , pobyt w Italii spowodował ,że czas próbowania przypadł na połowę czerwca .
1. Oko - ziarna jednorodne ,palone na średnio ,całe ( nie zauważyłem połamanych ); espresso wychodzi cudne z piękną cremą
2. Nos - kawa pachnąca jak dla mnie nutką dobrej czekolady
3.Usta - espresso słodkie a zarazem głębokie o posmaku czekolady ( tak jak lubię  :poklon: ) bez goryczki czy kwaskowatości
Takie trochę "winne" podsumowanie ale kawa i wino to moje słabości  :ups:

Offline KiT

  • Wiadomości: 586
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Ariadna od Mastro Antonio
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Lipiec 2017, 20:13:06 »
Dziś doszła do mnie Ariadna (plus jak sądzę) świeżo palona 28/6 i mam wrażenie ze jest bardziej kwaskowa niż zwykle. Mylę się czy tak jest czy tez dać jej trochę czasu?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Ariadna od Mastro Antonio
« Odpowiedź #29 dnia: 03 Lipiec 2017, 21:23:32 »
Jest jest. Ma więcej za to pozytywnych aromatów, więcej kaw z mokrej obróbki. Ale "świeżość" też ma w tym udział :).
« Ostatnia zmiana: 03 Lipiec 2017, 21:31:16 wysłana przez Antonio »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi