Autor Wątek: Artykuły, ciekawostki nt. kawy  (Przeczytany 448284 razy)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6196
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1965 dnia: 03 Luty 2023, 16:56:46 »
Ooo serio? Skąd to info? Wydawało mi się, ze była pisana w zeszłym roku.
Miałem na myśli atlas kawy.  Cofnąłem się do linku i widzę, że chodzi jednak o inną książkę.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1966 dnia: 06 Luty 2023, 10:32:56 »
To jak? Jak na nową książkę, jest trochę skromna, taka podstawowa.

Ostatnio znalazłem świetny artykuł na temat węchu. Po polsku, więc polecam. Trochę czasu już minęło od publikacji, ale warto przeczytać i się zapoznać. Węch jest ogromnie dla nas ważny :).

-->> https://mastroantonio.pl/upload/mastroantonio/Pliki/Wech2720.pdf

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1967 dnia: 06 Luty 2023, 18:42:01 »
Jakoś mi się nie zapisało rozszerzenie powyższego wpisu. Zdumiało mnie to, że prawie połowa naszego aparatu węchu jest wyłączona, nieaktywna, bezużyteczna. Szokujące, bo stało się to za sprawą ewolucji, przystosowania do lepszych warunków życia. Ciekawe czy mimo takich człowieczych uwarunkowań i ograniczeń nie dałoby się jakoś sięgnąć po tę nieaktywną część genomu? Tylko jak?

Offline adiki

  • Wiadomości: 155
  • Ekspres: Bezzera DUO TOP DE, ex Jura ENA8
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1968 dnia: 06 Luty 2023, 19:35:49 »
Ayahuasca? :D
Wyszukiwarka kaw z polskich palarni zpalarni.pl

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2217
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1969 dnia: 08 Luty 2023, 15:38:50 »
Natalia Piotrowska pozamiatała Brewers, a jeszcze mocniej by zamiotła barista gdyby nie przedłużyła o ponad pol minuty. Sama pali, sama się przygotowuje. Zdecydowanie najzdolniejsza polska baristka/kawowa osobistość
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline mazoor Mężczyzna

  • Wiadomości: 97
  • Ekspres: Astoria CKE
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1970 dnia: 08 Luty 2023, 18:09:52 »
Natalia Piotrowska pozamiatała Brewers, a jeszcze mocniej by zamiotła barista gdyby nie przedłużyła o ponad pol minuty. Sama pali, sama się przygotowuje. Zdecydowanie najzdolniejsza polska baristka/kawowa osobistość


A to nie jej mąż zajmuje się paleniem jej kawy?

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 649
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1971 dnia: 08 Luty 2023, 20:26:25 »
Sample wypala sama, a duży piec może i mąż, to chyba nie takie ważne. Grunt że palą powtarzalnie - kupuję u niech ostatnio kawę pod klasyczne espresso i zawsze jest tak samo dobra.
Tydzień temu przechodziłem wieczorem koło jej sklepu, już po zamknięciu, i ostro ćwiczyła przelewy. Umie w kawę...

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2395
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1972 dnia: 08 Luty 2023, 20:29:16 »
Co więcej jeszcze piecze chleby i bułki, bardzo sympatyczna osoba którą można spotkać w kawiarni i bez problemu pogadać, ja przynajmniej całkiem przypadkowo spotkałem i zaproponowała mi pink burbon, zacna kawa.

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 649
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1973 dnia: 08 Luty 2023, 20:32:20 »
O, ich cynamonki... zawsze biorę...

Offline mazoor Mężczyzna

  • Wiadomości: 97
  • Ekspres: Astoria CKE
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1974 dnia: 08 Luty 2023, 20:32:40 »
 Piłem kiedyś w Gdyńskiej kawiarni przelew z bless, był super. Dzięki za wyjaśnienia.
Muszę spróbować ich espresso ;-)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1975 dnia: 08 Luty 2023, 21:01:10 »
Ayahuasca? :D
Dzięki. Ciekawe. Nie słyszałem o tym.

Widzieliście ostatni materiał Jamesa Hoffmana? Kupili od Enrico Maltoni dźwigniową maszynę do espresso z 1958 roku, by móc zajrzeć do włoskiej metodologii tworzenia mieszanek... Niesamowite. Brzmi to tak, jak spaghetti carbonara by Nagela ;). James mówi, że tworzenie mieszanek jest trudne i że oni nie mają doświadczenia, ale coś tam już sprzedaje...

Natalia? Może w końcu sięgnie po jakiś złoty medal?
« Ostatnia zmiana: 08 Luty 2023, 21:05:48 wysłana przez Antonio »

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2217
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1976 dnia: 08 Luty 2023, 22:07:01 »
Oby. Najbardziej kompletna baristka póki co.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5289
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1977 dnia: 05 Marzec 2023, 20:48:42 »
Było, kawa z oliwą z oliwek:

- To nic innego, jak dodanie odrobiny tłuszczu do kawy – przekonuje Matthew Woodburn-Simmonds, kawosz stojący za Home Coffee Expert w rozmowie z Tasing Table. – Nie różni się to niczym od dodania do kawy odrobiny masła, tłustego mleka czy śmietanki. Dodanie tłuszczu do kawy po prostu zmniejsza jej gorycz – podsumowuje.

https://www.well.pl/life/148/kawa_z_oliwa_intrygujacy_pomysl_prezesa_starbucksa_czy_oleato_rozpocznie_prawdziwa_kawowa_rewolucje,11384.html


》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1978 dnia: 05 Marzec 2023, 22:16:19 »
Bełkot typowy dla gigantycznej korporacji. Oliwa trafi do spienianego mleka. Na pewno przyczyni się do złagodzenia goryczy spalonych ziaren.

Jakaś tam dziennikarka dodała, że taki oliwiony napój jest cięższy -- jak to dziennikarka, nie wie, że oliwa na wodzie pływa, bo jest lżejsza.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5289
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1979 dnia: 07 Marzec 2023, 17:18:06 »
Nowy, najmniejszy młynek firmy La Marzocco "Micro" dedykowany do Micry:
》tertium non datur《

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi