Autor Wątek: Niestabilne parametry parzenia kawy Ascaso duo pid+eureka  (Przeczytany 1411 razy)

Offline jburek

  • Wiadomości: 43
  • Ekspres: Ascasso DUO PID V2
  • Młynek: Eureka Mignon Silent
Niestabilne parametry parzenia kawy Ascaso duo pid+eureka
« dnia: 18 Styczeń 2023, 12:28:35 »
Nie wiem czy to właściwy dział, jeśli nie to proszę dać znac.

Mam ekspres Ascaso DUO PID + młynek Eureka Mignon. Mielę kawę, ważę z dokładnością do 0.1 g, zaparzam kawę. Ekstrakcja przebiega z ciśnieniem 11 bar.
Pół godziny później powtarzam dokładnie ten sam proces, to samo ziarno i jeb - 12 bar, młynek uznaje, że ma ślepe sitko i wali wodę nie do kubka tylko robi "płukanie" a przy następnej potrafi zejść do 10 barów. Jedyny zmienny czynnik to siła nacisku na tamper ale wcześniej tak się nie działo - jak ustawiłem tak leciało, zawsze prawilne 11 bar.

Czemu tak? Myślałem, że trafiło mi się niejednorodne ziarno ale tak samo dzieje się z różnymi. Zawsze ważę po zmieleniu. Ekspres odkamieniony.
Gdzie leży przyczyna?

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4840
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Niestabilne parametry parzenia kawy Ascaso duo pid+eureka
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Styczeń 2023, 12:53:55 »
Zalecane ustawienie zaworu OPV to 11 bar na ślepym sitku ale wartość ta dla diagnozy jest nieistotna.
Istotne jest to czy zawór OPV utrzymuje ustawione ciśnienie na stałym poziomie.
Możesz więc wykonać prosty test aby sprawdzić czy wina leży po stronie ekspresu czy też gdzie indzie.
Zapnij kolbę ze ślepym sitem i wykonaj około 10 - 20 strzałów. Jeżeli za każdym razem ciśnienie będzie takie samo (zakładam że około 12 max 13 bar skoro zaparzanie miałeś na 11) i wskazówka nie będzie mocno drgała czy też pokazywała różnego ciśnienia to znaczy że po stronie ekspresu jest wszystko w porządku.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline jburek

  • Wiadomości: 43
  • Ekspres: Ascasso DUO PID V2
  • Młynek: Eureka Mignon Silent
Odp: Niestabilne parametry parzenia kawy Ascaso duo pid+eureka
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Styczeń 2023, 20:44:53 »
Test zrobiony - za każdym razem ciśnienie to samo na ślepym sitku.
Czyli co? Jak zawsze taka sama ilość kawy?

Offline maciek-rz Mężczyzna

  • Wiadomości: 192
  • Ekspres: Asacso Uno Prof + Melitta Aroma Signature + Drip
  • Młynek: Eureka Zenith 65E + Ceado E5SD
Odp: Niestabilne parametry parzenia kawy Ascaso duo pid+eureka
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Styczeń 2023, 20:56:22 »
Może jeśli mielisz bardzo bardzo drobno to jednak siła nacisku.
Ja np miele chyba grubiej pod espresso na eureka zenith65 vs mój tata właśnie na mignon i u niego zdarza mi się za mocno ubić i kawa staje, a  siebie praktycznie nigdy.
Może mignon pyli na bardzo dorobym przemiale?

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka


Offline Matius22

  • Wiadomości: 456
Odp: Niestabilne parametry parzenia kawy Ascaso duo pid+eureka
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Styczeń 2023, 21:03:50 »
No dobra, a jak masz te 11 bar to jaki masz łączny czas od włączenia pompy?
Chcesz mieć swojego Umikota? Potrzebujesz wydruku modów do DF64/83 lub innego „kawowego” wydruku 3D? Pisz priv!

Offline jburek

  • Wiadomości: 43
  • Ekspres: Ascasso DUO PID V2
  • Młynek: Eureka Mignon Silent
Odp: Niestabilne parametry parzenia kawy Ascaso duo pid+eureka
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Styczeń 2023, 14:07:01 »
18 gram kawy, doule espresso - 2 sekundy preinfuzji, 3 sekundy pauza, 25 sekund ekstrakcji

skansen

  • Gość
Odp: Niestabilne parametry parzenia kawy Ascaso duo pid+eureka
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Styczeń 2023, 14:08:51 »
2 sekundy preinfuzji, 3 sekundy pauza
Korzystasz z wbudowanej preinfuzji czy też manualnie kończysz i wznawiasz ekstrakcję?

Offline jburek

  • Wiadomości: 43
  • Ekspres: Ascasso DUO PID V2
  • Młynek: Eureka Mignon Silent
Odp: Niestabilne parametry parzenia kawy Ascaso duo pid+eureka
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Styczeń 2023, 15:25:48 »
Wbudowana

Offline baarszczu

    • brak
  • Wiadomości: 53
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: Fiorenzato AllGround
Odp: Niestabilne parametry parzenia kawy Ascaso duo pid+eureka
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Marzec 2023, 12:41:26 »
Zalecane ustawienie zaworu OPV to 11 bar na ślepym sitku

A nie 10BAR tak aby z kawą było to około 9 BAR? zaczynam się gubić :P

@jburek a jak mielisz kawę? SD czy OD? ja mam np. Fiorenzato AllGround i on jak jest mało kawy w hopperze a zatem mały nacisk kawy na żarna, nie mieli powtarzalnie. Chcę zatem powiedzieć że jeżeli np. stosujesz SD w Eurece to może być tu jakaś zmienność ze stopniem zmielenia, a co za tym idzie może mieć to wpływ na uzyskiwane ciśnienie. Taka hipoteza.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi